Brandfolkene i Kerteminde rykkede ud til 12 større indsatser i 2017. Dødsbranden på I.A. Larsensvej i Kerteminde var den største. Følg den dramatiske nat set gennem brandstationsleder Lars Petersens øjne

Kerteminde: "Brand i etage" står der bare på displayet, da bipperen vækker Lars Petersen og konen ved 01.30-tiden den 1. april 2017. Hun svarer bekræftende tilbage til centralen og tænder lys i huset, mens han koncentrerer sig om - hurtigst muligt - at komme i tøjet. Sprøjten er allerede på vej ud af indkørslen, da han ankommer til stationen i Kerteminde, og Lars Petersen sætter sig derfor bag rattet i tankvognen. Alle mand er af huse. Fire i sprøjten. To i tankvognen. De ser flammehavet, da de svinger forbi Tornøes Hotel. Meterhøje flammer strækker sig op mod nattehimlen og en søjle af røg blæser i vinden.

- Vi kan høre over radioen, at meldingen er, at mange skal ud, så vi kan nok regne ud, at vores primære opgave er, at vi skal evakuere.

Lars Kragh Petersen, stationsleder, Falck i Kerteminde

- Vi kan høre over radioen, at meldingen er, at mange skal ud, så vi kan nok regne ud, at vores primære opgave er, at vi skal evakuere, fortæller Lars Petersen.

Alle brandmænd har en A-nøgle

Han er brandstationsleder hos Falck i Kerteminde, og har indvilliget i at tage os med tilbage - i hukommelsen - på den opgave, der markerer sig som årets absolut største, nemlig branden på I. A. Larsens Vej i Kerteminde. Ikke for at spille helt, men for at oplyse om det krævende job en flok brandmænd - helt præcist 23 vidt forskellige helt almindelige familiefædre, lønarbejdere og unge mænd i byen har meldt sig til, og som han ville ønske nogle flere kunne se sig selv i.

- Da vi ankommer, kan vi se, at folk hænger ude på altanerne. En enkelt er allerede sprunget, da vi kommer. Stigevognen er for længst afgået fra Odense, Nyborg er kaldt til med en stige og de er på vej fra Langeskov, så mens vi venter på dem, begynder vi at hente folk ud. Vi tager røgdykkerudstyr på, og jeg skal bare ind og lukke døre op én efter én, fortæller han.

- Alle brandmænd har en A-nøgle. Min er nummer 47, fortæller Lars Petersen og løfter sin støvle.

- Vi kunne ikke vide, om der var nogen i alle lejlighederne, så alle døre skulle sparkes op for en sikkerheds skyld. Jeg startede fra en ende af. De fleste beboere var på deres altaner, og dem tog vi ned via stiger, fortæller Lars Petersen.

Andre måtte bæres ned eller følges ned gennem en trappeopgang fyldt med røg.

- Det er næsten det, der er det sværeste. Vores primære mål er, at fra vi ankommer, stopper ulykken. Der er ikke flere, der skal komme noget til. Det er en hårfin balance. Du skal have dem hurtigt ned, men de skal også gerne derfra uden ar på sjælen. Du har lige sparket døren ind til deres lejlighed, du har røgdykkerudstyr på og taler gennem en maske, og så skal du ind og hyggesnakke med en på 80, som du aldrig har set før. Det er en kompliceret sag, fortæller han.

En god dag trods alt

Nedenfor beboelsesejendommen stod en hob af mennesker klar til at hjælpe. Med tæpper, trøstende favne og drikkevand.

- Vi oplevede en fuldstændig fantastisk hjælp udefra, fortæller Lars Petersen.

Slukningsarbejdet varede helt, indtil morgenen begyndte at gry i horisonten. Da brandfolkene havde fundet frem til den sidste beboer, en 84-årige kvinde, der omkom i den lejlighed, hvor branden angiveligt opstod, overlod de bygningen til politiets teknikere. Ved middagstid næste dag kørte Lars Petersen tilbage til sin familie. Godt tilfreds med indsatsen og holdarbejdet.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.