Naturforeninger: Åndsvagt at opstille et fugletårn til en kvart million, hvorfra man ikke kan se fugle

Arkivfoto: Kim Rune

Naturforeninger: Åndsvagt at opstille et fugletårn til en kvart million, hvorfra man ikke kan se fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • En række grønne organisationer og brugergrupper opfordrer Kerteminde Kommune til at betale en donation på 250.000 kroner fra Aage V. Jensen Naturfond tilbage.
  • Pengene skal bruges til et fugletårn på Sybergland, men man kan ikke se fuglene fra tårnet, siger foreningerne.

Kerteminde: Hvad skal man bruge et 250.000 kroner dyrt fugletårn til, hvis man stiller det op, hvor man ikke kan se fuglene?

- Det er ikke bare åndsvagt, der er at snyde Aage V. Jensen Naturfond, der har doneret 250.000 kroner til tårnet, siger Mogens Ribo Petersen fra Dansk Ornitologisk Forening, og han bakkes op af en række grønne organisationer og friluftsgrupper, der siden 2012 har været involveret i arbejdet med naturområdet Sybergland.

Det famøse tårn var oprindeligt planlagt til at skulle stå i den sydlige ende af Sybergland, hvor der er et godt udblik over de lavvandede dele af området. Præcis de områder hvor fuglene holder til. Placeringen var fundet i et samarbejde med de grønne organisationer og de kommende bruger af området, men da landskabsplanen for Sybergland skulle endelig vedtages i Erhverv- og Vækstudvalget sidste efterår, var tårnet pludselig flyttet til den nordlige del af Sybergland. Fra den nye placering kan man ikke se de områder, hvor fuglene opholder sig, og så er fugletårnet spild af penge.

- Det er en pinlig sag for kommunen, for Aage V. Jensen Naturfond er en seriøs fond, og det eneste rigtige at gøre vil være at levere pengene tilbage i stedet for at bygge et dyrt fugletårn, hvor man ikke har mulighed for at se fuglene, siger Frode Thorhauge fra der er bestyrelsesrepræsentant i Friluftsrådets kreds Fyn Nord.

Allerhelst ser de grønne organisationer dog, at fugletårnet kommer tilbage, hvor det stod oprindeligt.

- Det er den eneste placering, hvor man kan overskue hele området, siger Mogens Ribo Petersen.

Sybergland
Sybergland er et 72 hektar stort naturområde. Området er navngivet efter en af de store Fynbomalere Fritz Syberg (1862-1939), der boede ved Kerteminde og fandt stor inspiration til sine malerier i det bakkede landskab omkring byen.Den nordlige del af Sybergland er forbeholdt naturen og henvender sig til gæster, der søger ro og naturoplevelser med sjældne planter, et rigt fugleliv, spændende insekter samt frøer og padder.En stor del af arealet bliver udlagt som sø og våde enge, og ude i søen bliver der anlagt et par fugleøer.Den del af Sybergland, der er tættest på byen, er beregnet til friluftsaktiviteter.Projektet har fået 2,2 millioner kroner i økonomisk støtte af forskellige fonde. Blandt andet LAG MANK, Friluftsrådet og Aage V. Jensens Naturfond.Kilde: Kerteminde Kommune

Toiletbesøg i skoven

Placeringen af fugletårnet er kun et af en række klagepunkter lokale repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet, Grønt Råd, Vandreforeningen Munkebo Fodslaw samt Sybergkvæg har indsendt i et høringssvar til en ny lokalplan for Sybergland.

Et andet klagepunkt er placering af shelters i Sybergland. Indgangen til området bliver nemlig fra Gedskovvej i syd, hvor der etableres parkeringspladser og toiletter, og i første omgang var det meningen, at det var her, shelterne skulle bygges.

- Shelterne skal ligge tæt på parkeringspladsen, så de ikke ligger alt for langt væk fra de sanitære forhold, forklarer Frode Thorhauge.

Det troede brugerorganisationerne, at de lige som med placeringen af fugletårnet havde aftalt på et møde med kommunen i august. Men da den endelige plan lå klar for området i efteråret, var shelterne pludselig flyttet 600 meter til den nordlige del af Sybergland. Det er en skidt placering, for det vil uvægerligt betyde, at de overnattende gæster i shelterne og besøgende skoler og børnehaver vil bruge området omkring shelterne til at forrette deres nødtørft, fordi der er for langt ned til toiletterne.

Hvorfor shelterne pludselig skulle flyttes, har hverken Frode Thorhauge eller Mogens Ribo Petersen fået svar på, men de har en mistanke om, at de lå for tæt på golfbanen.

- Vi har indtryk af, at golfbanen bestemmer ufatteligt meget af, hvad der foregår, siger Frode Thorhauge.

Godt samarbejde indtil august

Natur- og friluftsorganisationerne har ellers været tæt involveret i arbejdet med at udforme området, og indtil sidste år var de glade for samarbejdet med kommunen.

- Vi har haft en rigtig god dialog med både den medarbejder i administrationen, der stod for projektet og den tidligere borgmester Hans Luunbjerg, siger Mogens Ribo Petersen.

Det samarbejde sluttede sidste år, lige før landskabsplanen for Sybergland blev vedtaget.

- Vi har ikke fået nogen begrundelse for, hvorfor planen lige pludselig skulle laves om. Det er bare besluttet, siger Frode Thorhauge, der dog ikke er i tvivl om, hvorfor fugletårnet blev flyttet.

- Det er golfbanen, der har forlangt, at fugletårnet skal flyttes, fordi de synes, det er for grimt og står for tæt på golfbanen, forklarer Frode Thorhauge

Med en placering i den sydlige del af Sybergland, vil der nemlig være frit udsyn fra fugletårnet ind på golfbanen, og så kunne fuglekiggerne jo kigge på golfspillere, hvis de blev trætte af at se på fugle.

Naturforeninger: Åndsvagt at opstille et fugletårn til en kvart million, hvorfra man ikke kan se fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce