Unge håndboldpiger gider ikke kommunalvalg: Se om de kan gætte, hvem der er borgmester i Kerteminde


Unge håndboldpiger gider ikke kommunalvalg: Se om de kan gætte, hvem der er borgmester i Kerteminde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En håndfuld håndboldpiger fra BR66 har mulighed for at stemme for første gang til november. De bruger den kommunale hal i Langeskov flere gange om ugen, men føler ikke, at valget påvirker dem. - Der mangler synlighed om, hvad der sker, siger en af pigerne.

Oktoberstilheden og den støvende småregn hænger tæt om den kommunale hal i Langeskov. Der er ikke et øje på gaden, det er mørkt, og temperaturen bevidner, at vi er tættere på vinter end sommer.

Inde i hallen bliver stilheden derimod afløst af kommandoer fra trænere, der blander sig med høje pibelyde, hver gang et par gummisko standser brat mod trægulvet. Her er varmt, lyst og liv. Det er torsdag aften, og det betyder, at idrætsforeningen BR66s håndboldspillere fylder hallerne. Ungdomsholdene træner, og i taktiklokalet er klubbens kvindehold samlet til de sidste dessiner før en vigtig pokalkamp.

- En, to, tre.. Kør! Kommanderer 19-årige Marie Vind Rudbæk Sørensen til en gruppe u-14-drenge, som hun træner.

Normalt ville hun sidde i taktiklokalet med de andre spillere, men i dag er hun skadet og må se med fra sidelinjen. Marie er en af kvindeholdets yngste spillere. Hun og fire af dagens andre spillere har en ting til fælles ud over håndbold: Når der er kommunalvalg den 21. november, har de nemlig mulighed for at stemme for første gang.

Dagens fokus er helt og aldeles rettet mod at sende den runde kugle i krydset, så de kan avancere i pokalturneringen. Krydset, som pigerne for første gang har mulighed for at sætte til november, fylder derimod ikke meget. Håndboldpigerne fortæller nemlig enstemmigt, at de ikke går op i kommunalpolitik.

- Det er ikke noget, jeg har den største interesse for, fortæller Marie Vind Rudbæk Sørensen.

- Jeg tror ikke, der er så mange, der går op i det her kommunalvalg, i min omgangskreds.

Valg-serie: Kerteminde Kommunes yngste stemmer
Del 1 - mandag: De unge er på Facebook, så hvorfor er Kerteminde Kommune ikke? Det kan du læse i mandagsavisen.  Del 2 - tirsdag: BR66 er en stor idrætsforening i Langeskov. I tirsdagsavisen kan du læse, hvad kommunalpolitik betyder for de unge håndboldspillere, der skal stemme for første gang.

Del 3 - torsdag: Unge danskere interesserer sig for politik. Men kommunalpolitik er dog fortsat lidt støvet for mange unge. Alligevel stiller en håndfuld helt unge politikere op til byrådet i Kerteminde. Dem kan du møde i torsdagsavisen. 

Mangler synlighed

Og det er hun og hendes holdkammerater ikke alene om at tænke. For en Momentum-undersøgelse viser, at 38 procent af unge danskere opfatter kommunalvalget som enten "kedeligt" eller "ligegyldigt". Mange unge mener - ifølge undersøgelsen - ikke, at de kommunale beslutninger vedrører dem.

Men valget den 21. november er relevant for de unge håndboldpiger i Langeskov: For de har brug for en hal at træne i og et foreningsliv, der fungerer.

- Det er ikke noget, der kommer ud til os unge, fortæller 19-årige Victoria Aagaard, da hun bliver spurgt, hvorfor hun ikke går op i kommunalpolitik.

- Nej, det er ikke så synligt overhovedet. Vi ser det ikke. Vi lægger ikke rigtigt mærke til det, supplerer 18-årige Bolette Linde Hansen.

- Noget synlighed, tror jeg, ville hjælpe, foreslår 20-årige Anna Elsborg Tagesen.

Valget i USA blev diskuteret heftigt

Marie Vind Rudbæk Sørensen går til dagligt på gymnasium i Odense. Hun går på en samfundsfaglig linje, og selvom hun ikke interesser sig for kommunalpolitik, er det, der foregår på den nationale og internationale scene, alligevel interessant.

- Med pigerne fra håndbold tror jeg ikke, vores samtale ville komme ind på kommunalpolitik, siger hun.

- Men alt det der med Trump og Hillary snakkede vi enormt meget om. Jeg vidste meget mere omkring valget i USA, end jeg ved om kommunalvalget. Det er jo pinligt, så lidt jeg ved om kommunalvalget, når jeg skal stemme her, fortsætter hun.

Tænker du over, om det, der bliver vedtaget i byrådet, påvirker dit liv?

- Nej, det gør jeg egentlig ikke. Det er i hvert fald ikke noget, jeg har tænkt over før hen, siger hun.

- Men jeg er også ansat på et plejehjem, og der finder man ud af, hvor meget kommunen har at gøre. Og også alt det med min skade, der kører gennem kommunen, fortsætter hun.

Et par af pigerne tøver lidt, da de bliver spurgt, om de har tænkt sig at stemme den 21. november, men Marie Vind Rudbæk Sørensen er ikke i tvivl:

- Jeg føler lidt, at jeg har pligt til det, når jeg endelig kan, siger hun.

Unge håndboldpiger gider ikke kommunalvalg: Se om de kan gætte, hvem der er borgmester i Kerteminde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce