Energi Fyn har opgivet at flytte kæmpevindmøllerne på Lindø og vil nu stille dem op på de pladser, der blev godkendt i 2015. Beslutningen får ikke Arbejdsgruppen mod vindmøller i Munkebo til at opgive kampen.

Munkebo: Først skulle de stå det ene sted, så det andet sted. Så skulle kæmpevindmøllerne lige pludselig kun være 143 meter høje, så afstandskravene til privatbeboelse blev overholdt. Inden møllerne alligevel skulle være 150 meter høje.

Enhver der har fulgt med i debatten om de tre kæmpevindmøller på Lindø må efterhånden være godt forvirret om, hvor de tre møller skal stå henne. Forvirringen er ikke mindre hos "Arbejdsgruppen mod vindmøller i Munkebo," som, siden lokalplanen for vindmøllerne blev godkendt i 2015, har kæmpet mod, at de tre kæmpemøller skal opstilles på den nye havneudvidelse ved Boels Bro.

Op og ned i vindmølledebatten

Kogt ned til en suppeterning handler vindmølledebatten om, hvor de tre møller skal stå.Dengang Energi Fyn ansøgte Kerteminde Kommune om at få lov til at stille møllerne op, valgte selskabet tre pladser, hvor Lindø port of Odense på forhånd havde sagt, at de ikke kunne stå, fordi de ville optage for meget plads.

Det, mente Energi Fyn, ikke var noget problem, for møllerne kunne jo altid flyttes, når tilladelsen var i hus. Politikerne advarede ellers Energi Fyn om, at det ville blive særdeles besværligt at flytte møllerne, når standpladserne først var blevet godkendt.

Efter flere års tovtrækkerier har det vist sig, at det er sværere end som så at flytte tre kæmpevindmøller. Energi Fyn har forsøgt at flytte møllerne i flere omgange, de har forsøgt at gøre møllerne lidt mindre, så de overholdt afstandskravene - alt sammen uden held. Og Energi Fyn meddelte derfor i denne uge, at selskabet nu stiller møllerne op på de tre oprindelige pladser. Til gengæld får Lindø Port of Odense en ekstra betaling for den plads møllerne optager.

Energi Fyn har for nuværende ikke yderligere kommentarer til sagen.

- Det gik overraskende hurtigt, dengang politikerne godkendte møllerne, De kørte tingene igennem byrådet på ingen tid, det var, som om de vidste, at de skulle være hurtige på aftrækkeren, før end der kom modstand, fortæller Kent Jensen Myllerup, der bor på toppen af Munkebo Bakke.

I den her uge kom så nyheden om, at Energi Fyn har stoppet flere årsforsøg på at få flyttet møllerne fra de oprindelige godkendte placeringer, til en anden, de hellere ville have. Nu har valgt at betale Lindø Port of Odense for at møllerne må stå på de oprindelige godkendte placeringer.

Energi Fyn er nu gået i gang med at indhente tilbud fra forskellige vindmølleproducenter, og nu mangler der bare en byggetilladelse fra Kerteminde kommune, inden møllerne kan stilles op.

Politikerne ved mere i dag

Nyheden om, at nu kommer møllerne - måske, har ikke fået arbejdsgruppen til at miste modet. De tror stadig på, at møllerne ikke bliver stillet op, fordi der er alt for mange uafklarede spørgsmål, som Energi Fyn mangler at svare på, inden Kerteminde kommune kan give en byggetilladelse til møllerne.

Det drejer sig blandt andet om spørgsmålene om støjgener, skyggekast og ikke mindst præcist, hvor møllerne skal placeres i forhold til Munkebo og Boels Bro. Ifølge gruppen vil Energi Fyn nemlig ikke oplyse de præcise koordinater på vindmøllerne, så det er p.t. umuligt at tjekke, om bl.a. afstandskravene er overholdt.

- Hvis alting var fuldstændigt stuerent, hvorfor flyder informationerne så ikke bare, hvorfor skjuler Energi Fyn oplysningerne for os, spørger Else Kjærgaard retorisk.

At alting ikke altid går helt efter reglerne kom frem sidste sommer, hvor Energi Fyn i al hast måtte trække en dispensationsansøgning - om at flytte møllerne - tilbage. Selskabet havde skrevet til Kerteminde Kommune, at de havde købt et hus, der lå inden for de 600 meter, som der skal være i afstand til private boliger. Og derfor kunne kommunen se bort fra, at der var privat beboelse i huset, når de behandlede ansøgningen. Det blev parret, der boede i huset, noget overraskede over, for de havde nemlig ikke solgt deres hus.

- Det lugter af, at man godt ved, at der er nogle regler man ikke kan overholde, siger Else Kjærgaard.

Arbejdsgruppen fornemmer også, at politikerne i byrådet i dag, ved en del mere om vindmøller, end dengang de vedtog lokalplanen for kæmpemøllerne.

- Jeg tror politikerne har flyttet sig, og det er ikke sikkert, den lokalplan var blevet vedtaget i dag, siger Kent Myllerup.

- Vi kæmper i hvert fald videre, for ellers er der ikke nogen, der passer på Munkebo, siger Else Kjærgaard.

  • Nils Mogensen Svalebøg

    Af:

    Jeg er lokalredaktør i Kerteminde for Fyens Stiftstidende og Kerteminde Ugeavis. Jeg er født i Middelfart, opvokset i Randers og bor i dag i Kerteminde.

Mere om emnet

Se alle
Vindmøller på Lindø: Energi Fyn får en ekstra regning

Vindmøller på Lindø: Energi Fyn får en ekstra regning