Uden kørekort og med sprit i blodet: Vanvidsbilist dømt for at påkøre gaderæsere

Mindst fire biler og fire personer var involveret, da den 39-årige forårsagede et domino-sammenstød den 1. oktober på Mariesmindevej i Langeskov. Arkivfoto.

Uden kørekort og med sprit i blodet: Vanvidsbilist dømt for at påkøre gaderæsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Johan Henriksen kørte spritkørsel for 10. gang og uden kørekort, da han i oktober påkørte en gruppe unge med høj fart på Mariesmindevej i Langeskov. Tirsdag blev han dømt for en lang række overtrædelser af straffe- og færdselsloven.

Langeskov: Det var et mirakel, at ingen mistede livet, da 39-årige Johan Henriksen midt om natten den 1. oktober valgte at køre beruset gennem industrikvarteret i Langeskov. Så snart han drejede ned af Mariesmindevej, gassede han op til omkring 100 kilometer i timen, selvom området var fyldt af biler og bilentusiaster, der var forsamlet til et natligt træf på stedet. Køreturen endte i en omfattende domino-ulykke med flere personer og biler involveret.

Tirsdag kom sagen for byretten i Odense, og der var trængsel på tilhørerpladserne, hvor en lang række af de involverede unge og pårørende lyttede med.

Ulykken kort fortalt
Lørdag den 1. oktober 2017 klokken 01.30 bliver politiet kaldt til Mariesmindevej  i industrikvarteret i Langeskov.

En gruppe unge i alderen 18 til 25 år er blevet kørt ned af, hvad der viser sig at være en 39-årig mandlig bilist fra lokalområdet.

Han er spirituspåvirket og kører omkring 100 kilometer i timen gennem området, da han påkører flere biler og fodgængere i en kædereaktion. De unge på vejstykket tilhører en gruppering, som ofte kører ulovligt gaderæs på strækningen. Denne dag er de samlet i Langeskov efter et gaderæs i Odense.
Der var stuvende fuld i retssal 1, da en lang række unge og pårørende til de involverede i ulykken var mødt op. Her  foran retsbygningen i Odense.
Foto: Helle Kryger.
Der var stuvende fuld i retssal 1, da en lang række unge og pårørende til de involverede i ulykken var mødt op. Her foran retsbygningen i Odense. Foto: Helle Kryger.

Var på vej på arbejde

De kunne blandt andet høre, hvordan Johan Henriksen i flere år har haft et stort alkoholmisbrug, at han den pågældende dag havde drukket 10-15 genstande, at han satte sig ud i sin bil, selvom han for flere år siden blev frakendt sit kørekort, og at han denne aften var på vej til sit arbejde for at "få luft" for et skænderi med kæresten.

Selv husker han intet fra det øjeblik, han drejer ned af Mariesmindevej, til han holder stille i sin bil med blodet dryppende ned fra hovedet. Til gengæld kunne syv vidner, en rapport fra en bilinspektør, et oversigtskort, to legetøjsbiler og en noget indviklet gennemgang af den komplicerede domino-ulykke kaste lys over hændelsesforløbet.

Omkring 100 biler og unge er samlet på strækningen, hvor der ofte køres ulovligt gaderæs i weekenden for at hyggesnakke, høre musik og køre hjulspin. De har tidligere på aftenen været samlet til et ræs på Odense Havn, forsøger efterfølgende at mødes på parkeringspladsen ved Rosengårdscentret, men bliver enige om at køre ud til industriområdet i Langeskov for ikke at tiltrække sig så meget opmærksomhed fra omgivelserne.

Musikken pumper ud af højttalerne, og det er først, da der lyder et højt brag fra den 39-åriges kollision med den første bil på strækningen, at de unge opdager, hvad der er på spil. Fire mænd i alderen 19 til 25 år bliver ramt, to af dem brækker benene. Den 19-årige sidder stadig i kørestol med sit knuste ben, da han møder op for at vidne i retten tirsdag eftermiddag. Den anden halter og er foreløbig sygemeldt i 26 uger endnu.

Ulogisk at trykke på speederen

Selvom forsvareren forsøgte at argumentere med de dårlige oversigtsforhold på stedet, vintermørkets betydning og klientens svage psykiske helbred, faldt hammeren i løbet af eftermiddagen. Johan Henriksen blev dømt skyldig i overtrædelser af en lang række paragraffer i straffeloven og færdselsloven. Heriblandt at have kørt spirituskørsel for 10. gang, at køre uden kørekort ni gange, at have kørt på en særlig hensynsløs måde og at forvolde fare for andres liv og førlighed.

- Det er vores opfattelse, at du må have set og konstateret noget, da du er kommet kørende på vejen. Er du blevet overrasket, er den rette reaktion jo ikke at trykke på speederen, udtalte dommer Torben Østergreen-Johansen, da en enig domsmandsret kunne fastsætte dommen på: Et års ubetinget fængsel, bødestraf på 3000 kroner, Johan Henriksen får konfiskeret sin bil, han må ikke køre bil de næste ti år og så skal han betale alle sagens omkostninger.

Den dømte modtog dommen, men ønskede ikke at afsone med det samme. Han har siddet varetægtsfængslet siden episoden i oktober, og anklageren mente ikke, det er forsvarligt at sende ham ud på vejene igen. Den del skal landsretten nu tage stilling til i de kommende dage.

Uden kørekort og med sprit i blodet: Vanvidsbilist dømt for at påkøre gaderæsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce