Murermester bygger huse til fuglene

Efter 12 år på Langeland er Jørgen Grotkop Nielsen og hustruen Jytte Lynge Nielsen nu flyttet tilbage til Kerteminde-området. De bor naturskønt for enden af en blind vej i Rynkeby. Og fuglene er også flyttet ind.Foto: Helle Kryger.

Murermester bygger huse til fuglene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Grotkop Nielsen har bygget huse til mennesker i 45 år. Nu nyder han pensionist-tilværelsen med at bygge boliger til havens fugle

Rynkeby: Det begyndte egentlig på Langeland for 14 år siden. De sad nærmest på rad og række i tagrenden og råbte af ham om morgenen, syntes han. En sværm af skovspurve, musvitter og blåmejser. De kvidrede i munden på hinanden, som råbte de: "Vi flytter os først fra dit hus, når du har bygget nogle huse til os." Jørgen Grotkop Nielsen var netop gået konkurs med sit murerfirma i Kerteminde, og han og konen havde købt en billig og naturskøn ejendom nær Botofte Strand. Med en kæmpe have til.

- Det var et pragtfuldt sted. Vi fodrede fugle, så vi var ved at blive helt grønne i hovedet til sidst. Jeg vil tro, vi havde mindst 200 fugle i haven hver dag. Jeg brugte nok 4000 kroner i fuglefoder på en vintersæson. Og så skulle de jo også have noget af bo i, så jeg begyndte at bygge fuglehuse til dem, fortæller Jørgen Grotkop Nielsen.

- Vi fodrede fugle, så vi var ved at blive helt grønne i hovedet til sidst. Jeg vil tro, vi havde mindst 200 fugle i haven hver dag. Jeg brugte nok 4000 kroner i fuglefoder på en vintersæson. Og så skulle de jo også have noget af bo i, så jeg begyndte at bygge fuglehuse til dem.
Jørgen Grotkop Nielsen
Jørgen Grotkop Nielsen har indrettet et værksted i privaten, hvor han tilbringer meget af sin tid på at bygge fuglehuse. Foto: Helle Kryger.
Jørgen Grotkop Nielsen har indrettet et værksted i privaten, hvor han tilbringer meget af sin tid på at bygge fuglehuse. Foto: Helle Kryger.

Flagspætte tog ungen med

Rækkehuse, højhuse, grønne huse, røde huse, trekantede huse og firkantede huse. Hele haven var fyldt med fuglehuse i alskens former og farver. Selv svalereder støbte den gamle murermester i beton og hængte op i laden.

- Og det endte med, at der var fugle i alle husene, fortæller han.

Ofte tog flagspætten også sin unge med på restaurantbesøg i deres have.

Da parret for tre år siden flyttede tilbage til Kerteminde-området for at være tættere på familien, savnede de hurtigt fuglevrimlen i haven.

Kun en ensom vipstjert bød dem velkommen, da de flyttede ind for at bygge for enden af en blind vej i Rynkeby.

- Den fulgte os nærmest rundt i haven, mens byggeriet stod på, fortæller Jørgen Grotkop Nielsen.

Så den skulle da også have noget at bo i.

Amatørens Træværksted

Han byggede en redekasse og monterede den under udhænget på hustaget. Mejsekasser i regnbuens farver blev hængt op i havens birketræ.

- En morgen jeg stod ude på badeværelset landede der pludselig en stær deroppe. Den hoppede rundt og kiggede ind i alle hullerne, som om den ledte efter et sted at være, og så måtte jeg jo også lave et par stærekasser og hænge op i bøgetræet, fortæller Jørgen Grotkop Nielsen.

Foderbrættet blev flittigt fyldt op med lækkerier.

- Og nu har vi alle de der småfugle boende i haven efterhånden.

Men hvad gør man egentlig, når hele haven er fyldt op med fugle og huse, og hænderne slet ikke har fået nok af at arbejde i værkstedet?

Man sælger da ud af produktionen. Jørgen Grotkop Nielsen har derfor på Facebook oprettet "Amatørens Træværksted," og nu kan fugleglade handlende hos købmanden i Rynkeby og hos "Sibiriens Specialfoder" i Revninge købe hans huse.

- Jeg går jo her og er pensionist og kan godt lide at gå i værkstedet, og så kan jeg lige så godt se, om der er nogen, der vil købe det, jeg laver, fortæller han.

I mellemtiden nyder han og konen udsigten til fuglevrimlen i haven og venter spændt på, om vipstjerten mon snart vender tilbage fra sit vinterhi.

Der er livlig aktivitet dagen lang på foderbrættet. Parret gemmer også brugte tun-dåser, som hænges op med fugleblanding i. Foto: Helle Kryger.
Der er livlig aktivitet dagen lang på foderbrættet. Parret gemmer også brugte tun-dåser, som hænges op med fugleblanding i. Foto: Helle Kryger.
Jørgen Grotkop Nielsen har efterhånden lavet 60-70 fuglehuse, og nu er han begyndt at sælge ud af samlingen med navnet
Jørgen Grotkop Nielsen har efterhånden lavet 60-70 fuglehuse, og nu er han begyndt at sælge ud af samlingen med navnet "Amatørens Træværksted." Foto: Helle Kryger.

Murermester bygger huse til fuglene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce