Ombudsmanden frikender politiet

Folketingets Ombudsmand mener ikke, at Fyns Politi og Statsadvokaten kan kritiseres for, at der ikke blev indledt en efterforskning i sagen om skrotbjergene på Lindø-Terminalen. Der ikke var en rimelig formodning om, at der var begået et strafbart forhold, hedder det i afgørelsen.
Foto: robert wengler

Ombudsmanden frikender politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet slipper for kritik i sagen om skrotbjergene på Lindø-Terminalen

MUNKEBO: Fritidsfisker Jens Hillerup Jørgensen, Midskov, har fået Miljøstyrelsens ord for, at der er sket svigt i tilsynet med skrotbjergene på Lindø-Terminalen, men Folketingets Ombudsmand afviser, at Munkebo Kommune var inhabil, da den udtalte sig om sagen til politiet i Odense.

Ombudsmanden kan "heller ikke kritisere, at Fyns Politi og Statsadvokaten for Midt-, Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster besluttede ikke at indlede en efterforskning i sagen, idet der ikke var en rimelig formodning om, at der var begået et strafbart forhold", hedder det i en udtalelse underskrevet af direktør Jens Møller fra Ombudsmandsinstitutionen.

Han beklager i øvrigt den sene besvarelse på klagen fra Jens Hillerup Jørgensen, der blev afsendt allerede den 14. juni 2006.

Tilladelse med forbehold

Langt tidligere, i januar 2004, anmeldte Jens Hillerup Jørgensen Odense Havn til politiet for at forurene fjorden med overfladevand fra terminalen. Ved samme lejlighed anmeldte han Munkebo Kommune for at svigte sin tilsynspligt i samme forbindelse.

I udtalelsen fra Folketingets Ombudsmand lægges der vægt på, at udledningen af overfladevand var reguleret af en tilladelse fra Fyns Amt. Og at kommunen holdt øje med, at betingelserne i denne tilladelse blev overholdt.

Hvad Ombudsmanden ikke forholder sig til, er at der i tilladelsen stod, at udledningen kun måtte omfatte vand fra "tage, kørselsarealer, parkeringspladser og lignende" samt fra oplagspladser med "rene materialer af stål og træ". Disse forbehold er ikke nævnt i brevet fra Ombudsmanden.

Da Miljøstyrelsen for et års tid siden slog fast, at Munkebo Kommune havde svigtet sit tilsyn med H.J. Hansens Genvindingsindustri fra 21. juli 2002 til 3. juli 2006, tog styrelsen kun stilling til tilsynet med selve virksomhedens aktivitet, ikke til Odense Havns udledning af spildevand.

Kommunen havde svigtet i forhold til virksomheden, fordi Miljøstyrelsen den 21. juli 2002 havde fastslået, at skrottet ikke var en "ren råvare", men skulle betragtes som affald.

Det er historie nu ...

Fuldmægtig Anders Skou fra Miljøstyrelsen udtalte sig i sagen efter ønske fra Statsforvaltningen Syddanmark, der også behandlede spørgsmålet om, hvorvidt Munkebo Kommune havde opfyldt sine forpligtelser.

At Anders Skou ikke udtalte sig om vandudledningen, begrundede han den 1. juni 2007 i Fyens Stiftstidende med, at "de nævnte begrænsninger i udledningstilladelsen var jeg ikke vidende om".

Anders Skou tilføjede dog som sin "umiddelbare vurdering", at kommunen på baggrund af den beskrevne ordlyd i tilladelsen burde have reageret, da Miljøstyrelsen i 2001 fastslog, at skrot var affald:

- Men det hele er jo historie nu, hvor både amtet og Munkebo Kommune er væk, sagde han dengang.

Ombudsmanden frikender politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce