Storstilet projekt: Mægtig vikingegård fra Munkebo Bakke genopføres i Ladby

Billedet her er taget ved Trelleborg i Slagelse, men det giver et indtryk af, hvordan Vikingemuseet Ladby forestiller sig det rekonstruerede hus, når det står færdigt i Ladby. Det vikingehus, der blev fundet på Munkebo Bakke er nemlig også et vikingetypehus som det der står ved Trelleborg. 26 meter langt, otte meter bredt, krumme langvægge og støttestolper. Arkivfoto

Storstilet projekt: Mægtig vikingegård fra Munkebo Bakke genopføres i Ladby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingehus, som er fundet i Munkebo, skal rekonstrueres på den nyindkøbte jord ved Vikingemuseet Ladby

Munkebo/Ladby: De har bygget et vikingeskib, som man gjorde det for 1000 år siden. De har broderet en syv meter lang fortælling om Ladby-kongen, og nu vil Vikingemuseet Ladby søsætte endnu et storstilet projekt båret af frivillige kræfter. Den mægtige vikingegård, som i sommeren 2017 blev fundet under jordlagene på Munkebo Bakke, skal vækkes til live igen. Huset, som er 26 meter langt og otte meter bredt og til forveksling minder om det vikingehus, der er opført ved Trelleborg i Slagelse, skal rekonstrueres på den anden side af fjorden på den nyindkøbte jord ved Vikingemuseet Ladby.

Det fortæller museumsinspektør Claus Frederik Sørensen:

- Vi vil rigtig gerne formidle mere vikingekultur ude ved os. Vi centrerer os stadig om vikingekongen i graven, men vi vil gerne rekonstruere sådan et vikingetids gårdkompleks. Vi synes, det skal være lokalt, og netop Munkebo Bakke er et enormt spændende område. Her har vi fundet tre huse, som daterer sig til midten af 900-tallet. Så ligger det jo lige til højrebenet at det er et af de huse, vi skal genopføre.

Derfor byggede vikingerne på Munkebo Bakke
Arkæologer fra Østfyns Museer fandt i juni 2017 spor efter et 26 meter langt og otte meter bredt hus fra vikingetiden på Munkebo Bakke. Der er en helt særlig årsag til, at vores vikinge-forfædre har bygget på bakken, fortæller Malene Refshauge Beck fra Vikingemuseet Ladby:- Det tyder på, at en særlig magtfuld slægt har holdt til i området. Vi tænker, at bebyggelsen må have spillet en central rolle. Sandsynligvis at dominere et område. Bygningen har kunnet ses på lang afstand, og man har kunnet overvåge et stort område. Med mine 25 års erfaring er det noget af det værste jord, jeg har arbejdet i. Alligevel er det her hus bygget meget solidt. Med meget dybe stolpehuller foret med sten. Der er lagt mange ressourcer i det, fortæller hun.

Huset, som arkæologerne fandt grundplanet af, er vikingetidens typehus.

- Det er af såkaldt trelleborgtype. Det betyder, at det har krumme langvægge og støttestolper. Det kan tyde på, at vi måske har fat i hovedbygningen. Det kan jeg dog ikke sige med sikkerhed - der kan sagtens gemme sig meget mere deroppe. Vi har kun krattet i overfladen og undersøgt måske 10 procent af gårdanlægget, fortæller hun.

Der er meget, vi ikke ved om vikingerne på Munkebo Bakke.

- Det ser ud som om, der kun har boet en enkelt generation her. Sådan et træhus holder 50-60 år, hvorefter det skal udskiftes, men vi kan se, at stolpehullerne ikke er blevet genbrugt. Sandsynligvis fordi nogle magtstrukturer har ændret sig. Vi er også interesserede i at undersøge, om det har noget med Ladby-graven at gøre, fortæller Malene Refshauge Beck.
Østfyns Museer udgravede i sommeren 2017 et vikingebosted på Munkebo Bakke. Der er stadig meget at undersøge ikke mindst når Bakkegården bliver revet ned. Foto: Michael Bager
Østfyns Museer udgravede i sommeren 2017 et vikingebosted på Munkebo Bakke. Der er stadig meget at undersøge ikke mindst når Bakkegården bliver revet ned. Foto: Michael Bager

Der skal dufte af bål

Ligesom Ladbydragen og Ladbytapetet er opført af frivillig arbejdskraft, er det også tilfældet med det nye husbyggeri.

- Det bliver simpelthen ikke mere levende og nærværende, end når vi inviterer hele lokalområdet med indenfor. Den entusiasme, glæde og viden som vores frivillige bibringer, er noget, der smitter af ikke bare til vores besøgende, men også ud nationalt og internationalt. Det var den entusiasme, jeg selv blev blæst omkuld af, da jeg tiltrådte min stilling midt i byggeriet af Ladbydragen. Vi løfter simpelthen hinanden i flok, fortæller Claus Frederik Sørensen.

Huset skal danne rammen om den levende formidling, som museet i årevis har drømt om at folde ud. Inde og ude skal besøgende møde kvinder, mænd og børn i vikingegevandter, som er travlt beskæftiget med datidens gøremål.

- Vores hovedattraktion er først og fremmest kongen i graven, men vi må tænke på, hvordan vi giver publikum den mest koncentrerede oplevelse af vikingetiden. Gør vi det ved, at huset står som et hus på Munkebo Bakke eller i umiddelbar nærhed til museet i Ladby? Det handler om at kunne levere et tilbud, hvor folk kommer ud til os og får en heldagsoplevelse. Den autentiske fortælling på det autentiske sted. Tilførslen af de her 4,8 hektar jord muliggør nogle helt nye ting for os. Så snart juraen er til det, vil vi genskabe kulturlandskabet. Huset skal ikke bare genopføres på en parkeringsplads, men vest for den nuværende museumsbygning. Der skal dufte af bål og være liv i og omkring huset. Vores frivillige skal være med til at formidle, så man bliver taget med på en rejse tilbage i tiden.

Byggeriet tager den tid, det skal tage

Hvornår huset forventes at stå færdigt, vil mueumsinspektøren ikke give noget bud på:

- Hvis alt går vel og tilladelsen kommer i i hus, håber vi at kunne gå i gang med at lave forprojektet - altså de rammer, de frivillige skal være i, mens de bygger - i sensommeren 2018. Selve byggeriet af vikingehuset tager den tid, det skal tage. Det skal jo også være en god oplevelse. Processen er næsten vigtigere end slutproduktet. Derfor kommer der ikke nogen og svinger pisken.

Storstilet projekt: Mægtig vikingegård fra Munkebo Bakke genopføres i Ladby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce