Natpasning: Borgmester er træt af Mai Mercados frit valg-fremstød

Børnehaven Mælkevejen i Langeskov har de længste og mest pendlervenlige åbningstider i kommunen - fra klokken 6.00-17.30. Lange åbningstider er i børneminister Mai Mercados smag, og hun har slået til tromme for bedre pasningsmuligheder til travle forældre og gennemført en reform, der øger fleksibiliteten. Men de gode visioner kritiseres af borgmester Kasper E. Olesen for ikke at indeholde finansiering.

Natpasning: Borgmester er træt af Mai Mercados frit valg-fremstød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny reform betyder, at forældre i Kerteminde Kommune for første gang kan få deltidsrabat i daginstitutionerne og tilskud til pasning i skæve arbejdstider, men regeringens manglende kompensation til kommunerne irriterer borgmesteren.

Nordøstfyn: Forældre i Kerteminde Kommune kan nu - ligesom forældre i resten af kongeriget - modtage tilskud til at få passet deres børn privat om aftenen, natten og i weekenden, hvis både mor og far har skæve arbejdstider. Den nye mulighed kaldes et kombinationstilbud, fordi familierne kan kombinere en deltidsplads i daginstitutionerne med privat børnepasning uden for institutionernes åbningstid.

Sådan har det været siden 1. juli, hvor den nye lov, der blev vedtaget med stemmer fra regeringen, De Radikale og Socialdemokratiet, trådte i kraft.

Reglen indebærer, at Kerteminde Kommune for første gang skal udbyde deltidspladser i børnehaver og vuggestuer. Landspolitikerne har også vedtaget, at kommunerne fra januar skal tilbyde deltidspladser til alle, så forældre, der ikke behøver at få deres børn passet i så mange timer om ugen, kan få en lavere pris.

Tiltagene er del af en dagtilbudsreform, der skal gøre børnepasningen mere fleksibel og give forældrene flere valgmuligheder - også for frit at vælge mellem bestemte dagplejere og vuggestuer i højere grad end i dag.

Manglende statsfinansiering

Borgmester Kasper E. Olesen (S) gør opmærksom på, at kravene til kommunerne om at levere deltidspladser og give forældrene mere valgfrihed, når de skal vælge pasningsform, vil resultere i en ekstraudgift.

- Og i sidste ende vil det betyde, at pædagogerne får mindre tid til at være sammen med børnene, siger han og påpeger, at det vil komme til udtryk i timerne midt på dagen, hvor flest børn bliver passet.

Ifølge borgmesteren skal kommunen sikre flere ledige pladser for at leve op til reformens krav om frit valg. KL har med skepsis forudsagt, at pædagoger skal bruge mere arbejdstid på at registrere antallet af timer, hvor børn på deltidsordninger er i institutionerne.

Men det er især den manglende finansiering fra ministerierne, som frustrerer borgmesteren. Han spurgte sidste år børne- og socialminister Mai Mercado (K) om, hvorfor der ikke fulgte penge med.

- Hun sagde, at man i kommunerne altid kan finde et par millioner. Mit reaktion var, at det, efter hun er flyttet til Frederiksberg og ind i ministeriet, godt nok er gået hurtigt med at glemme, hvordan hverdagen er i en kommune, siger Kasper E. Olesen om Mai Mercado, der tidligere var konservativt byrådsmedlem i Odense Kommune.

Børneudvalgsformand Jutta Lundqvist Nielsen (EL) synes generelt godt om, at kommunerne kan give forældre med skæve arbejdstidspunkter et bedre pasningstilbud. Men hun kan godt følge borgmesterens økonomiske bekymringer.

- Jeg hørte for nylig Mai Mercado snakke om, at børnehaverne skulle have bedre pædagogdækning i ydertidspunkterne, for at forældre kunne få mere ro, når de sad længe på arbejdet. Den var lidt letkøbt, siger hun med henvisning til, at folketingspolitikerne ikke har sendt en check ud til kommunerne, der har ansvaret for daginstitutionerne.

Kasper E. Olesen hæftede sig ved samme udtalelse, som han mener, især varetager virksomhedernes interesse.

- Hun burde som børnenes minister tænke lidt mere på børnenes tarv, siger Kasper E. Olesen.

Regeringens ambitioner om at forbedre børnepasningen for forældre med lange arbejdsdage har trange kår i Kerteminde Kommune for tiden. Et af spareforslagene, som politikerne for øjeblikket vender og drejer, går ud på at reducere åbningstiden i alle daginstitutioner med to timer om ugen.

Forslaget blev modtaget negativt på mange institutioner, der i høringssvar advarede om, at det for mange forældre med fuldtidsarbejde vil blive svært at få hverdagen til at hænge sammen, og at bosætningsindsatsen ville lide skade.

Jutta Lundqvist Nielsen bryder sig ikke om forslaget, da åbningstiden i forvejen er blevet reduceret i tidligere sparerunder.

- Det kan blive rigtigt vanskeligt for mange forældre. Vi ved godt, at det bliver presset, siger formanden for børn, unge og uddannelsesudvalget.

Mai Mercado deltager i lørdagens Fynske Folkemøde og kan der få lejlighed til at besvare kritikken fra Kerteminde. Hun skal deltage i debatten "Er det mor, far eller staten, der skal opdrage børnene?", hvor Langeskov Skoles skoleleder Klavs Norup Lauridsen også er med i panelet.

Natpasning: Borgmester er træt af Mai Mercados frit valg-fremstød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce