Ulrik binder det hele sammen

Ulrik Løkke lever af at istandsætte gamle bindingsværkshuse på den gammeldags facon. På billedet lave rhan et taphul, mens en medhjælper giver en hånd. Ulrik Løkkes firma holder til i hjemmet i Viby, hvor han har en gammel, firlænget bindingsværksgård med stråtag.
Foto: Peter Leth-Larsen

Ulrik binder det hele sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For Ulrik Løkke, Viby, er bindingsværkhuse lykken - og selve håndens værk

VIBY: - Om jeg bruger moderne redskaber og materialer? Du kan fandeme tro nej!

Ulrik Løkke, manden bag firmaet Viby Bindingsværk, er helt klar i mælet.

De gamle materialer og den gammeldags facon, at lave tingene på, holder og er det eneste rigtige. Basta.

- Jeg synes, at det er så fedt at arbejde med bindingsværkhuse fordi du kan skabe noget, som kan holde i over 200 år. Alene ved at bruge de gamle materialer og metoder. Det er håndens værk. Ikke håndværk, forklarer Ulrik Løkke filosofisk.

Hans 40-årige, let tatoverede krop står barmavet i baghaven til hjemmet i Viby, mens et par slidte Kansas-bukser agerer benklæder. I baghaven - som gør det ud for det momsregistrerede Viby Bindingsværk - er Ulrik Løkke ved at bakse og banke noget tømmer sammen til et bindingsværkhus i Brenderup.

Det er billigere

- Se nu her. Nu laver jeg det her taphul, forklarer Ulrik Løkke og sætter de godt brugte muskler på mere arbejde, mens savsmuld flyver rundt i den fynske sommerluft.

Og travlt har han da også. I kalenderen er arbejdsaftaler plottet ind til april 2009.

- Ja, så travlt har jeg med at gå og reparere bindingsværkhuse rundt omkring. Jeg vil kun lave bindingsværkhuse. For her er det hele lavet på den rigtige måde med egetræ, lindolie og trætjære. Det holder, fortæller Ulrik Løkke.

Det hele skal nemlig i denne moderne tid være så "skide let", som Ulrik Løkke kalder det.

- Det kan godt være, at det tager ekstra lang tid, at gøre det på den gamle måde, som jeg gør det. Men i længden holder det længere, at bruge de gamle redskaber og håndværksmetoder. På den måde bliver det faktisk billigere i længden, bedyrer han.

Kun en kædestemmer og lidt elektrisk "skæregrej" er næsten det mest moderne redskab, Ulrik Løkke omgiver sig med på arbejdspladsen. Plus en mobiltelefon.

Helt derud i livet

Gennem hele sit liv har Ulrik Løkke faktisk haft det godt med gamle ting.

Han elsker at komme ud i Den Fynske Landsby i Odense og se, føle og mærke de gamle huse.

- Jeg har altid været vild med det gamle, siger han og nævner, at han tidligere har repareret gamle cykler. Hans far byggede også gamle huse om. Så det hele har måske ligget i genmassen.

For halvandet år siden startede Ulrik Løkke sit firma. Nu skulle skaberdrømmen føres helt derud i livet, hvor man bliver ét med sit arbejde.

- Jeg havde taget en ét-årig restaurerings-håndværkeruddannelse ved København. Her kom jeg i kontakt med fyr, som hedder Erik Therkildsen. Han istandsætter og vedligeholder gamle bindingsværkhuse. Jeg fik lov til at komme og være med i et halvt år, fortæller Ulrik Løkke, der har en solid arbejdsmæssig baggrund bag sig.

På det halve år lærte Ulrik Løkke alle færdighederne og kunne således starte for sig selv. I sit firma vedligeholder han folks gamle huse. Fra a-z. Altså kun bindingsværk.

Man kunne jo være fræk og spørge Ulrik, om det ikke bare noget gammelt lort, som han går og arbejder med?

- Nej, for pokker da!, slutter Ulrik Løkke. Et smil anes.

For ham er det nemlig selve livet.

Ulrik binder det hele sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce