Stille flyder Ålekisterenden


Stille flyder Ålekisterenden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PROPPENI: Sommerhusejere i Dalbybugten trætte af lappeløsninger ved vandløb
DALBYBUGTEN: Hvis man går langs vandkanten i sommerhusområdet Dalby-bugten, frydes man over den sandrige og børnevenlige strand.

Lige indtil man kommer til Ålekisterendens udløb i bugten. Her er der meget lidt at fryde sig over. Vandet i renden står på det nærmeste stille og lugter aldeles afskyeligt.

Ved udløbet minder en samling kampesten om, at kommunen har forsøgt at lave en form for kystsikring - men forgæves. På den anden side af stenene er der efterhånden dannet en pløresump bestående af ildelugtende vand, rådnet tang og skidt fra renden.

Problemet med udløbet af renden har eksisteret i årevis. Og ganske kort fortalt skyldes det, at tang ved pålandsvind og højvande presses op i renden. Når vandstanden falder, sidder tangen og spærrer for udløbet. Dermed sander stranden ud for afløbet til og danner en vold, som vandet ikke kan rende over.

Når vandtrykket fra rendens øvre løb presser på, løber renden over længere inde i landet.

To gange har store dele af sommerhusområdet således stået under vand med alvorlige skader til følge. Og hver vinter er forstranden foran den forreste række huse oversvømmet, ligesom markerne bag kolonien står under vand.

Ejerne af de 167 huse frygter hvert år for, at vandet vil oversvømme området. Og de er ærgerlige over, at den ellers så lækre badestrand, som benyttes af mange børnefamilier og institutioner, skal skæmme af pløresumpen ved rendens udløb.

- To gange om året renser vi stranden for tang og forsøger i det hele taget at holde badestranden indbydende for badegæsterne. Så er det ærgerligt, at den ildelugtende rende skal ødelægge bademiljøet - vi fraråder folk at bade nærmere end 50 meter fra udløbet, fortæller sommerhusejernes bestyrelsesformand, Erik Dam Olsen.

Bestyrelsen har utallige gange henvendt sig til kommunen og bedt om, at der bliver gjort noget ved forholdene. Og kommunen har faktisk ofret mange, mange mandetimer på at rense tang i renden - men lige meget hjælper det.

- Det duer altså ikke med disse lappeløsninger, hvor folkene kommer og renser op - for tangen bliver ikke kørt væk, så ved næste højvand flyder tangen ud og presses ved næste pålandsvind op i renden igen. Vi savner, at der kommer professionelle folk til, der ved, hvad der skal gøres, og hvad det vil koste. Så har vi mulighed for at sætte en handleplan i gang, siger Erik Dam Olsen.

Bestyrelsens medlemmer ved godt, hvad de mener, der skal gøres.

- Der skal sættes en spunsvæg op, der lukker renden af, så havvand og tang ikke bliver presset op i renden fra bugten. Dernæst skal der graves et stort drænrør ned, der effektivt kan lede vandet under spunsvæggen og ud i bugten. Så kan renden komme af med vandet, stanken forsvinder og jeg er sikker på, at pløresumpen i løbet af kort tid vil blive omdannet til en god sandstrand - og så bliver der også mulighed for at krydse renden, når man går tur over til Bogensø - det kan vi desværre ikke i dag, siger Erik Dam Olsen.

Stille flyder Ålekisterenden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce