Satser på økologi: Rosa Danicas roser er lige til at spise

Torben Moth, der sammen med hustruen Lis ejer Rosa Danica, har stor succes med nyskabelsen The1Rose, som han her slæber afsted med en hel kassefuld af. Næste nicheproduktion bliver økologiske roser. Foto: Helle Nordström

Satser på økologi: Rosa Danicas roser er lige til at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu er produktionen lille og ny, men ejer af Rosa Danica, Torben Moth, tror på at kunderne bliver mere og mere bevidste og vil vælge økologisk - også når det gælder roserne.

Marslev: En rose er en rose er en rose, skrev forfatterinden Gertrude Stein engang.

Men sådan er det slet ikke - i hvert fald ikke hos Rosa Danica i Marslev. Her eksperimenter man hele tiden med nye sorter af roser og nye måder at producere dem.

Nyeste skud på rosenstammen er økologiske roser.

- Jamen man spiser da ikke roser, indvender journalisten dumt.

- Nej, men du kan også købe økologiske underbuskser - dem spiser du vel heller ikke, replicerer Torben Moth, der sammen med sin hustru Lis ejer det store blomstergartneri, der har en bruttofortjeneste på knap 60 millioner kroner om året.

- Og jeg tror på, at den bevægelse, vi i øjeblikket ser hen imod mere bevidste forbrugere, vil fortsætte, så en produktion af økologiske roser kan blive en vigtig nicheproduktion i fremtiden. I øvrigt, så bliver roser også spist, blandt andet som rosengelé.

The1Rose stor succes i udlandet
Sidste år præsenterede Rosa Danica nyheden The1Rose: En potte, en stilk og en stor rosenblomst - en meget holdbar endda, da den kan stå i en måned og se smuk ud.- Ja det er jo lige ved at være sæson igen med konfirmationer, Mors dag og studenter, konstaterer Torben Moth.

- Nyheden er blevet taget godt imod og er meget efterspurgt, især i udlandet, knap så meget herhjemme.

- Vi havde den med på udstilling i Holland i efteråret, og jeg skal love for, at telefonkameraerne glødede. Det var sjovt.

Det er især Asien og USA der er meget interesserede i The1Rose.

- Vi arbejder i øjeblikket på at få lavet en aftale om licensproduktion i Asien.

Der produceres i forvejen traditionelle Marslev-roser på licens i både Canada og Rusland - og snart formentlig også The1Rose.

- Der er så mange mennesker i Asien, at det er helt utroligt. Og det skal være licensproduktion, hvis vi gerne vil sælge til dem. Vi kan jo ikke læsse roser på et skib, for så er de døde, inden de når frem, bemærker Torben Moth.

- Hvis vi gerne vil have fat i de voksende markeder, og have del i deres opsving - det gælder også Rusland og Kina - så skal vi dele genetik og know-how med dem. Globaliseringen er kommet for at blive, og vi skal finde vores plads i den.
Der findes næppe en blomst så smuk som rosen. Foto: Helle Nordström
Der findes næppe en blomst så smuk som rosen. Foto: Helle Nordström

30 års kamp mod pesticider

Rosa Danica har de sidste 30 år arbejdet på at nedbringe den mængde pesticider, der skal bruges til at producere de smukke men sårbare roser.

- I dag bruger vi kun 10 procent af, hvad vi brugte for 30 år siden. Vi har målrettet udviklet sorter, der kan klare sig uden pesticiderne, fortæller Torben Moth.

I samarbejde med deres tyske partner tester de 2-3.000 nye roser om året, og er der en, der viser sig f. eks. at være følsom for meldug - så ryger den ud med det samme, for så kræver den pesticider.

- Vi går efter sundhed og skønhed - i den rækkefølge. For selv den skønneste rose er intet værd, hvis den bliver syg.

Med et helt godt styr på pesticiderne, var det næste store spørgsmål i forhold til at blive økologisk gødningen.

- Da vi var nået så langt, at vi stod med en håndfuld sorter, der kunne klare sig uden pesticider, tænkte jeg: Nu må vi kunne lave økologiske roser. Når de kan lave økologiske krydderurter, må det også være muligt med roser, beretter Torben Moth.

Han tog kontakt til en tysk konsulent, der bl.a. har været rådgiver for producenter af økologiske krydderurter.

- Hans første reaktion til mig var, at økologiske roser kunne aldrig lade sig gøre. Men da han så, hvor langt vi var nået med at udfase pesticider, ville han alligevel godt være med.

Endnu er produktionen af økologiske roser i sin spæde start, men Torben Moth, indehaver af Rosa Danica, kan allerede præsentere de første smukke eksemplarer. Foto: Helle Nordström
Endnu er produktionen af økologiske roser i sin spæde start, men Torben Moth, indehaver af Rosa Danica, kan allerede præsentere de første smukke eksemplarer. Foto: Helle Nordström

Homøopati for roser

Hos Rosa Danica er pesticiderne for størstedelen erstattet af biologisk kontrol af skadedyr og sygdomme.

- Det er ligesom med mennesker - det må ikke være for rent det hele. Vi skal udsættes for noget, så vi opbygger evnen til at stå imod. Så vi afslutter alle rengøringer med mikroorganismer i stedet for Rodalon. Det er sådan en slags homøopati for roser, forklarer han.

- Og alt det, vi lærer i den økologiske produktion, kan vi jo også bruge i den konventionelle drift, for de økologiske roser - det hele handler om biologiske balancer.

Sidste år var Torben Moth og hans personale nået så langt med økologien, at et mindre areal blev afskærmet fra resten af produktionen og godkendt til økologisk produktion. Men endnu er produktionen i sin spæde start, så der går et par år endnu, før de kommer på markedet.

Satser på økologi: Rosa Danicas roser er lige til at spise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce