Byrådsflertal vil have Lindø-møller politisk behandlet, før der udstedes byggetilladelse til Energi Fyn.

Kerteminde: Byggetilladelsen til Energi Fyns knap 150 meter høje vindmøller i Munkebo lå stort set klar til at blive sendt fra rådhuset i Kerteminde, da der pludselig tirsdag eftermiddag tegnede sig et politisk flertal for at forhindre administrationen i at trykke "send."

For mange uklarheder gør, at partier som SF og Konservative, som ellers har stemt for vindmøllerne, nu vil have sagen politisk behandlet i byrådet, før byggetilladelsen sendes afsted. Jesper Hempler, der også er formand for kommunens Miljø- og Teknikudvalg argumenterer med, at han ønsker en høj grad af åbenhed i sagen:

- Jeg ønsker ikke, at nogen bagefter skal komme og sige, at jeg ikke overholder de demokratiske spilleregler. Derfor tror jeg, at det vil være rigtigst, at selvom alt ser ud til at være opfyldt, og vi kan sende byggetilladelsen i morgen (onsdag red.), at det ville være klogest at sende den i byrådet først.

- Jeg ønsker ikke, at nogen bagefter skal komme og sige, at jeg ikke overholder de demokratiske spilleregler. Derfor tror jeg, at det vil være rigtigst, at selvom alt ser ud til at være opfyldt, og vi kan sende byggetilladelsen i morgen (onsdag red.), tror jeg, det ville være klogest at sende den i byrådet først.

Jesper Hempler, byrådsmedlem (SF)

Udsigten fra Boels Bro i fremtiden. Visualisering: Energi Fyn

Udsigten fra Munkebo Bakke i fremtiden. Visualisering: Energi Fyn

Ændrede forudsætninger

Byrådet kan ikke blande sig i, hvorvidt der skal udstedes en byggetilladelse, men ifølge Lars Ole Valsøe fra De Konservative, bør politikerne stemme om, hvorvidt man bør vente med at udstede tilladelsen, til en analyse af en EU-dom, som risikerer at påvirke den danske lovgivning, foreligger i oktober:

- Jeg har foreslået Hans (Luunbjerg red.), at han skal holde hestene. Og det af flere grunde. Forudsætningerne har ændret sig, siden vi stemte i sin tid. Møllerne er blevet højere, og nu er der kommet grundvandssænkning ind i billedet. Men den primære grund er den her sag, der kører i EU. Hvis vi nu haster noget igennem, og det viser sig om en måned, at vi har gjort noget på et forkert grundlag, vil det være utilgiveligt. Derfor er jeg enig med Jesper, siger Lars Ole Valsøe (K).

Den holdning deler Hans Luunbjerg ikke.

- Ministerieet skriver, at indtil reglerne er ændret, skal vi bruge dem, der er, og det er det, vi gør. Hvis vi har gennemgået byggetilladelsen og kan se den holder sig indenfor gældende lovgivning, mener jeg det er god gammeldags erhvervsservice at sende byggetilladelsen afsted. Jeg læser teksten fra ministeriet som, at hvis der på et tidspunkt kommer nogle andre regler, så er det dem, man forholder sig til fra det tidspunkt og frem.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da DF-politiker og indædt modstander af vindmølle-planerne Knud Skov Ahrnkiel tidligere på dagen opfordrede sine byrådskolleger til at få sagen politisk behandlet igen:

- God skik bør være, at vi stopper, indtil der kommer den der afgørelse i oktober. Alt andet vil være en hån mod demokratiet. En hån mod skatteborgernes penge. For hvis det her erklæres ulovligt, og de borgere, der efterfølgende rejser erstatningssag mod kommunen, får medhold, bliver det noget af en bet for de kommunale skattepenge. Der er blevet stillet så mange spørgsmål, og der har været så meget opmærksomhed på det, at der er ingen undskyldning, der hedder, at man har handlet mod bedre vidende.

Næste byrådsmøde finder sted den 12. oktober. I Kertemindelisten har man dog bedt om at få sagen på Miljø- og Teknikudvalgets møde allerede i næste uge:

- Jeg har gjort det meget klart, at jeg ser det som en grov provokation, hvis byggetilladelsen bliver givet, uden at der har fundet en politisk drøftelse sted. Vi går videre og beder om at få sagen i byrådet også, fortæller Solveig Gaarsmand fra Kertemindelisten.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
1
150 meter høje møller på Lindø: Byggeriet kan starte til oktober

150 meter høje møller på Lindø: Byggeriet kan starte til oktober

Vindmøllernes modstandere: - Kampen er først lige begyndt

Vindmøllernes modstandere: - Kampen er først lige begyndt

Kæmpemøller på Lindø: Kerteminde risikerer sagsanlæg fra Energi Fyn

Kæmpemøller på Lindø: Kerteminde risikerer sagsanlæg fra Energi Fyn