Så meget generer kæmpevindmøllerne: Fynsk husejer får kæmpeerstatning

Det gamle tolderhus ved Boels Bro er bygget i 1828. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Så meget generer kæmpevindmøllerne: Fynsk husejer får kæmpeerstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteparet Frank Christensen og Jytte Egdal har fået 300.000 kroner i erstatning for generne fra møllerne på Lindø. - Det er et plaster på såret, siger Jytte Egdal.

Munkebo: Hvor meget betyder det for husets værdi, hvis man bor cirka 600 meter fra tre 150 meter høje vindmøller på Lindø.

Det spørgsmål har parret Frank Christensen og Jytte Egdal spekuleret en del over i årenes løb, og i fredags fik de endelig svar.

Eller de fik i hvert fald Taksationsmydighedens vurdering af, at de tre vindmøller har betydet et tab på 40 procent af deres ejendomsværdi.

- Vi kan ikke sige, at vi er utilfredse, for vi havde ikke forventet at få noget som helst. Men selvfølgelig tænker man nok, at det kunne da have været lidt mere, for vi ligger jo lige ud til første parket, sige Jytte Egdal, hvis hus ligger præcis 612 meter fra den midterste af de tre møller på Lindø.

Taksationsmyndigheden vurderer, at parrets hus har en værdi på 750.000 kroner, og dermed skal Frank Christensen og Jytte Egdal have 300.000 kroner i erstatning.

- Som I kan kræve erstattet uden ugrundet ophold fra opstiller, skriver Taksationsmyndigheden.

Det er Energi Fyn, som har opstillet de tre vindmøller, og administrerende direktør Bent Agerholm skriver i en mail til Fyens Stiftstidende, at størrelsen af erstatningerne, Energi Fyn skal betale, er som forventet.

- Vi tager afgørelsen til efterretning. Den er som forventet og inden for budgettet, skriver Bent Agerholm.

Betydeligt værditab

I begrundelsen for erstatningen skriver Taksationsmydigheden, at: "Møllerne påvirker i betydeligt omfang indtrykket af ejendommen, når man ankommer til ejendommen". Og der er fuldt udsyn til møllerne fra både køkken og stue.

- Vindmølleprojektets visuelle påvirkning vil indebære et betydeligt værditab på ejendommen, konkluderer Taksationsmydigheden.Oven i det visuelle indtryk kommer den beregnede støj fra vindmøllerne, som ligger lige under det tilladte for boliger i det åbne land.- Støjforøgelsen påvirker værdien af beboelsesejendommen, idet der er tale om store støjændringer, skriver Taksationsmyndigheden.Endelig er der skyggepåvirkningerne fra møllerne, som Taksationsmyndigheden vurderer generer både inden - og uden for huset.

Velholdt hus

Frank Christensen og Jytte Egdals hus er populært sagt halvdelen af det tidligere tolderhus ved Boels Bro. Huset er bygget i 1828, og Taksationsmyndigheden beskriver det 70 kvadratmeter store hus som meget velholdt.

Hvorvidt de 300.000 kroner er en tilpas stor erstatning for støj og skyggekastene fra vindmøllerne, har parret endnu ikke gjort op.

- Det er svært at sige, om 300.000 kroner er nok til at opveje de gener, der er. For hvornår er nok nok. Det er et frygteligt svært spørgsmål, for der er nogle gener, og dem kan man ikke bare betale sige fra siger Jytte.

- Vi må leve med støjen hver dag, og den går jo ikke væk. Og vi har de her skyggekast, og dem kan du ikke rende fra, uanset hvor mange penge du får, så er de der stadigvæk, forklarer Jytte Egdal.

Parret undrer sig dog noget over, at deres hus kun er vurderet til 750.000 kroner.

I 2016 købte Energi Fyn nemlig nabohuset, som er den anden del af det gamle Tolderhus. Dengang gav Energi Fyn cirka en millioner kroner for huset, og det var væsentligt dårlige vedligeholdt end.

- Men uanset om vi fik en million, så hjælper det ikke noget, for støjen er der alligevel. Men man kan sige, at det er et plaster på såret, siger Jytte Egdal.

Så meget generer kæmpevindmøllerne: Fynsk husejer får kæmpeerstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce