Ørredyngel lider vuggedøden

Kommunens folk går inden længe i gang med at sikre Geels Å mod sandvandring, således at ørred-mor igen trygt kan lægge sin rogn på åens ynglepladser. Tegning: Gert Ejton

Ørredyngel lider vuggedøden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sand ødelægger ynglepladser i Geels Å - nu skal kommunale sandflyttere i aktion for at redde de små havørreder

GEELS Å: Et af kommunens største og vigtigste vandløb, Geels Å, er en yndet yngleplads for havørreden, der hvert efterår går op i åens øvre vandløb for at lægge sin rogn godt tilrette mellem beskyttende grus og småsten.

Her ligger ynglen så trygt og godt og vokser sig store, indtil de er robuste nok til ved egen kraft at svømme ned ad åen og ud til havs.

Men - storm og kraftigt nedbør har medført, at åen er blevet tilført en del sand. Og sandet er begyndt at vandre nedstrøms. For lægmand kan det måske være svært at se det store problem i, at noget sand flytter sig med vandet. Men for ørredens yngel er det katastrofalt - mini-ørrederne lider ganske enkelt vuggedøden.

For når sandet kommer vandrende, lægger det sig som en dyne over sten og grus på ynglepladserne og kvæler de vordende havørreder.

Derfor gælder det populært sagt om at sikre sig, at denne livsfarlige sanddyne bliver fjernet og erstattet af mere børnevenligt gydegrus og -sten.

Og det arbejde går Kerteminde Kommune snart i gang med, så havørreden igen kan få trygge kravlegårde til sin yngel i Geels Å.

100 kubikmeter sand

- Vi har netop sendt information ud til lodsejerne om, at vi går i gang med at fjerne sandbankerne og erstatte dem med gydegrus og sten. Og så går vi i gang hurtigst muligt, så gydepladserne er sikret til efteråret, fortæller kommunens vandløbsekspert, Frode Thorhauge.

Han skønner, at der skal fjernes omkring 100 kubikmeter sand. Desuden skal der etableres sandfang, der skal forhindre den farlige sandvandring. Arbejdet kommer til at koste omkring 200.000 kroner - de fleste penge doneres af havørredernes skytsengel, organisationen Havørred Fyn, der i mange år har investeret i at skabe gode livsbetingelser for ørreder i de fynske vandløb.

Geels Å udspringer i Nonnebo og får en meget stor vandtilførsel fra Urup Dam. Åen er cirka 12 kilometer lang.

Restaureringen af Geels Å forventes at fortsætte til næste år.

Ørredyngel lider vuggedøden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce