Oversvømmelse i Kerteminde: Afstemning om sluseprojekt inden sommer

Ved stormen i 2012 blev haverne ved de små fiskerhuse ved Lillestranden oversvørmmet. Håbet er, at en sluse ved Kerteminde Havn kan forhindre fremtidige oversvømmelser. Arkivfoto.

Oversvømmelse i Kerteminde: Afstemning om sluseprojekt inden sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sluselagets bestyrelse har udarbejdet en ny model til fordeling af udgifterne til slusen.

Kerteminde: Hvis alt går efter planen, kan medlemmerne af foreningen med det mundrette navn: Kerteminde, Kølstrup og Munkebo Sluse og digelag, eller i daglig tale bare sluselaget, forvente at skulle til stemmeurnerne om cirka tre måneder.

- Mit bedste gæt er, at vi kan have en afstemning sidst i april eller først i maj måned, men så skal alting bare klappe i forhold til byrådets møder, fortæller Kerteminde Kommunes projektleder for sluseperojektet, Winnie Lund.

Før de 1200 medlemmer kan gå til stemmeurnerne og beslutte, om sluseprojektet skal gennemføres, mangler der en "second opinion," som konsulentfirmaet SWEKO forventes at aflevere først i februar. Og sluseprojektets bestyrelse skal aflevere et nyt oplæg til en såkaldt partsmodel, der fastlægger, hvordan udgifterne til byggeri og drift af slusen skal fordeles blandt medlemmerne af slusen.

Når både partsmodel og second oppinion er i hus, skal projektet først behandles i Miljø, Natur og Teknikudvalget, inden det bliver op til byrådet at sende projektet til afstemning blandt medlemmerne af sluselaget.

- Mit bedste gæt er, at vi kan have en afstemning sidst i april eller først i maj måned, men så skal alting bare klappe

Model klar om 14 dage

Oprindelig var det meningen, at bestyrelsen for sluselaget skulle vente med at lave en ny partsmodel, indtil Kystdirektoratet havde udarbejdet nogle standardmodeller for fordelingen af udgifterne ved sluseprojektet. De standardmodeller skulle have været klar i december, men er indtil videre udskudt til slutningen af januar.

Den detalje har dog ikke forhindret sluselagets bestyrelse i at udarbejde deres eget oplæg til en partsmodel, og derfor forventer medlem af sluselagets bestyrelse Niels Peter Raun ikke, at Kystdirektoratets langsommelighed vil forsinke afstemningen.

- Laget har allerede selv lavet en partsfordelingsmodel, der er lige ud af landevejen, og efter vores opfattelse er til at forstå, fortæller Niels Peter Raun.

- Han vil ikke afsløre detaljer i den nye partsfordelingmodel, men fortæller at modellen er både mere enkel og retfærdig i forhold til den model, der blev præsenteret sidste år.

- For det første har vi lavet en model, hvor der ikke kun er to koter, så skellet mellem om ens hus ligger i den ene eller den anden højde bliver mindre. Og for det andet har vi ryddet ud i alt muligt skrammel, så det ikke har betydning, om du har alle mulige mærkelige udhuse eller carporte på din grund, siger Jens Peter Raun.

- Vi har allerede diskuteret vores partmodel med Kerteminde Kommune, men officielt regner vi med at sende den til kommunen om 14 dage, siger Jens Peter Raun.

En stemme - en mand

Formand for Miljø, Natur og Teknikudvalget Jesper Hempler (SF) er ikke helt så sikker på, om politikerne kan nå at få sluseprojektet sendt til afstemning allerede sidst i april eller først i maj.

- April lyder forholdsvist optimistisk, måske er det mere realistisk at sige før sommerferien.

Med til at komplicere tidsplanen er, at beslutningen om at holde en afstemning endnu ikke er stemt igennem i byrådet, men kun nedskrevet i den konstitueringsaftale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne og Enhedslisten indgik efter kommunalvalget i november.

- I den står der, at såfremt borgerne ønsker en stormflodssikring, så vil vi fremme det, forklarer Jepser Hempler.

Partierne bag konstitueringsaftelen skal derfor først finde ud af, hvordan afstemningen skal foregå.

- Det er min holdning, at det hedder en mand - en stemme, blandt dem der er udpeget til at være med i projektet. Det er ikke afgørende, om man betaler tre millioner kroner eller seks millioner kroner, som kommunen eller forsyningen gør, eller om man betaler 25.000 kroner som en gennemsnitlig husejer. Alle har en stemme. Men det er en af de ting, vi er nødt til at få afklaret i byrådet, siger Jesper Hempler.

Oversvømmelse i Kerteminde: Afstemning om sluseprojekt inden sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce