Sommergågade i Langegade: Politikerne er positive, cityformand vil ikke kommentere forslaget

Langegade i 2015, hvor gaden var lukket for kræmmermarked.

Sommergågade i Langegade: Politikerne er positive, cityformand vil ikke kommentere forslaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis de handlende er med, er politikerne positive overfor at lave sommergågade i Langegade.

Kerteminde: Oven på debatten om skilteregler og udeservering i Langegade har flere læsere opfordret til, at der laves en sommergågade i Langegade.

- Hvad med at lave gaden om til gågade om sommeren og lade butikkerne fylde vejen op med hyggekroge og blomster og skilte, skriver Birgitte Trebbien Enevoldsen i en kommentar på facebook.

Og hun er langt fra den eneste, der peger på de mange fordele ved at lukke Langegade for kørende trafik i en måned eller to henover sommeren.

Forretningerne ville få mere plads til at sætte skilte og kurve med varer ud på gaden. Der ville være bedre mulighed for at lave udeservering og måske undgå de klassiske hvide plastikborde og stole, der er nemme at stille frem, men ikke pynter. Og trafiksikkerheden i gaden ville blive øget, når der i sommermåneder er mange mennesker, der indimellem tvinges ud på vejen for at komme forbi ulovligt opstillet varekurve og skilte.

Borgmester Kasper Olesen har ikke tænkt over ideen om at lave sommergågade i Langegade før, men er villig til at overveje det.

- Det kunne da være meget hyggeligt. Jeg tænker: Lad os da tage det med videre. Ideen skal ikke bare sparkes væk.

- Min holdning er, at hvis de forretningsdrivende er med på den, og beboerne kan se sig ud af det, så kan jeg sagtens være med, siger borgmesteren

Formand for Miljø- og Teknikudvalget Jesper Hempler giver forslaget en mere lunken modtagelse.

- Det, tror jeg, ikke nødvendigvis ville være en god ide, og jeg tror heller ikke, at Cityforeningen ville synes om forslaget, siger Jesper Hempler.

- Jeg mener at kunne erindre, at der på et tidspunkt var nogle lørdage, hvor der var gågadedage i Kerteminde, og det kunne man måske overveje, men ikke en fast periode over hele sommeren.

Politikerne fik kolde fødder

Ideen om at lave Langegade om til gågade henover sommeren har været diskuteret i Kerteminde i flere omgange.

I 2008 tog det daværende Teknik- og Miljøudvalg tyren ved hornene, da de besluttede at lave Langegade fra Hans Schacksvej til Vestergade om til gågade i uge 26-33.

Forslaget var et af flere forslag om begrænsningen af kørsel i Langegade som en arbejdsgruppe med blandt andet Cityforeningen og politi havde udarbejdet.

Udvalget syntes åbenbart, at det var en rigtig god ide, for forslaget blev enstemmigt vedtaget. Fordrageligheden varede kun, indtil de handlende fandt ud af, hvad udvalget havde vedtaget. Så var der ballade i Kerteminde.

"Vi er blevet kuppet", stod der på en seddel, som cityforeningen delte ud til deres medlemmer.

Vinhandler Jonas Nielsen kaldte lukningen for "håbløst amatøragtig", og apoteker Frank Hansen truede med at flytte sit apotek til Munkebo.

Flere medlemmer ville melde sig ud af Cityforeningen, fordi foreningens formand, Bjarne Svane havde været med i den arbejdsgruppe, der havde lavet forslaget. Bjarne Svane skyndte sig dog at afkræfte, at han gik ind for en gågadeløsning. Han havde "for ikke at virke bagstræberisk og sur," som han forklarede, bare foreslået, at man lavede en ensretningen af færdslen i i Langegade fra Hans Schacksvej til Trollegade og lukkede Torvet for gennemkørsel.

Efter megen ballade fik politikerne kolde fødder og valgte at omgøre beslutningen om at lukke Langegade.

Gågade skaber liv

De Konservatives Lars Ole Valsøe husker tydeligt balladen fra 2008, men er klar på at prøve igen, hvis de handlende er med på ideen.

- Jeg er ikke tilhænger af en permanent gågade, men hvis vi kunne lave en gågade i juli, kunne alle forretningerne få lov til at rykke ud på gaden og brede sig. Det var en tanke værd, siger Lars Ole Valsøe, der vurderer, at en lukning af Langegade kan være et problem for de to bagere på gaden, fordi mange håndværkere lige holder ind og får en bid brød, når de kører forbi om morgenen.

- Derfor ville det passe godt med juli, for der har alle håndværkerne ferie, forklarer Lars Ole Valsøe.

Allan Thomsen fra Borgerlisten er også med på ideen.

- Det er en spændende ide, som kunne være med til at skabe liv. Det skulle kun være i højsæsonen, hvor de forskellige butikker kunne få lov til at sætte lidt flere borde og stole ud på vejen. Og der hvor der er folk, der kommer der folk til, siger Allan Thomsen, der ligesom sine kolleger understreger, at Cityforeningen skal være med på ideen.

Fyens Stiftstindende har talt med formand for Kerteminde Cityforening, Jonas Nielsen, der ikke ønsker at udtale sig om forslaget om at lave sommergågade i Langegade.

Sommergågade i Langegade: Politikerne er positive, cityformand vil ikke kommentere forslaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce