- Det regnskab er meget mangelfuldt, siger tidligere socialinspektør Svend Feldberg om den anslåede besparelse

Nordøstfyn: Som et led i kommunens "Store forandringer" afskaffede politikerne sidste år muligheden for, at de små plejehjem Dalsbo og Svanehøj selv kunne lave deres varme mad.

På den måde kunne kommunen nemlig spare 500.000 kroner, lød forklaringen.

Men den forklaring køber Svend Feldberg ikke. Han er 89 men stadig både skarp og aktiv og har en fortid som bl.a. socialinspektør i to kommuner. Og han har været med til at etablere både Aktivhuset og Seniorhøjskolen i Kerteminde.

- Jeg bad om aktinsigt i beregninger, der ligger til grund for den anslåede besparelse på 500.000, og jeg kan fastslå, at de er meget utilstrækkelige, siger han.

- Blandt andet kan jeg nævne, at der er regnet med at spare 2,33 fuldtidstillinger og i stedet ansætte en chauffør. Der figurer ikke noget om øvrige udgifter, men jeg kan da ikke forestille mig, at han skal bringe maden rundt på cykel. Det regnestykke er kritisabelt og dårligt underbygget.

Svend Feldberg opfordrer byrådets medlemmer til selv hver især at sætte sig ind i beregningerne, inden de på torsdag skal rage stilling til, om de vil anvende en bid af velfærdsmilliarden til at genindføre madlavning på de små plejehjem.

- Jeg tror slet ikke, at man behøver at røre ved velfærdspengene for at genindføre de små køkkener, for jeg tror ikke, at der er nogen besparelse at gå glip af, siger han.

Andre decentraliserer

Han mener til gengæld, at der er en stor gevinst i form af livskvalitet ved at genindføre madlavning ude på de små plejehjem.

- Når duften af mad begynder at brede sig i plejehjemmet skaber det en forventningens glæde hos ældre, der ellers ikke har meget andet at glæde sig over, siger han.

- Jeg kan jo bare henvise til Aarhus, hvor man netop har besluttet sig for at gå den modsatte vej - fra centralkøkken til småindividuelle køkkener for at give måltidet ekstra kvalitet. Og det er ikke bare Aarhus - det er en landsdækkende tendens, som Kerteminde nu går midt imod.

Tidligere minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri gjorde sig sidste år til talsmand for, at alle plejehjem bør bygges med et køkken, så svagtspisende ældre har en chance for at oparbejde en appetit ved at følge madlavningen og blive fristet af duftene.

  • Nils Mogensen Svalebøg

    Af:

    Jeg er lokalredaktør i Kerteminde for Fyens Stiftstidende og Kerteminde Ugeavis. Jeg er født i Middelfart, opvokset i Randers og bor i dag i Kerteminde.