De er som berørte husejere ikke modstandere af kystsikring, men de synes, at præmissen om slusebetaling og ansvaret for slusen, er uspiselig, og derfor kæmper Maria Steffensen og Iben Høj fra Kerteminde i en arbejdsgruppe bare om at blive hørt af

Kerteminde: De mødtes 2. februar til et møde om den fremtidige kystsikring i Kerteminde, Munkebo og Kølstrup. Her fandt de ud af, at de delte samme holdning: Kerteminde skal have bygget et højvandsanlæg, og de vil som berørte husejere gerne være med til at betale for den, men de vil ikke være med til, at de som private skal have det fulde ansavr for anlæggelse, drift og vedligehold nu og i al fremtid. Samtidigt ønskede de også at komme i en god dialog med politikerne - og i særdeleshed med borgmesteren. De synes, at beslutningen om at højvandssikre Kerteminde og bygge slusen skal træffes snart, men den skal træffes på et oplyst grundlag, og det, synes de ikke, er tilfældet nu.

Vi støtter slusen 100 procent og anerkender det arbejde, som ildsjæle satte i gang for år tilbage. Det vil vi gerne rose dem for, men vi vil ikke være med til, at borgmesteren skal være så stædig, og han ikke ønsker at flytte et komma i, hvem der skal have ansvaret for slusen. Det bør være en kommunalt ansvar.

Maria Steffensen, Tværgade i Kerteminde, medlem af arbejdsgruppen.

Maria Steffensen bor på Tværgade, mens Iben Høj Høj bor på Kystvej, og de har efter mødet den 2. februar været med til at etablere en arbejdsgruppe på seks borgere, som kæmper for, at borgerne bliver hørt, når politikerne skal træffe beslutningen om slusen. Nu er arbejdsgruppen vokset til 12 medlemmer.

- Vi støtter slusen 100 procent og anerkender det arbejde, som ildsjæle satte i gang for år tilbage. Det vil vi gerne rose dem for, men vi vil ikke være med til, at borgmesteren skal være så stædig, og han ikke ønsker at flytte et komma i, hvem der skal have ansvaret for slusen. Det bør være et nationalt anliggende og et kommunalt ansvar, påpeger Maria Steffensen.

Iben Høj nikker ved siden af hende:

- Vi mangler dialog, siger hun og fortæller, at hun ved generalforsamlingen forleden, hvor sluselavet blev etableret, følte sig tromlet af borgmesteren.

- Hvis vi ikke har en god åben dialog, er det heller ikke muligt at få projektet ordentligt i mål, siger hun og fortæller, at hun har talt med Kystdirektoratet, som deler hendes holdning.

- Vi er virkelig ikke kværulanter. Vi vil bare gerne have, at der er arbejdet ordentlig i dybden med denne beslutning. Det er der ikke nu. Det eneste rigtige er at afvente Christiansborg og den national statslige lovgivning i forbindelse med kystsikring af København. Projektet er for risikofyldt, og kommunen må og skal bære ansvaret og stå som bygherre, pointerer Maria Steffensen.

- Lige nu bygger det hele på gisninger, og der er ingen, der ved, hvad slusen kommer til at koste helt nøjagtigt, understreger Iben Høj.

Rundt med løbesedler

Sidste søndag udløb høringsfristen til kystsikringsprojektet, og her var der kommet 44 høringsvar, som fik byrådet til at udskyde beslutningen til april.

Mange af disse høringssvar var kommet på foranledning af arbejdsgruppen, som havde fået en adresseliste over alle partshavere. Der var omkring 100 husstande, som skal betale mellem 30.000 og 70.000 kroner til slusen, og dem kontaktede arbejdsgruppen ved at sende en rundt med løbesedler for at opfordre dem til at sende deres høringssvar. Høringsvarene skulle have været behandlet på Miljø - og Teknikudvalgets møde to dage efter, men udvalget har nu udskudt behandlingen til april, og dermed er også den endelige beslutning om at starte projektet udskudt til april.

- Det hele virkede for mig at se bare proforma, for hvordan havde de regnet med, at det bare skulle gå så hurtigt? funderer Iben Høj.

- Vi synes, at det vil være godt at få taget beslutningen i år, men skal det virkelig være lige nu og her, hvor der stadig mangler viden?

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.