Skimmelramt børnehave flytter i pavillon, indtil der skal bygges ny børnehave i Munkebo.

Munkebo: Det er cirka tre uger siden, at 58 børnehavebørn rømmede Børnehaven Solbakken i Munkebo, fordi der blev fundet skimmelsvamp i bygningerne. Nu har kommunens økonomiudvalg afsat en million kroner om året til genhusning, indtil der om to år skal bygges ny daginstitution i byen.

Skimmelsvamp-sagen kort fortalt

Efter personalet i en Arbejdspladsvurdering (APV) havde klaget over hovedpine, blev der for cirka en måned siden gennemført en større undersøgelse for skimmelsvamp i børnehaven Solbakken i Munkebo. Undersøgelsen viste forhøjede værdier af skimmelsvamp, og byggeriet blev kort efter rømmet. Det meste af Munkebo har været involveret i at finde genhusning til de 58 børn og otte voksne. Løsningen er blevet, at politikerne har sat penge af til en pavillon, som stilles op i nær tilknytning til Børnehuset Columbus i Munkebo og til leje af en børnehavebus, som hver dag kører en gruppe af børnene ud i det blå. 

- Jeg kunne se, at den ene million i 2018 ikke var nok til at løse problemet, så jeg gik tilbage til økonomiudvalget, da vi skulle genbehandle budgettet, så nu har vi også sat en million af i 2019, fortæller Børn- og Skoleudvalgets formand, Kasper Ejsing Olesen (S).

Pavillion, bus og kælderlokaler

Cirka en halv million kroner skal gå til en pavillon på 100 kvadratmeter, som skal stilles op i tilknytning til Børnehuset Columbus. Pavillonen bliver med toiletfaciliteter og kan rumme 20 børn, som skal dele legeplads med de øvrige 56 børn i Columbus. Hvorvidt kommunen skal eje eller leje den midlertidige bygning er endnu ikke besluttet, men institutionsleder Jesper Hempler er godt tilfreds med løsningen:

- Som situationen er, synes jeg, det er det bedst mulige lige nu. Det er klart, at en pavillion på 100 m2 kræver noget omtænkning. Men jeg tror, vi kan få det til at fungere. Heldigvis er der et meget stort legeareal udenfor, siger han.

Desuden vil der sjældent være 58 Solbakken-børn inde på matriklen af gangen.

20 af børnene skal køres ud i det blå i den børnehavebus, som kommunen tidligere sparede væk, men som Jesper Hempler for tre uger siden lejede tilbage igen.

20 af børnene kan være i pavillionen, og så er der knap 20 børn tilbage, som uden problemer kan være i nogle overskydende lokaler i Columubus, fortæller Jesper Hempler.

- Det er også vigtigt, at vi har en form for varig løsning, så vi ikke hele tiden skal finde nye nødløsninger. Der er brug for en eller anden form for ro, siger han.

Et kedeligt puslespil

Mange af de midlertidigt hjemløse børn har de sidste tre uger haft deres gang i Columbus, da de i øjeblikket afleveres og hentes af deres forældre i et tidligere gæstedagplejehus under bygningen, før de køres ud på opdagelse i børnehavebussen.

Dette gæstedagplejehus skulle egentlig have åbnet igen som en slags "gæstestue" på grund af stort pres på dagplejen i området. Sygefravær, efteruddannelse og frafald gør, at næsten alle dagplejere i øjeblikket har et ekstra femte barn i hjemmet. Men da de lokaler nu er fyldt med børnehavebørn, må kommunen altså også punge ud til to ekstra gæstedagplejere. Pris: Knap en million kroner om året. Derudover må kommunen ud og lede efter nye lokaler til legestue for områdets dagplejer. De ligger i tilknytning til gæstedagplejehuset og er nemlig også besat af Solbakken-børn. Lejekontrakten på børnehavebussen løber til sommeren 2018.

- Så der har vi den næste udfordring. Det er et rigtig kedeligt puslespil, da det hele hænger sammen som et stort tandhjul, lyder det fra Jesper Hempler.

Hvornår pavillionen kommer op at stå, er der endnu ingen, der kan svare på.

- Men det er hurtigst muligt, lyder det fra Kasper Ejsing Olesen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
Mor om pavillon- og busløsning: - Børnene er megaglade

Mor om pavillon- og busløsning: - Børnene er megaglade