Sluseafsteming: Det blev et stort nej til slusen

659 ud af de 931 stemmeberettigede grundejere stemte i afstemningen om slusen. Arkivfoto.

Sluseafsteming: Det blev et stort nej til slusen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med et overvældende flertal har medlemmerne af sluselavet stemt nej til sluseprojektet i Kerteminde. - Jeg er glad for, at der er givet så klart et svar, siger borgmester Kasper Olesen.

Kerteminde: Der kommer ikke nogen sluse i Kerteminde. I hvert fald ikke inden for en overskuelig fremtid. Det er resultatet af afstemningen om sluseprojektet blandt de 931 stemmeberettigede medlemmer af sluselaget, som blev offentliggjort onsdag.

474 stemte nej til sluseprojektet. 183 stemte ja, og 2 stemte blankt.

- Jeg er glad for, at der er givet så klart et svar, siger borgmester Kasper Olesen, der havde på fornemmelsen, at det ville blive et nej, men er overrasket over, hvor stort et nej det blev.

- Nu kommer der en indstilling til byrådsmødet 25. oktober, hvor resultatet foreligges, og så forventer jeg, at byrådet gør, som vi har aftalt, og følger afstemningsresultatet, siger Kasper Olesen.

Alle partier i byrådet har på forhånd sagt, at de vil følge den vejledende afstemning blandt medlemmerne af sluselaget.

Fakta
I 2011 modtag kommunen en anmodning fra Kerteminde Sluselag om at igangsætte et kystbeskyttelsesprojekt.

På baggrund heraf bliver igangsat et projekt, der blandt andet omfatter en sluse i Kerteminde Havn.

Kerteminde, Kølstrup og Munkebo Sluse- og Digelag er projektejer, og skal være ansvarlig for anlæggelse og drift af slusen.

Slusen vil beskytte 900 bebyggede matrikler og ca. 220 ubebyggede matrikler mod stormflod op til 2,2 meter over normal vandstand.

Slusen er beregnet til at koste omkring 46 mio. kr., og med en årlig driftsudgift på ca. 300.000 kr.

Realdania vil støtte projektet med 14,5 mio. kr., omkostninger herudover skal betales af betalings-pligtige grundejere, kommunen og forsyningsselskaber, efter en partsfordelingsmodel.

Antal partsdele og betalingspligt vil blive tinglyst på ejendommen.

I juni besluttede byrådet, at afholde en afstemning om projektet blandt de berørte grundejere.

Bedst mulige løsning

Formand for miljø- og teknikudvalget, Jesper Hempler, havde håbet på et ja, men er glad for, at der ikke er nogen tvivl om resultatet.

- Hvis jeg skal se noget positivt i det her, så er det et klart resultat med en anstændig høj stemmeprocent, siger Jesper Hempler, der selv har et hus, der er truet af oversvømmelse, og har stemt ja i afstemningen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg gerne havde set, at resultatet havde været anderledes. For mig at se, var den her løsning den bedst mulige. Og jeg kan ikke se, at der er noget andet, der kan sættes i stedet for det her, for at sikre borgerne i Kerteminde.

- Det er rigtig ærgerligt, for det betyder, at der er borgere, der bliver efterladt i suppedasen næste gang, der kommer en vandstigning, siger Jesper Hempler.

Vi er tilbage til start

Hverken Kasper Olesen eller Jesper Hempler har en plan B, der kan trækkes op af skuffen for at redde projektet.

- Vi har ikke snakket om en plan B, og jeg kan ikke se scenariet for mig. Derfor er vi sådan set tilbage til start, siger Jesper Hempler.

- Klimaudfordringen går jo ikke væk. Men jeg tror ikke, der er nogen, der sætter sig sammen i morgen og siger: "Hvad gør vi så".

- Det kan være, at der kommer ny lovgivning, eller der sker noget på nationalt plan, men det gør der ikke i morgen. Der vil gå flere år, før der kommer noget, så lige nu er vi tilbage til start, fortæller Jesper Hempler.

Slusen var ikke kommunens ide

Kasper Olesen understreger, at det aldrig har været kommunens ide, at der skulle bygges en sluse i Kerteminde havn.

- Og derfor har vi heller ikke som kommune taget stilling til, om der skulle stemmes ja eller nej, siger Kasper Olesen, der er ked af, at det er lykkedes modstanderne af sluseprojektet at fremstille det som om, kommunen ville tvinge husejerene ind i sluselavet for at få betalt slusen.

- Jeg har kunnet læse mig til, at vi som kommune har forsøgt at trumfe det her igennem. Men fra byrådets side har vi slet ikke forholdt os politisk til projektet, og derfor tog byrådet også beslutningen om, at kommunen ikke stemte i sluseafstemningen, siger Kasper Olesen.

Kommunen kan ikke betale

Ideen til slusen er fostret af en kreds af borgere i Kerteminde, der var trætte af, at deres huse blev oversvømmet gang på gang, og derfor bad kommunen om at oprette sluselaget og igangsætte sluseprojektet.

- Det er akkurat ligesom, når der kommer en fodboldklub og spørger, om vi kan hjælpe med en kunstgræs bane, så er vi forpligtet til at kigge på det, forklarer Kasper Olesen.

- Vi er nødt til at behandle de henvendelser, der kommer efter de gældende love og regler, og det har vi gjort.

- Men hvis der så kommer nogen nu og siger, at fordi det blev et nej, så skal kommunen betale for hele sluseprojektet, så må vi bare sige, at kan ikke lade sig gøre, siger Kasper Olesen.

Sluseafsteming: Det blev et stort nej til slusen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce