Papirstumper tager vandet

Formand for Langøhuses Grundejerforening, Ole Simmelholt, er godt tilfreds. Det mere end 500 meter lange dige skulle være en god sikring mod eventuelle nye storme.
Foto: Kim Rune

Papirstumper tager vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerhusejerne er blevet sikret mod stormflod med et 523 meter langt dige af ler, papir, gødning og græs

HINDSHOLM: På en sommerdag med høj sol og fugle i luften er det svært at forestille sig, hvordan vandet stod højt inde i sommerhusene på Dunhammeren efter stormfloden en nat i november 2006.

En gentagelse skulle det helst ikke blive, så nu er der blevet bygget et mere end 500 meter langt dige langs stranden mod Kattegat, så vandet ikke igen kommer på uventet besøg.

Det kommer til at koste grundejerforeningen omkring 1,3 millioner kroner at få lavet diget og en spunsvæg. Omkostningerne er fordelt mellem 30 grundejere, der i første omgang skal punge ud med 60.000 kroner.

- Det kunne lyde som mange penge, men når man ser på, hvor mange penge folk allerede har brugt på at få sat deres sommerhuse i stand og få købt nye ting, så er det det ikke, siger Ole Simmelholt, der er formand for Langøhuses Grundejerforening.

- Der har heller ikke på noget tidspunkt været stillet spørgsmål til, om vi overhovedet skulle have et dige - eller til prisen. Jeg er meget stolt af det fællesskab, som har været omkring alt dette, konstaterer formanden.

Mere end et år efter arbejdet med at få tilladelser og penge til diget gik det praktiske arbejde i gang efter pinsen i år. Og to uger senere var volden rejst.

Den er lavet af plastisk ler, gødning og små stykker papir, som kan suge vandet. Volden har også fået et lag græsfrø, så der en gang kommer et græstæppe på toppen - når der kommer mere vand fra foroven.

- Det foregik på virkelig avancerede maskiner. Leret blev bygget op 10 centimeter ad gangen og stampet til af en 1,5 ton tung minitromle. Hele diget er lagt efter opmålinger fra en satellit, fortæller Ole Simmelholt om arbejdet, der har imponeret de fleste grundejere.

Diget er lavet så højt, at vandet burde kunne stige med to meter, uden det rammer sommerhusene. Og skulle det gå helt galt, kan diget laves yderligere en halv meter højere.

Den sidste etape drejer sig om en 300 meter lang og 2,25 meter høj spunsvæg i grøn plast, der i mosen syd for Dunhammeren skal i jorden ind i terrænet. Den slutter volden af i syd, mens den nordlige del af volden slutter med et tværdige gennem sommerhusområdet syd for Marehalmen.

- Vi skal have lavet et digelav, som sørger for, at diget bliver vedligeholdt. Hver grundejer betaler 5000 kroner om året, så der kan blive slået græs, og skader kan udbedres, siger Ole Simmelholt, der nu kan nyde den mere rolige del af naturen fra sit sommerhus.

- Nu burde vi være sikret mod stormen en anden gang.

Papirstumper tager vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce