Plejehjem tur-retur: Lenes demente mor blev sendt tilbage til sit hjem

Lene Hestbæk stiller sig uforstående over for, hvordan plejecenteret bare kan sende hendes demente mor hjem i egen bolig igen. Foto: Birgitte Søe

Plejehjem tur-retur: Lenes demente mor blev sendt tilbage til sit hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lene Hestbæks demente mor blev sendt tilbage i egen bolig efter en uge af det plejehjem, der havde lavet en aftale med familie om en aflastningsordning på en til to måneder.

Nordøstfyn: - Min mor tog sig af os, da vi var små. Derfor ville vi jo også gerne hjælpe hende, indtil hun ville på plejehjem.

Sådan indleder Lene Hestbæk historien om sin demente mor på 79 år, hvis sygdom er blevet forværret efter, hun blev sendt hjem fra et plejehjem efter bare én uge.

- Demenskoordinatoren fra kommunen blev ved med at sige, at vi skulle revurdere, om min mor ikke skulle på plejehjem. Til sidst takkede vi ja.

Lene Hestbæks mor havde, inden hun kom på Dalsbo Plejecenter, tilkendegivet, at hun desværre ikke kunne være i eget hjem, og derfor ville hun flytte på plejecenter.

- Der begyndte at ske mærkelige ting. Hun stillede en termokande på gasblusset, så den smeltede. Hun byttede rundt på creme og tandpasta, og så var vi bange for, hun ikke fik den rigtige næring, fortæller Lene Hestbæk, der fik et tilbud om en aflastningsordning fra Dalsbo Plejecenter i Rynkeby.

Her flyttede moren ind den 26. februar.

Det siger kommunen om sagen
Bente Fournaise, der er sundheds- og rehabiliteringschef i Kerteminde Kommune, påpeger, at hun ikke kan udtale sig om personsager, da avisen ringer til hende.Men du kan vel godt udtale dig om, hvorfor man ikke vælger at køre prøveperioden ud?

Jeg kan sige, at hvis vi har borgere i aflastning, som ønsker at komme hjem, så må vi ikke fastholde borgeren. Altså må vi ikke mod borgerens vilje fastholde dem på plejecenteret.

Men det, familien får at vide, er, at plejecenteret ikke har kunne skærme hende, og det er derfor, hun skulle hjem igen.

Nu bliver det en konkret sag igen, og det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg kan sige, at hvis der er indgået et værgemål på en borger, så kan vi gøre meget, men her er der tale om, at borgeren ønsker at komme hjem.

Men kan du så overordnet set fortælle, hvordan det kan være, at familien har fået noget andet at vide, end det du kan fortælle mig. De har fået at vide, at hun ikke kunne skærmes.

Begrundelsen for, at borgeren er kommet hjem, er, at vi ikke kan tilbageholde folk mod deres vilje. Det er den årsag. Ellers ville vi have gjort alt. Det handler om, at der ikke er lovhjemmel til, at vi kan tilbageholde mennesker mod deres vilje.

Men familien har fået at vide, at hun ikke kunne skærmes.

Det beklager jeg rigtig meget. Det er ikke det, jeg har fået at vide.

Plejehjem og hjem igen

Dagene forløber lidt kaotisk for den demente mor, der blev flyttet ind på plejecenteret. Moren ville gerne hjem, hvilket Lene Hestbæk og hendes bror havde fået at vide var meget normalt.

Aftalen med aflastningsordningen lød på, at moren skulle tilbringe en til to måneder på plejecenteret, og derefter skulle det vurderes, hvad der skulle ske. Men allerede efter en uge fik Lene Hestbæk og hendes bror besked på at hente deres mor igen.

- Vi havde rykket hende op med rod, og så skulle vi bare hente hende igen, fortæller Lene Hestbæk og stiller sig uforstående overfor, hvordan Dalsbo Plejecenter kunne sende den demente mor tilbage i egen bolig.

Lene Hestbæk viser sms-beskeder frem, der viser kommunikationen mellem plejecenteret og familie. Her fremgår det, at årsagen til, at moren skulle hjem, var, at de ikke har kunnet skærme hende.

- Jeg aner ikke, hvad det betyder, fortæller Lene Hestbæk og stiller spørgsmålstegn ved, om moren måske har været for fysisk aktiv til plejecenteret.

- Den er kun gal med hende heroppe, fortæller hun og peger på hovedet.

- Hun ville gerne tilbage til plejehjemmet igen

Men på trods af flere korrespondancer frem og tilbage mellem plejehjemmet og Lene Hestbæk, kunne Lenes mor ikke få lov til at blive.

- Vi hentede hende fredag, og hun var helt forvirret. Hun ville gerne tilbage til plejecenteret igen, fortæller Lene Hestbæk.

En bekendt fik hurtigt skaffet et møde med formanden for Ældreudvalget, Britt Pedersen (S), der stillede sig uforstående overfor, hvordan man kunne sende en gammel, dement kvinde hjem i egen bolig igen uden overvågning.

- Hvad med dem, der ikke lige kan få et møde med Britt Pedersen, eller som ikke har samme mulighed for at passe sin familie? Hjemmeplejen har nogle gange fundet min mor ude på tur uden sin gps på sig, fortæller Lene Hestbæk og tilføjer, at der også er naboer, der har kontaktet dem, fordi moren havde forladt sin bopæl.

Ifølge Lene Hestbæk har hjemmeplejen fortalt, at morens demens er blevet værre, efter hun kom hjem i egen bolig igen. Derudover oplyser hun også, at lægefagligt personale har underrettet hende om, at moren er til fare for sig selv i hjemmet, fordi hendes sygdom er så slem.

Selvom moren i dag bliver overvåget af hjemmeplejen 12 timer i døgnet, står Lene Hestbæk tilbage med stor ærgelse over den konsekvens, processen har haft.

- Vi fulgte rådene fra kommunen, og på grund af det er min mors demens blevet meget værre, fortæller Lene Hestbæk.

- Hun er en helt anden mor, end hun var for bare få måneder siden, inden hun blev slæbt igennem det her.

Lene Hestbæk oplyser desuden, at hendes bror søgte om delvist værgemål, der skulle give dem mulighed for at tage beslutninger om bopæl på morens vegne, inden hun kom på plejecenter.

Plejehjem tur-retur: Lenes demente mor blev sendt tilbage til sit hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce