Efter Knud Ahrnkiel (DF) har anmeldt Den Italienske Isbutik for overtrædelse af reglerne for udeservering, har Folkekirkens Nødhjælp fået lov til at beholde deres skilt på torvet.

Kerteminde: Det var en særdeles glad leder af Folkekirkens Nødhjælp i Kerteminde, Rona Andersen, der torsdag eftermiddag fik en mail fra kommunen om, at genbrugsbutikkens skilt nu helt lovligt må stå på torvet i Kerteminde.

"Ejer af Den Italienske Isbutik, Fadi Kiki, har henvendt sig til Trafik og Anlæg d.d. og oplyst, at han har indgået aftale med jer om opstilling af jeres A-skilt på hjørnet ved Langegade 9.A," skrev kommunen.

- Det var en overraskelse, at tilladelsen lige pludselig kom, for Fadi har ikke lavet en aftale med os, fortæller Rona Andersen.

- Men vi er glade for, at vores skilt, nu igen kan stå på torvet.

Den Italienske Isbutik skiftede holdning til Folkekirkens Nødhjælps skilt på torvet efter, at byrådsmedlem Knud Skov Arhnkiel (DF) tidligere på ugen meldte isbutikken til Kerteminde Kommune for ikke at have tilladelse til udeservering og opstille skilte og inventar på torvet i strid med kommunens regler.

- Jeg anmeldte ismanden, da det faldt mig temmelig meget for brystet, hvordan han har opført sig overfor Folkekirkens Nødhjælp, siger Knud Ahrnkiel.

Chef for Kultur fritid og Faciliteter i Kerteminde Kommune, Morten Just, bekræfter, at Fadi Kiki, ikke har haft tilladelse til udeservering.

- Han har slet ikke orden i nogen som helst tilladelser, og indtil han har det, så bør han træde lidt varsomt i gløderne, siger Knud Ahrnkiel.

Konflikten eskalerede

Skiltetvisten mellem Folkekirkens Nødhjælp og Den Italienske Isbutik begyndte, da Fadi Kiki i 2015 overtog isbutikken. Indtil da havde Folkekirkens Nødhjælp haft et skilt stående på torvet siden 2005, men det ville den nye ejer ikke have, fordi det generede hans forretning. Fadi Kiki har nemlig udover borde, stole og blomsterkummer, selv tre skilte og en stor isvaffelattrap stående uden for butikken.

Det var Folkekirkens Nødhjælp kede af, fordi turister og kunder, der ikke er kendte i Kerteminde, havde sværere ved at finde butikken, når skiltet ikke stod på torvet. Genbrugsbutikken havde ellers fået et mundligt tilsagn i 2005 om, at de gerne måtte sætte skiltet op.

- Det var bare ærgerligt, at jeg ikke fik det skriftligt, det fortryder jeg i dag, siger Rona Andersen, der fortæller, at butikken har oplevet en nedgang i salget, efter at skiltet ikke længere måtte stå på torvet.

Genbrugsbutikken fortsatte derfor med at stille skiltet på torvet, og konflikten eskalerede i efteråret 2016, da Fadi Kiki begyndte at fjerne skiltet, når Folkekirkens Nødhjælp stillede det frem om morgenen.

Kun et skilt

Knud Ahrnkiel påpeger, at selvom Den Italienske Isbutik havde haft tilladelse til udeservering, havde isbutikken stadig ikke overholdt Kerteminde Kommunes regler for udendørsservering.

- Der må opstilles ét A-skilt, max. målt 60x120 centimeter, indeholdende restaurantens navn, sortiment og priser. Der må ikke opstilles reklameinventar på eller omkring udeserveringsarealet i form af skilte, atrapper, standere, lysreklamer og lign, står der i: "Regulativ for udendørsservering i Kerteminde Kommune".

- Han har overhovedet ikke tilladelse til alt det, han har stillet op, og han samler heller ikke sine ting ind om aftenen, siger Knud Ahrnkiel.

- Når han har en sådan opførsel og ligger op til ballade på den måde, som han har gjort, så bliver vi nødt til at have regler og lovgivning på plads. Han skal rette sig efter love og regler ligeså meget som alle andre, siger Knud Ahrnkiel, der forventer, at Fadi Kiki fremadrettet overholder alle love og regler.

Men der er jo mange andre på torvet og i Langegade, der heller ikke overholder de her regler, hvorfor anmelder du ikke dem?

- Det har jeg ikke gjort, fordi der ikke har været nogen problemer, siger Knud Ahrnkiel

Fadi har udvist pli

Hos Folkekirkens Nødhjælp er man bare glad for, at skiltetvisten i Kerteminde nu er overstået, og at deres skilt igen kan få lov til at stå på tovet. Præcis som det har gjort siden 2005.

- Det er en lykkelig udgang, og vi er meget glade ved, at folk nu igen kan finde os, når de kommer fra Langegade, siger Rona Andersen.

De frivillige i Folkekirkens Nødhjælp bedyrer samtidig, at det nu er slut med at opfordre venner og familie til ikke at købe is hos Den Italienske Isbutik.

- Nu har han opført sig pænt og udvist pli, så starter vi forfra. Jeg har i hvert fald sagt til dem, jeg har mødt, at nu kan I godt begynde at handle der igen, fortæller Anne Andersen, der er frivillig i Folkekirkens Nødhjælp.

Fyens Stiftstidende har været i kontakt med Fadi Kiki, der fortæller, at han nu har fået en tilladelse til udeservering fra kommunen dateret 10. august 2017. Men at han først ønsker at udtale sig om sagen i næste uge.

  • Nils Mogensen Svalebøg

    Af:

    Jeg er lokalredaktør i Kerteminde for Fyens Stiftstidende og Kerteminde Ugeavis. Jeg er født i Middelfart, opvokset i Randers og bor i dag i Kerteminde.

Mere om emnet

Se alle
Kerteminde Kommune: Den Italienske Isbutik har overtrådt reglerne

Kerteminde Kommune: Den Italienske Isbutik har overtrådt reglerne