Skeptiske byrødder i Kerteminde: - Vi vil ikke centraliseres af Odense

Else Møller afleverede på vegne af den konservative byrådsgruppe et notat med flere bekymringspunkter vedrørende Strategi Fyn.Foto: Helle Kryger

Skeptiske byrødder i Kerteminde: - Vi vil ikke centraliseres af Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udbredt skepsis i byrådet over nyt Strategi Fyn-oplæg

Kerteminde: Spørgsmålene stod i kø, og de bekymrede miner var tydelige rundt om det meste af bordet i byrådssalen, da politikerne torsdag eftermiddag drøftede et oplæg til et nyt fælles fynsk samarbejde kaldet Strategi Fyn, som i øjeblikket er i høring. Udkastet lægger op til et styrket samarbejde mellem de ni fynske kommuner Odense, Nordfyns, Nyborg, Faaborg-Midtfyn, Assens, Svendborg, Ærø, Langeland og Kerteminde på områder som eksempelvis arbejdsmarked, bosætning og infrastruktur.

Men flere polititiske partier i Kerteminde frygter at miste indflydelse, hvis planen realiseres i sin nuværende form:

- Hvis Borgmesterforums overordnede mål er at arbejde hen mod en sammenlægning til "En ø en kommune," vil planen Strategi Fyn være et godt værktøj som udgangspunkt for dette, skriver Else Møller blandt andet på vegne af den konservative gruppe i et notat til høringsmaterialet.

- Hvis vi ikke samarbejder på Fyn bliver vi de 100 kedelige kilometer, man bare kører henover.
Jesper Hempler, byrådsmedlem for SF i Kerteminde Kommune

En ren centralisering

Knud Ahrnkiel (DF) udtalte følgende på gårdsdagens byrådsmøde:

- Det er meget tydeligt, at rigtig mange af ansvarsområderne bliver lagt ud til Udvikling Fyn. Det er en ren centralisering af vores kommune. Hvad er det, de vil have? De vil have en masse økonomi af os herudefra og så sende det hele i retning af Odense.

Den konservative gruppe frygter også for, hvordan kommunens mange frivillige vil tolke planen:

- Den frivillige arbejdsindsats for udvikling og trivsel i Kerteminde Kommune vil lide at alvorligt knæk, såfremt Strategi Fyn-planen bliver realiseret i sin helhed, fortsætter Else Møller.

Radikale Sanne Stemann Knudsen ser planen som en kommunal selvmodsigelse:

- Der er ingen mening med, at vi bliver enige om en fladere struktur her i kommunen, og så opbygger vi nogen ledelseslag i Odense i stedet for, som vi skal betale for. Hvad med økonomien i det her? Er det klogt at bruge ressourcer på at brande en fælles fynsk profil? Mister vi ikke kommunens helt særlige særpræg? Alt det gode vi har at tilbyde her?

Vil ikke være de 100 kedelige kilometer

Helt anderledes ser SF på det:

- Nogen gange er det lige før, jeg tror, vi læser forskellige papirer. Der er allerede masser af gode eksempler på, hvad et stærkt samarbejde kommunerne imellem betyder. Odense ejer Lindø, men det ligger i Kerteminde Kommune med alle de fordele, det fører med sig, og vi vil gerne være en del af roboteventyret i Odense. Alle de ting er vi jo nødt til at samarbejde omkring, og som jeg forstår papiret er det selvfølgelig kommunerne selv, der lægger det ind i det, de ønsker. Hvis vi ikke samarbejder på Fyn bliver vi de 100 kedelige kilometer, man bare kører henover, sagde Jesper Hempler.

Helt så bekymret er borgmester Kasper Olesen (S) heller ikke:

- Det væsentlige er der, hvor vi skal ud og løse en opgave, og hvor vi kunne drage nytte af et stærkere samarbejde. Snart rykker der statslige arbejdspladser herover. Hvorfor ikke lave en fælles fynsk dag, hvor vi sætter fokus på bosætningsmuligheder?

Byrådet har dog hverken stemt for eller imod oplægget endnu. Først sendes et høringssvar plus Else Møllers notat afsted til Byregion Fyn. Strategi FYN 2018-21 sendes til endelig godkendelse i kommunerne i løbet af marts-april 2018, hvor de nye byråd skal godkende strategien og dermed grundlaget for de næste 4 års fynske samarbejde.

Skeptiske byrødder i Kerteminde: - Vi vil ikke centraliseres af Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce