Hans Ulrik Riisgaard fandt i en jordstak en medaljon fra 1500-tallet med et portræt indgraveret, der måske er selveste Christian den 3.

Nordøstfyn: - Hvad er dog det, der ligger der, tænkte Hans Ulrik Riisgaard, Fåredammen, da han på sin fødselsdag i sidste uge var ude at gå tur ved Nyborg Slot sammen med sin hustru.

Biologiprofessoren havde fået øje på noget, der lå øverst i en bunke jord ved en udgravning ved slottet. Han samlede tingesten op, og det viste sig at være en medaljon, der af museets middelalderarkæolog, Claus Frederik Sørensen karakteriseres som et af de fineste fund, der er gjort ved Nyborg Slot:

- Jeg har været med til at grave her i mange år og set mange fund, men det her, det ryger lige ind på top fem.

Nordøstfyn: Den medaljon, Hans Ulrik Riisgaard fandt, er ikke danefæ. Den er fundet på slottets grund i forbindelse med deres opgravninger, så den tilhører slottet.- Og vi er utroligt glade for, at han fik øje på medaljonen, og at han reagerede helt korrekt med at kontakte os. Med alle de tusinder af kubikmeter jord, vi håndterer i øjeblikket, har vi ikke mulighed for minutiøst at gennemgå det hele. Men de ting, vi ikke når at finde, bliver gemt for eftertiden, for jorden bliver ikke kørt væk og smidt i havnen, den bliver lagt tilbage, når vi er færdige med at grave, fortæller Claus Frederik Sørensen.

 

Medaljonen, der er på størrelse med en femkrone, er lavet af kronhjort-gevir, og på forsiden er indgraveret et billede af en mand.

- Det er et meget flot gravørarbejde - noget af det flotteste, vi har på Nyborg slot, fortæller Claus Frederik Sørensen.

Det ligner Christian

Manden, der er indgraveret, er tydeligvis en mand fra 1500-tallet, det afslører hans hår og skæg, og Hans Ulrik Riisgaard mener, at han til forveksling ligner Christian den 3. - den konge, der gjorde Nyborg til sin residensstad. Claus Frederik Sørensen er enig - det ligner godt nok kongen meget. Om det faktisk er kongen, vil måske blive afsløret, når et billede af indgraveringen inden længe sendes til kunsthistorikere for en nærmere undersøgelse.

For Hans Ulrik Riisgaard er det langt fra usædvanligt at gøre fund i jorden. Det har han gjort siden barndommens dage ved Limfjorden.

- Jeg har en gammel hang til at se mig for, når jeg er ude at gå - nogle gange lige lovligt meget for min kones smag. Hun var også ved at rynke brynene, da jeg gik og kiggede på jordbunkerne ved slottet, erkender han.

Da han kom hjem og fandt ud af, hvad det var, han havde fundet, kontaktede han straks Østfyns Museer.

- Vi er så superglade for, at han lige skulle få øje på det, og han gjorde det helt rigtige ved straks at kontakte os, fortæller Claus Frederik Sørensen.

- Hjortetak tåler ikke at tørre ind, så hvis han bare havde lagt det i skuffen, så kunne det have tørret ind og flækket. Nu ligger det i vand og venter på at komme til konservator.

  • Nordström_Helle

    Af:

    Jeg har arbejdet som journalist i Kerteminde i rundt regnet 30 år, først på Kjerteminde Avis og siden 2010 på Fyens Stiftstidende.