Seks ud af ni stopper, når der til november er valg til Kerteminde Ældreråd. Heriblandt Ane Sofie, Jane Margrethe og Kurt, som her fortæller, hvordan de har gjort en forskel

Nordøstfyn: Der bliver for alvor skiftet ud i geledderne, når der i forbindelse med kommunalvalget til november er valg til Ældrerådet i Kerteminde. Seks ud af ni medlemmer stopper, heriblandt formand og næstformand.

Ældrerådet er en enestående mulighed for at gøre en forskel, fortæller de tre afgående medlemmer; Ane Sofie Hjorth, Jane Margrethe Yde og Kurt Poulsen. De har de sidste fire år kæmpet for at afbøde de værste konsekvenser af millionbesparelser på ældreområdet. De har været med i planlægningen af et nyt rehabiliteringscenter i Munkebo, og så er de mest af alt blevet meget klogere på den demokratiske proces, fortæller de:

-  Jeg kunne jo godt have skrevet et læserbrev hver uge, men det havde vi jo nok ikke fået det samme ud af, siger Ane Sofie Hjorth, der er nuværende formand for Kerteminde Ældreråd.

Hvad er et ældreråd?

Tirsdag den 21. november er der valg til Ældrerådet i Kerteminde kommune.Valget bliver afholdt som et fremmødevalg samtidig med Kommunalvalget.Det er politisk bestemt, at alle kommuner skal have et folkevalgt ældreråd. Ældrerådet rådgiver byrådet om lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører de ældre borgere i kommunen. Byrådet har pligt til at høre Ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre. Det kan være i forbindelse med sundhed, miljø, boligforhold eller trafik.

Kerteminde Kommunes Ældreråd er partipolitisk neutralt og uafhængigt af alle organisationer. Rådet er valgt af og blandt kommunens egne borgere, der er fyldt 60 år og består af ni medlemmer. Der er valg hvert fjerde år i forbindelse med kommunalvalget.

Børnebørnene kommer først

Hun stillede op for fire år siden, da hun selv gik på efterløn, og hendes mor kom på plejehjem i Kerteminde. I dag lever moderen ikke mere, og nu må det være familiens 12 børnebørn, der kommer i første række, siger hun.

Hun har gennem årene arbejdet hårdt for at øge dialogen mellem forvaltning, politikere og borgere for at komme den usaglige brok og mytedannelser til livs.

- I et demokrati er det ikke nok, man har valgt et byråd og et ældreråd til at få nogle meninger frem. Det er dialogen og de diskussioner, man har ude omring i samfundet, der er så vigtige. Kun sådan får vi den rigtige viden frem, siger hun.

Ældremaden har eksempelvis været meget i fokus i den forgangne periode, og her har ældrerådets kostpatrulje gjort en stor forskel. Kurt Poulsen kunne eksempelvis tilbagevise alle påstande om, at ældremaden i Kerteminde er elendig:

- Jeg har været med på Birkelund og Fjordly, og det viste sig at være ganske udemærket mad, fortæller han.

Også da det nye rehabiliteringscenter i Munkebo skulle planlægges, blev Ældrerådet hørt:

- Her har det hele vejen været os magtpåliggende, at det skulle være de optimale løsninger, der blev valgt, fortæller Ane Sofie Hjorth.

Dørene er altid åbne

Hvor meget tid, man bruger på arbejdet i Ældrerådet er individuelt, men der er minimum et møde af tre timers varighed en gang om måneden, fortælle Jane Margrethe Yde:

- De første to år, jeg var med, brugte jeg 20 timer om ugen på det, og det var også for meget, men det var fordi jeg slet ikke kunne lade være. Jeg læste alt om alt. Det behøver man jo ikke, fortæller hun.

Nye kandidater skal dog have lyst til at engagere sig i ældreområdet og være klar til at sætte sig ind i tingene. Man skal være indstillet på at føre en positiv og saglig dialog med politikerne og borgerne. Til gengæld bliver man godt orienteret om sit lokalområde og ældreområdet, og dørene er altid åbne i forvaltningen, fortæller de tre:

- Generelt er dørene altid åbne for Ældrerådet, og jeg vil opfordre til, at noget af det første et nyt ældreråd tager fat i er at undersøge konsekvenserne af de besparelser, der kommer nu her. Eksempelvis vedrørende vedligeholdende træning, siger Ane Sofie Hjorth.

Der er informations- og opstillingsmøder i Langeskovs gamle byrådssal den 6. september klokken 16, i Munkebo Idrætscenter den 11. september klokken 16, og Aktivhuset i Kerteminde den 13. september klokken 19.

 

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
Byrådspolitiker om Kerteminde Ældreråd: - De har en kolossal betydning

Byrådspolitiker om Kerteminde Ældreråd: - De har en kolossal betydning