Pædagoger går alene rundt i børnehaven i ferien: Hvor er børnene?

I sommerferien 2018 mødte kun en tredjedel af de tilmeldte børn op i ferien. Et kæmpe ressourcespild, fortæller Britt Troelsen, der er leder af Balders Hus og Børnehuset Fjordvang.Arkivfoto: Helle Kryger

Pædagoger går alene rundt i børnehaven i ferien: Hvor er børnene?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt for mange børn møder aldrig op til feriepasning. 31. december måtte en pædagog gå alene rundt i en tom børnehave i Kerteminde. Nu vil kommunen sætte en stopper for ressourcespildet.

Nordøstfyn: Det vakte ramaskrig i forældrekredse, da det for nylig kom frem, at politikerne vil samle al feriepasning af kommunens børn i Langeskov i 2019.

Forslaget skal spare kommunekassen for 300.000 kroner. Men nu viser det sig faktisk, at forældrene selv kan være med til at skaffe en besparelse på samme beløb.

Alt for mange børn er nemlig meldt til feriepasning, som de aldrig møder op til, og det betyder, at pædagoger møder ind i vinterferien, sommerferien og juleferien uden at have ret meget at lave. Et kæmpe ressourcespild, advarer Britt Troelsen, der er daglig leder i daginstitutionerne Balders Hus og Børnehuset Fjordvang i Kerteminde:

- I sommerferien 2018 oplevede vi, at en tredjedel af de tilmeldte børn ikke dukkede op i ugerne 28, 29 og 30, og der faldt flere og flere fra i løbet af de tre uger. Den 31. december havde vi åbent i Fjordvang, og der var fire børn meldt til, men de dukkede aldrig op. Det vil sige, at vi havde en pædagog, der mødte ind klokken 6.15 og undrede sig over, at der ikke kom nogen børn. Vedkommende gik så hjem igen fire timer senere. Vi bruger enormt mange ressourcer på ingenting. Det er jo ligesom at smide penge ud, fortæller Britt Troelsen.

Politikere trækker i land

Hun så hellere, at de voksne hænder var til stede i hverdagene, hvor der er mange børn, der skal passes.

- Det er jo tosset, at personalet skal gå og gøre rent og rydde op i et tomt børnehus i stedet for. I øvrigt har de jo også krav på at få deres ferie varslet i god tid.

Efter flere år med den type ærgerlige ressourcespild, er Britt Troelsen derfor én af flere daginstitutionsledere, der har foreslået politikerne at samle al feriepasning i ét distrikt i kommunen ét år af gangen. Altså Langeskov i 2019, Kerteminde i 2020 og Munkebo i 2021.

- Vi kan jo se, at behovet for feriepasning reelt ikke er særlig stort.

Men de store forældreprotester har fået politikerne til at trække i land. Da børn- og skoleudvalget i denne uge mødtes for at drøfte feriepasningen blev de enige om at justere forslaget:

- Det er gået op for os, at der simpelthen er for langt til Langeskov for nogle forældre. Det tager jo nærmest en hel dag, hvis de skal aflevere med bussen eller på cykel og hjem igen bagefter. Derfor har vi bedt forvaltningen regne på, hvad det vil koste at holde åbent to steder i stedet for ét, fortæller Jutta Lundqvist, der er formand for børn- og skoleudvalget (Ø).

Skal være på plads 1. april

Hvordan kan det komme bag på jer, at der er 25 kilometer fra Hindsholm til Langeskov? Det kan man jo bare slå op på Krak.dk?

- Det er heller ikke sådan ment. Det er kommet bag på os, at der måske er et overset behov for pasning i uge 28, 29 og 30. Det vil vi gerne komme i møde ved at holde åbent eksempelvis i Kerteminde og Langeskov.

Det vil sige, at I bøjer jer for forældreprotesterne?

- Det kan man godt sige. Til gengæld vil vi appellere til forældrene om kun at melde deres børn til feriepasning, når de har et reelt behov.

Vil det sige, at hvis bare far, mor og bedsteforældre strammer op på ferieplanlægningen og siger til i god tid, så kan der spares 300.000 kroner?

- Ja. Det er for at lægge ressourcerne der, hvor der er mest behov. Med den form for feriepasning sparer vi, hvor det gør mindst ondt.

Børn- og skoleudvalget skal drøfte punktet igen på et ekstraordinært møde sidst i februar. Sagen skal være besluttet senest 1. marts, så ferieplanlægningen kan være på plads 1. april.

Pædagoger går alene rundt i børnehaven i ferien: Hvor er børnene?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce