Sidste år afsatte politikerne 3,8 mio. kr. til et nyt bibliotek: Nyt spareforslag vil lukke biblioteket

Fra venstre: Kaj Nielsen, formand for Lokalhistorisk Arkiv. Henning Søjbjerg, Langeskov Biblioteks Venner. Merete Glue Wisborg, Langeskov Biblioteks Venner. Arne Birch, Langeskov Biblioteks Venner. Kirsten Holm, Langeskov Biblioteks Venner. Foto: Peter Ammitzbøll

Sidste år afsatte politikerne 3,8 mio. kr. til et nyt bibliotek: Nyt spareforslag vil lukke biblioteket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeskov er vækstområdet i Kerteminde Kommune, derfor er det helt forkert at lukke byens eneste kulturinstitution, mener Langeskov Biblioteks Venner.

Langeskov: - Vi er overraskede og rystede, siger formand for Langeskov Biblioteks Venner, Kirsten Holm, efter konsulentfirmaet KLK i sidste uge sendte et sparekatalog til Kerteminde Kommune, hvor de foreslår at spare på kommunens biblioteker.

KLK foreslår i kataloget enten at lukke alle kommunens tre biblioteker og i stedet lade skolebibliotekerne udlåne bøger. Alternativt kan byrådet vælge at lukke biblioteket i Langeskov eller Munkebo.

Forslaget går stik imod, hvad politikerne ellers i flere omgange har lovet skatteborgerne i Langeskov. Senest ved budgetforliget i 2017: "At de eksisterende forhold for biblioteket i Langeskov ikke er acceptable, og at et moderniseret bibliotek er vigtigt", skrev politikerne i aftalen om budgettet og afsatte 3,8 millioner kroner i 2019 til etableringen af nyt bibliotek og kulturhus.

Og det var langt fra den første gang, politikerne lovede bod og bedring til borgerne i Langeskov, der i flere år har haft et særdeles nedslidt bibliotek.

- Første gang de lovede, at Langeskov Bibliotek skulle flytte, var i budgetaftalen i 2013, fortæller Kirsten Holm, hvis tålmodighed efterhånden er en kende tyndslidt.

KLK har beregnet, at hvis biblioteket i Langeskov lukker, kan der fra 2020 spares 1,1 millioner kroner om året.

Sådan regner KLK
KLK har regnet på tre scenarier for bibliotekslukninger i deres sparerapport.

1. Lukning af alle tre biblioteker i Kerteminde Kommune. I stedet skal kommunens folkeskolebiblioteker udlåne bøger. Samlet besparelse i 2019: 3,9 millioner kroner, fra 2020 og frem er den årlige besparelse på 2,25 millioner kroner. Besparelsen er forholdsvis beskeden, fordi KLK regner med, at der skal tilføres ressourcer til folkeskolebibliotekerne, når de overtager funktionerne fra de tre kommunebiblioteker.

2. Luk biblioteket i Munkebo. Der er jo relativt kort til Kerteminde, som KLK skriver i deres rapport. Samlet besparelse i 2019: 1,1 million kroner, fra 2020 og frem er den årlige besparelse 2,2 millioner kroner.

3. Luk biblioteket i Langeskov. Samlet besparelse i 2019: 4,4 millioner kroner, fra 2020 og frem er den årlige besparelse på 1,1 millioner kroner. Besparelsen i 2019 er forholdvis stor, fordi byrådet i 2017 afsatte 3,8 millioner kroner til etablering af et nyt bibliotek i Langeskov. KLK regner det beløb med i den samlede besparelse.

Væksten er i Langeskov

KLK har i rapporten sammenlignet Kerteminde Kommunes budgetter med sammenlignelige kommuner for at finde områder, hvor Kerteminde bruger for mange penge. Paradoksalt nok er netop bibliotekerne et sted, hvor Kerteminde bruger mindre end andre.

- Ser man på udgifterne til bibliotekerne i Kerteminde Kommune, ses det, at udgifterne pr. indbygger er lavere end sammenligningskommunerne, skriver KLK.

Derfor kan bibliotekets venner slet ikke forstå, at politikerne kan overveje at bryde deres løfter om et nyt bibliotek til Langeskov.

- Biblioteket er den eneste kulturinstitution, vi har, og Langeskov er en by i vækst. Derfor er det vigtigt, at kulturen også får en plads, så vi får en kulturel indentitet, forklarer Kirsten Holm, der bakkes op af Kaj Nielsen, der er formand for Lokalhistorisk Arkiv, der ligger i bibliotekets kælder.

- Der er størst muligheder for at få nogle flere tilflyttere her i Langeskov, og derfor skal politikerne også investere i Langeskov, siger Kaj Nielsen, der peger på, at der flere steder i Langeskov er fuld gang i byggeriet af nye huse.

Politikerne lytter til Kerteminde

Bibliotekets venner tror ikke, at KLK har bevæget sig ret meget væk fra deres computerskærm med excell-ark, før end de skrev listen med spareforslag:

- Man har slet ikke sat sig ind i konsekvenserne af spareforslagene. De foreslår også at lukke Munkebo Bibliotek, men det er jo hovedbiblioteket i Kerteminde Kommune og det allernyeste, forklarer Arne Birch fra Langeskov Biblioteks Venner.

På trods af spareforslagene fra KLK har biblioteks-vennerne en forhåbning om, at politikerne vil lytte til dem. Men tvivlen nager.

- Det er ligesom om, at de borgere, der bor i udkanten af Kerteminde, de er inferiøre. Mens dem der bor i Kerteminde, dem bliver der lyttet til, sige Henning Søjbjerg fra Langeskov Biblioteks Venner.

- Dengang politikerne ville flytte aktivhuset i Kerteminde, lavede de beslutningen om, da borgerne protesterede, og da Kerteminderne var utilfredse med den vedtagne havneplan, valgte politikerne også at lave den om, forklarer Henning Søjbjerg, der ikke er sikker på, at politikerne laver noget om, når det er borgerne i Langeskov, der klager.

Sidste år afsatte politikerne 3,8 mio. kr. til et nyt bibliotek: Nyt spareforslag vil lukke biblioteket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce