Robotterne kommer til Langeskov: Skole indretter robothus på 300 kvadratmeter

Fra venstre Kasper Ejsing Olesen, Thomas Visti, Klavs Norup Lauridsen og Hans Luunbjerg glæder sig til Robothus Fyn åbner i 2019 i denne fløj på Langeskov Skole. Et landsdækkende fyrtårn indenfor undervisning i robotteknologi for skoleelever. Foto:Yilmaz Polat

Robotterne kommer til Langeskov: Skole indretter robothus på 300 kvadratmeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snart kan børn og unge fra hele Fyn lære at programmere robotter i Langeskov. Skolen bygger om for 35 millioner kroner og indretter robothus på 300 kvadratmeter

Langeskov: I dag står der udstoppede fugle, blæksputter i formalin og kridhvide dyrekranier fra 1950'erne i biologilokalet på Langeskov Skole. Men det varer ikke mange måneder, før fremtiden flytter ind helt bogstaveligt talt. Når frosten er af jorden i 2018 begynder en omfattende renovering af skolen, og dermed opførelsen af Robothus Fyn. Et landsdækkende fyrtårn for undervisning i robotteknologi for skoleelever.

Fredag formiddag kunne skoleleder Klavs Norup Lauridsen stolt bekendtgøre, at huset kommer til at bestå af 300 kvadratmeter undervisningslokaler, som vil huse alt lige fra skema-undervisning i robotteknologi til lejrskole-ophold fra hele landet og efteruddannelse af folkeskolelærere. Kerteminde Kommune betaler de 35 millioner, som ombygningen koster, mens den succesfulde Odense-virksomhed Mobile Industrial Robots (MIR) stiller sine robotter og ingeniører til rådighed.

- Det er en stor dag for hele Fyn. I over tre år har jeg arbejdet på idéen. Pengene er sat af til det, vi kan nu se, at der er plads i bygningen til det, og vi har fået indledt et samarbejde med Mobile Industrial Robots. Det er helt fantastisk, siger Klavs Norup Lauridsen, der er skoleleder på Langeskov Skole.

Skoler dyster med Lego-robotter
Lørdag den 11. november klokken 9.00 går starten på dette års fynske First Lego League på Langeskov Skole.First Lego League er en international konkurrence for unge, hvor de bliver udfordret til at samarbejde og tænke innovativt. Deltagerne bliver hvert år præsenteret for et reelt problem, som f.eks. hvordan man kan genbruge mere, hvordan man kan spilde mindre ressourcer, hvordan man kan udvinde mere grøn energi, eller lignende. Emnet 2017 hedder: Vand. Deltagerne skal finde en løsning på det givne problem, baseret på grundig research, og gerne udvikle en prototype. Derudover skal de også markedsføre sig, vise at de kan samarbejde, samt designe, bygge og programmere en LEGO MINDSTORMS® robot, som skal konkurrere mod de andre hold på turneringsdagen.

I løbet af FLL-forløbet får de unge praktisk viden inden for teknologi, ingeniørskab og matematik. Derudover udvikler de også deres evner til at præsentere foran fremmede mennesker, til at tænke kritisk og til at samarbejde. Alle sammen uundværlige evner fremadrettet i livet. Vinderen af konkurrencen på Fyn går videre til den skandinaviske finale. Derefter er der mulighed for at gå videre til verdensmesterskaberne.

I år er der 400 deltagere fordelt på hold fra forskellige fynske skoler, der dyster i Langeskov. Arrangementet er åben for alle. Programmet er som følger:Kl. 8.00 Dørene åbnerkl. 9.00 Velkomst v. Klavs Lauridsen mm. kl. 9.30 Præsentationer/kørsel begynderkl. 13.45 Semifinaler (robotkørsel)kl. 14.00 Finale (robotkørsel)kl. 14.30 Præmieoverrækkelse

Voksne skal også lære af børnene

Han havde fredag Thomas Visti ved sin side, som har arbejdet som salgsdirektør i flere år for Universal Robots, inden han i 2014 blev administrerende direktør for MIR:

- Det er dejligt, når vi har været på den her robotrejse, som vi har været på de seneste år, at se, hvordan det spreder sig. Skal vi bibeholde status som en af de førende robotklynger i verden, skal vi altså sikre noget rekruttering. Det er en af vores største udfordringer i øjeblikket, fortæller Thomas Visti.

Virksomheden leverer i dag små mobile robotter til store industrigiganter som BMW, Airbus og Boeing og forventer at nå en omsætning på 75 millioner kroner i 2017, hvilket vil være en 15-dobling af omsætningen i forhold til for bare to år siden. Men det er vanskeligt at finde kvalificeret arbejdskraft, og MIR er derfor primært trådt ind i samarbejdet med Langeskov Skole for at sikre fødekæden i fremtiden. Men håbet er også, at de voksne kan lære af børnene:

- Brugervenlighed spiller en stor rolle hos os. Det er ikke meningen, at der skal tre ingeniører til, for at man kan betjene vores produkter. Man logger egentlig bare på med sin smartphone for at styre de små mobile robotter, så hvis vi kan få noget feedback fra nogle unge, som anvender teknologien, vil vi tage den med tilbage til produktionen, fortæller Thomas Visti.

- Bare det at børn kan se, at der ikke er langt fra det, de selv bygger med Lego-sæt, til det, virksomhederne producerer ude i virkeligheden, det kan forhåbentligt åbne nogle øjne for deres fremtidsmuligheder, supplerer Klavs Norup Lauridsen.

Robothus Fyn forventes at stå færdigt i begyndelsen af 2019. Pengene er godt givet ud, mener både borgmester Hans Luunbjerg (V) og formand for Børn- og Skoleudvalget Kasper Ejsing Olesen (S):

- Robothus Fyn er et rigtigt dejligt navn, for det betyder, at det er for hele Fyn, og at det er Langeskov, man skal gå til for at blive klogere på robotteknologi, siger Hans Luunbjerg.

- Vi får vist Langeskov frem for hele landet. Forhåbentligt kan det også være med til at øge tilflytningen, siger Kasper Ejsing Olesen.

Robotterne kommer til Langeskov: Skole indretter robothus på 300 kvadratmeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce