Fredag den 11. marts dukkede der noget helt særligt op af jorden, da Dennis Fabricius Holm undersøgte en mark ved Aunslev Kirke med sin metaldetektor - en kristus-figur i massivt guld, som vurderes til at være fra første halvdel af 900-tallet.

Dermed kan dette fund vippe Jelling-stenens Jesus-billede af tronen som bevis på, hvornår kristendommen kom til Danmark.

Fra fredag vil dette fine fund blive udstillet på Vikingemuseet Ladby, inden det bliver sendt til konservering.

Den lille figur er et hængesmykke af guld. Det er omkring 4,1 centimeter højt og forestiller en mand med udstrakte arme - Kristus på korset.

Figuren er skabt af fine leddelte guldtråde og små filigrankugler og vejer omkring 13,2 gram. Bagsiden er glat. Øverst er påmonteret et øje til ophængning. Korset ligner meget det kendte forgyldte sølvkors fundet i Birka ved Stockholm i Sverige i 1879 - i en kvindegrav fra vikingetiden.

Korset fra Aunslev er det første danske eksemplar i fuld figur. Tidligere har man i Danmark fundet fragmenter af lignende kors - i den nyligt fundne vikingesølvskat fra Omø og i en vikingegravplads ved Ketting på Als. Alle fragmenterne er af sølv.

Fundet af smykket har også vakt opsigt internationalt - den engelske avis The Independent har torsdag skrevet om fundet i en artikel, som er blevet delt flere end 4000 gange.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.

Mere om emnet

Se alle
2
Amatørarkæolog: - Helt vildt at mit fund kan rykke ved Danmarkshistorien

Amatørarkæolog: - Helt vildt at mit fund kan rykke ved Danmarkshistorien

3
Østfyn: Amatørarkæolog kan ændre historiebøger med nyt fund

Østfyn: Amatørarkæolog kan ændre historiebøger med nyt fund