Benny Nybo åbner fotogalleri lige bag glaspusteriet
KERTEMINDE: Hvaler, valmuer, landskaber - og især svaner. Fascinationen af naturen er ikke til at komme udenom, når Benny Nybo tager kameraet frem. Han har fotograferet siden 1996, og på lørdag slår han dørene op for sit eget galleri på Sortekilde.

- Jeg har i lang tid ledt efter et egnet sted - især i området omkring Odense Havn. Men da jeg så Bjarke Larsens værksted på Sortekilde, var der ingen tvivl. Her skulle det være, siger Benny Nybo, der har indrettet sig på 24 kvadratmeter bag glaspusteriet.

Svanerne er et gennemgående motiv, og de fleste billeder er taget i området omkring Kerteminde.

Han er ofte på Nordstranden og ved fjorden, men en del af motiverne er også indfanget i lokale moser.

- Svanen er Danmarks nationalfugl, og så er den en del af vores nationale karakter, der er så smukt beskrevet af H.C. Andersen. Samtidig er den symbolet på, at der i livet altid er lys for enden af tunnellen, siger den 59-årige fotograf, der for tiden følger en svanemor og hendes kuld.

Forleden lukkede den ællingerne ud på vandet - desværre uden at motivet blev foreviget, så Benny Nybo skal af sted igen.

- Jeg er ikke typen, der laver opstillinger over flere dage. Nogle af mine bedste billeder er taget spontant, og så må det gerne være kunstnerisk. For mig er det ikke et spørgsmål om at lave det perfekte billede, siger Benny Nybo, der også beskriver sit galleri som et fotografisk bidrag til klimadebatten.

Skræmmende udvikling

- Det er ikke en løftet pegefinger, men jeg viser, hvad vi mister, hvis vi glemmer problemet med den globale opvarmning, siger han og illustrerer pointen med et billede fra Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord.

- Jeg var deroppe med to års mellemrum. I løbet den tid, var der forsvundet 15 meter af indslandsisen. Det er skræmmende.

Men man behøver ikke rejse til Vestgrønland eller Wyoming for at nyde, lære af - eller bare opleve naturen.

- For den findes lige uden for døren, siger Benny Nybo og fortsætter:

- Min mor døde alt for tidligt, men jeg tog hende ofte med på tur. "Hvorfor skulle jeg blive så syg, inden jeg lærte at opleve naturens skønhed", spurgte hun. Og det har jeg haft med mig lige siden, siger den kommende galleriejer.

Han følger åbningstiderne i glaspusteriet, men planen, er at fotografen selv skal bruge en stor del af sommeren på Sortekilde.

Der er fernisering på lørdag fra klokken 11.00 til 16.00.
  • Fyens Stiftstidende