Sparekatalog på 74,5 mio. kr.: Skolelukninger, færre biblioteker og mindre hjemmehjælp


Sparekatalog på 74,5 mio. kr.: Skolelukninger, færre biblioteker og mindre hjemmehjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konsulentfirmaet KLK foreslår at samle kommunens skoler i tre distrikter og lukke Nymarken Skole og Børnehus. Mindst et af kommunens biblioteker skal skæres fra, og de små lokale støttecentre til de handicappede skal samles på en adresse. I alt har konsulentfirmaet sendt spareforslag for 74,5 millioner videre til politikerne.

Kerteminde: Det var lidt af en mursten, der landede på politikernes bord, da de onsdag aften fik det længe ventede sparekatalog fra konsulentfirmaet KLK.

KLK har brugt de sidste par måneder til at gennemgå Kerteminde Kommunes budgetter med en tættekam og har udarbejdet en hel række af spareforslag, der samlet vil spare kommunen for 74.5 millioner kroner.

Ved siden af det store sparekatalog har KLK også leveret en analyse af den administrative organisation, der, hvis politikerne nikker ja, vil slanke organisationen med 10 millioner kroner.

På forhånd har byrådet besluttet, at der skal spares for mindst 62 millioner kroner frem til 2012, men i følge borgmester Kasper Olesen er det absolut minimum, for det betyder kun lige, at økonomien balancerer.

Luk Nymarken Skole og Børnehus

Et af de mest markante forslag fra KLK er at samle kommunens seks skoler i tre skoledistrikter og lukke Nymarken Skole og Børnehus. I stedet skal der fremover være tre hovedskoler i; Kerteminde, Munkebo og Langeskov.

Forslaget vil give en besparelse på 13,7 millioner kroner pr. år. De 500 elever, der i dag går på Nymarksskolen, skal flyttes til kommunens andre skoler, hvor de fleste forventes at optages i allerede eksisterende klasser. Hvad der skal ske med Nymarksskolens bygninger, tager KLK ikke stilling til, men hvis de skal rives ned, vil det koste 24 millioner kroner. En anden mulighed er, at der istedet oprettes en friskole i bygninger. Det vil kommunen en ekstra besparelse, fordi elevtaksten til privatskoler er lavere, end taksten på de kommunale skoler.

I alt er der 46 forslag i det 102 sider lange sparekatalog, og en del af forslagene er nye udgaver af spareforslag, som politikerne tidligere har afvist. Eksempelvis skolelukninger eller lukning af kommunens lokale dagtilbud på handicap- og psykiatriområdet. I dag har kommunen 10 samværs- og aktivitetstilbud fordelt på 7 adresser. KLK foreslår, at de nedlægges og i stedet samles tilbuddene i hvert deres lokale på en adresse. Et fælles dagtilbudcenter vil spare kommunen for 2,6 millioner kroner om året.

For mange biblioteker

Sidste år besluttede byrådet at bygge et nyt bibliotek i Langeskov til erstatning for det gamle, der er i overordentlig ringe stand. Det er den helt forkerte vej at gå, mener KLK, der i stedet foreslår, at Kerteminde Kommune overvejer at nedlægge et eller flere, af de tre biblioteker kommunen har. En mulighed er at sløjfe alle tre biblioteker og i stedet lade skolebibliotekerne stå for udlånet. En anden er at lukke biblioteket i Munkebo, "for der er relativt kort til Kerteminde", som KLK skriver. Og den tredje mulighed er at nedlægge Langeskov bibliotek, dermed sparer kommunen også udgiften til at bygge et nyt bibliotek. Hvis det bliver Munkebo bibliotek, der bliver nedlagt, sparer kommunen hvert år 2,2 millioner kroner.

De ældre går heller ikke ram forbi i sparekataloget, hvor KLK har fundet ud af, at der kan spares 1,5 millioner kroner på at skære i de varme hænder, der kører ud til de ældre. Og dem, der stadig er tilbage til at passe på de ældre, skal ikke have helt så meget i lønposen som i dag. Kommunen betaler nemlig mere i løn til medarbejderne på ældre området end sammenlignelige kommune. Hvis lønniveauer blandt de ansatte på ældreområdet blev tilpasset, kan der spares 2,5 millioner kroner.

Den samlede besparelse på alle 46 spareforslag er på 74,5 millioner kroner, når forslagene er fuldt indfaset i 2021.

Sparekatalog på 74,5 mio. kr.: Skolelukninger, færre biblioteker og mindre hjemmehjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce