Solceller rimer ikke på naturskøn landsby: Frygter tre meter høje solpaneler i baghaven

Arent Bak Josefsen er talsmand for en række beboere i Birkende, der kæmper imod planerne om en solcellepark tæt på landsbyen og Birkende Mose.Foto: Helle Kryger.

Solceller rimer ikke på naturskøn landsby: Frygter tre meter høje solpaneler i baghaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kejrup Gods vil omlægge 32 hektar jord tæt på boliger og beskyttet natur til solcellepark ved Birkende. - Vi siger pænt nej tak, lyder det fra Birkende Borgerforening.

Birkende: De er ikke imod grøn energi. Men når tre meter høje solpaneler truer med at tage udsigten over grønne marker, og et beskyttet naturområde omkranses af en solcellepark på 32 hektar, siger de pænt nej tak i Birkende Borgerforening.

Her er et udvalg af borgere gået på barrikaderne og på gaderne med en underskriftsindsamling imod planer om en stor solcellepark syd for byen.

Som talsmand Arent Bak Josefsen formulerer det:

- Der ligger ti ejendomme i en række ud til de grønne marker, og det bliver altså en rimelig massiv mur af solceller, vi får som nabo. Udover den meget tætte placering til en række private ejendomme, bliver hele Birkende Mose, som er et beskyttet Natura 2000-område, plastret helt ind i solceller, siger han.

- Der ligger ti ejendomme i en række ud til de grønne marker, og det bliver altså en rimelig massiv mur af solceller, vi får som nabo. Udover den meget tætte placering til en række private ejendomme, bliver hele Birkende Mose, som er et beskyttet Natura 2000-område, plastret helt ind i solceller.
Arent Bak Josefsen, talsmand for Birkende Borgerforening

Bør placeres langt fra beboelse

Kerteminde Kommunes miljø- og teknikudvalg har givet grønt lys for, at der laves en lokalplan med solcelle-formål, men det harmonerer slet ikke med den udviklingsplan, som borgerforeningen tidligere er blevet bedt om at udforme:

- Kerteminde Kommune bryster sig af at være kommunen med attraktive og levende landsbyer, smukt placeret i naturen. Jeg mener, at det at lave solceller er direkte i modstrid med udviklingsplanen. Vi forarmer den natur, vi har tilbage i Kerteminde Kommune, fortæller Arent Bak Josefsen.

Torsdag den 25. april klokken 19.30 er borgerne i Birkende inviteret til informationsaften om projektet. Det er godsejer Hans Luunbjerg og virksomheden Better Energy, der inviterer. Men det er alt for sent i processen, mener Arent Bak Josefsen:

- På trods af, at solcelleanlægget placeres direkte op af 15 ejendomme, har vi intet officielt hørt før nu, hvor det politisk er besluttet at sætte lokalplanarbejdet i gang. Det er helt uacceptabelt. Jeg opdagede det tilfældigt tilbage i februar, da jeg læste det i en artikel i avisen. Når først der går et arbejde i gang med lokalplanen, er det næsten umuligt at sælge sit hus.

Han mener i stedet, at solcelleparker bør placeres langt fra beboelse:

- Politikerne bør foretage en planlægning af, hvor disse anlæg placeres bedst. Eksempelvis op af motorveje. Den nuværende placering er alene ud fra økonomiske interesser. Som det er nu, minder det for meget om det vilde vesten, hvor det handler om at trække først og skyde, siger han.

Udvalgsformand: Uambitiøst at vente på en plan

Den kritik tager formand for miljø- og teknikudvalget Jesper Hempler (SF) gerne til sig:

- Nu er det jo ikke noget, vi kan bestemme, at nu skal jer der har jord ved motorvejen lægge noget der. Vi forholder os bare til de ansøgninger, vi får.

- Alle i udvalget synes, det er fornuftigt at lave en form for solcelleplan, for på den her måde synes vi konstant at være på bagkant, men vi synes også, det er uambitiøst, når der nu ligger et projekt foran os, at vi så skulle udskyde det halvandet år, til vi har en færdig plan. Det her handler også om at være en smule ambitiøs. Vi har en masse unge mennesker, der er rimelig utålmodige, og som siger til politikerne: Kom nu i gang.

Han mener, at sagen illustrerer udfordringen med at omstille til grøn energi:

- Det starter med, at man ikke vil have vindmøller, for de larmer. Vi vil gerne have grøn energi, men sæt dem langt langt ude på vandet. Det næste er, at nogen siger, at solceller er fornuftigt, for de larmer ikke. Men vi vil ikke have dem her, sæt dem ud til motorvejen. Men nu er det jo ikke meningen, man skal kigge på dem. Det er meningen, at man skal kigge på noget grøn beplantning, der skal omgive det.

Jesper Hempler håber, parterne finder en mindelig løsning:

- Nu er der jo ingen, der siger, at det skal ligge fem meter fra skel. Det kunne være klogt, at man havde en bufferzone til et beboelsesareal. Det er ærgerligt, hvis det bliver en kamp i to lejre i stedet for at se, om der ikke kunne være nogen gode muligheder i det her.

Solceller rimer ikke på naturskøn landsby: Frygter tre meter høje solpaneler i baghaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce