Riv bare det gamle lort ned


Riv bare det gamle lort ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De meget stramme, bevarende lokalplaner for Fiskergade/Lillestranden og den indre by blev tilført et banesår, da politikerne på mødet forleden besluttede at lade familien Brorsen fortsætte genopførelsen af det bevaringsværdige fiskerskur på Lillestranden, som de for ganske nylig rev ned og begyndte at bygge op igen helt i strid med lokalplanen og uden tilladelse. Ejerne får lov til at fortsætte byggeriet - det skal bare ligne den gamle bygning. Bygningen får indlagt vand og kloak til bad og toilet og bliver isoleret - lige til at flytte ind i. Nå nej - skuret må ikke bruges til bolig. Men som gæstehus, da? For det er vel ikke af hensyn til havemøbler, fiskegarn og græsslåmaskine, at skuret bliver opført stort set efter moderne boligstandard?

Beslutningen er en hån mod Bevaringsforeningen, museumsfolkene og andre håndværkskyndige folk, der for år tilbage gjorde et kæmpearbejde med at udfærdige en bevaringsdeklaration for bykernen. Deklarationen blev ord for ord grundlaget for lokalplanerne, der har til formål at beskytte det autentiske købstads- og fiskermiljø mod kulisseagtige spekulationsrenoveringer. Selv om ejerne har overtrådt lokalplanen, bliver de ikke meldt til politiet - ja, man kan endog sige, at ejerne har fået en særlig eksklusiv behandling i og med, at de har opnået en byggetilladelse på bare én måned. Inklusive to politiske behandlinger. Direkte og med venlig hilsen uden om køen af boligejere, der utålmodigt venter på en byggetilladelse - altså til et lovligt byggeri.

Beslutningen er også en hån mod de husejere i midtbyen, der har ofret formuer på at følge deklarationens strenge krav. Og mod de husejere, der er blevet meldt til politiet for langt mindre overtrædelser - for eksempel husejeren i Fiskergade, der blot skiftede sit rådne bindingsværk i facaden ud - men altså uden at søge tilladelse. Læren af dette må være: Lad være at søge om tilladelse, riv det gamle lort ned og byg noget nyt og moderne. Det er billigere og bedre. Og der sker ikke noget ved det. For politikerne kan vel ikke finde på at gøre forskel på Per og Poul?

Men hvad skulle politikerne så have gjort? Ja, set ud fra den lovlydige husejers synsvinkel ville det have været logisk at stoppe det ulovlige byggeri og kræve det fjernet igen - inklusive kloak- og vandledninger. Som man for eksempel har gjort det i Sommerbyen og på Sydstranden. For man må ikke bare bygge uden tilladelse. Når så byggeriet var fjernet, så kunne politikerne jo passende spørge: Hvem Søren har fjernet fiskerskuret, som ifølge lokalplanen er bevaringsværdigt og ikke må rives ned? Det har ejerne - altså bliver de meldt til politiet. For man må ikke bare bryde loven. Og så kunne ejerne sende en ny ansøgning som alle andre husejere.

Med den givne tilladelse har politikerne understreget rigtigheden i mundheldet om, at det er nemmere at opnå tilgivelse end tilladelse.

Riv bare det gamle lort ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce