Sluseprojektet i Kerteminde: Idemand risikerer at ryge ud af sluselavets bestyrelse

Niels Peter Raun har været en af hovedkræfter bag sluseprojektet i Kerteminde. Her forklarer han i 2009 principperne bag slusen. Foto: Ole Friis

Sluseprojektet i Kerteminde: Idemand risikerer at ryge ud af sluselavets bestyrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af idemændene bag sluseprojektet i Kerteminde Niels Peter Raun risikerer at miste sin plads i bestyrelsen på generalforsamlingen i sluselavet. Arbejdsgruppen for et ansvarligt sluseprojekt stiller nemlig med sin egen kandidat. Der er for lidt demokrati og gennemsigtighed i sluselavets bestyrelse, mener arbejdsgruppen.

Kerteminde: Der er lagt op til lidt af en gyser, når sluselavet 30. maj holder generalforsamling i Kerteminde Hallen. En af ophavsmændene til hele sluseprojektet Niels Peter Raun, der samtidig er eneste bestyrelsesmedlem på valg, har nemlig fået en modkandidat.

Der er Arbejdsgruppen for et ansvarligt sluseprojekt, der har valgt at stille Carsten Rosendal op som modkandidat til Niels Peter Raun.

- Jeg stiller op som kandidat til bestyrelsen, fordi jeg mener, at der er behov for forandring, og fordi jeg har noget at bidrage med, siger Carsten Rosendal, der er uddannet civilingeniør.

Formand for sluselavet bestyrelse, Michael Serop, vil ikke udtale sig om Carsten Rosendals kandidatur, men han understreger, at hele bestyrelsen enstemmigt bakker op om Niels Peter Raun.

- Vi vil være rigtig kede af at miste den tekniske ekspertise, Niels Peter Raun har. Han er fagligt meget kompetent, og han har kontakten til det italienske firma, som har arbejdet med Venedig slusen, siger Michael Serop.

Kampvalg

Det vil være ganske overraskende, hvis det lykkes for arbejdsgruppen at få Carsten Rosendal valgt ind i bestyrelsen.

Niels Peter Raun var nemlig sammen med Leif "Romsø" Hansen med til at udtænke sluseløsningen i Kerteminde Havn. De to præsenterede ideen for offentlighed i 2007 oven på de store oversvømmelser i 2006. Og i efteråret 2009 tog de initiativet til at stifte et privat sluselav, der blev forløberen for det nuværende, kommunalt støttede sluselav med det mundrette navn: Kystbeskyttelseslaget Kerteminde, Kølstrup og Munkebo Sluse- og Digelag.

Niels Peter Raun tager udsigten til et kampvalg ganske roligt.

- Jeg er ikke sikker på hans motiver, men han er en intelligent fyr, siger Niels Peter Raun om Carsten Rosendal.

- Jeg stiller op selv igen, fordi jeg er den bedste til at gennemføre den opgave bestyrelsen er sat til, fortæller Niels Peter Raun, inden han tilføjer:

- Men jeg er ikke den bedste til at stoppe projektet. Men hvis der er nogen, der ønsker at stoppe det, så burde det i stedet ske i kommunalbestyrelsen og ikke i sluselavets bestyrelse, hvor vi er blevet stillet den opgave at gennemføre en højvandsikring efter den model, der er valgt, siger Niels Peter Raun.

Udvis solidaritet

Carsten Rosendal er derimod stærkt kritisk overfor både projektets tekniske løsning med en sluse lige midt i havneindløbet og finansieringen af hele projektet.

Senest har han i et brev til byrådsmedlemmerne i Kerteminde Kommune påpeget, hvad, han mener, er en hel række af fejl i den måde, udgifterne til sluseprojekt skal fordeles på de enkelte husstande. Den såkaldte partsfordelingsmodel.

- Partsfordelingsmodellen duer ikke, fordi forudsætningerne for modellen er helt forkerte, siger Carsten Rosendal, der i stedet helt vil droppe partsfordelingsmodellen og lade alle borgere i kommunen kollektivt finansiere projektet.

- I Danmark er vi solidariske overfor naturkræfter, så hvorfor er det kun 1200 borgere, der skal betale, hvorfor kan man ikke udvide den her solidaritet til hele kommunen, så ville det blive 80 kroner om året pr. borger eller ejendom, siger Carsten Rosendal.

Håber på mere åbenhed

Arbejdsgruppen for et ansvarligt sluseprojekt i Kerteminde erkender, at det bliver op ad bakke at få Carsten Rosendal valgt til bestyrelsen, fordi kommune på sidste generalforsamling stemte på Niels Peter Raun.

- På den måde kommunen har lavet sluselavet, er det den store mod den lille, siger medlem af arbejdsgruppen Iben Høj, der peger på, at de indviklede stemmeregler, hvor kommunen har en stor del af stemmerne og samtidig har vetoret over hele projektet, gør, at det i sidste ende er kommunen, der bestemmer over sluselavet.

Alligevel håber arbejdsgruppen, at det vil lykkes at få Carsten Rosendal valgt ind i bestyrelsen, så der blandt andet kan komme mere åbenhed om bestyrelsens arbejde. Eksempelvis er der ikke offentliggjort referater fra bestyrelsesmøder i de sidste fem måneder.

- Og på trods af at bestyrelsen har siddet i et helt år, har de slet ikke sendt noget information direkte ud til medlemmerne om, hvad der sker, siger Iben Høj, der tror, at Carsten Rosendals chance for at blive valgt ind i bestyrelsen afhænger af, om kommunen og Forsyningen vil undlade at bruge deres store antal stemmer.

- Hvis rigtig mange borgere møder op. Ja, så bliver Carsten valgt, siger Iben Høj, der opfordrer kommunen og Forsyningen til at undlade at stemme, så borgerne får lov til at bestemme.

Sluseprojektet i Kerteminde: Idemand risikerer at ryge ud af sluselavets bestyrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce