Minister roser Kertemindes havkøkkenhaver: Flere kystbyer bør dyrke maritime madvarer

Kertemindes maritime haver indeholder i øjeblikket omkring 70 muslingebundter som det, Frode Thorhauge står med. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Minister roser Kertemindes havkøkkenhaver: Flere kystbyer bør dyrke maritime madvarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som en af de eneste foreninger i landet har Kerteminde Maritime Haver i tre år dyrket blåmuslinger og forskellige tangsorter. Foreningens bæredygtige aktiviteter har nu fanget fiskeriministerens interesse, og i en ny sammenslutning skal den være med til at hjælpe andre havhaver på vej.

Kerteminde: I omkring tre år har Kerteminde Maritime Haver dyrket blåmuslinger og tang i et 20.000 kvadratmeter stort anlæg ud for Kerteminde. Foreningens aktive medlemmer sejler til anlægget på muslingebåden Elvira, hvorpå der i løbet af året høstes kilovis af maritime madvarer, som senere indtages til fællesspisninger med alt godt fra havet på menuen.

Medlemmerne er i første omgang gået sammen om en naturlig forkærlighed for havlivet. Men nu har foreningen som en af de eneste af sin slags i Danmark vækket fiskeriminister Eva Kjer Hansens interesse. I et nyligt brev til samtlige borgmestre i landets kystkommuner opfordrer ministeren til, at man skeler til blandt andre Kerteminde og den måde, hvorpå lokale ildsjæle udnytter naturen.

- Ja, på den måde er vi nok lidt en pionerforening, siger formand for Kerteminde Maritime Haver Bernt Kjær Sørensen.

Bernt Kjær Sørensen (tv.) er formand for Kerteminde Maritime Haver, mens Frode Thorhauge er bestyrelsessuppleant. De er med til at passe den maritime have med muslinger ud for Kerteminde. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Bernt Kjær Sørensen (tv.) er formand for Kerteminde Maritime Haver, mens Frode Thorhauge er bestyrelsessuppleant. De er med til at passe den maritime have med muslinger ud for Kerteminde. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Godt for klimaet

I brevet skriver ministeren, at maritime haver, som hun kalder for havkøkkenhaver, ikke kun kan bruges til at skabe lokale fællesskaber. I køkkenhaverne kan man dyrke fødevarer, der både er sunde og gode ved klimaet, hvilket medlemmerne af Kerteminde-foreningen også har i baghovedet, når de er på havhøst.

- Det kunne næsten ikke være mere bæredygtigt, og CO2-belastningen er fantastisk lille. Og så er det jo næsten gratis, siger bestyrelsessuppleant Frode Thorhauge.

Kerteminde Maritime Haver blev stiftet i 2015, hvorefter de første medlemmer tog på studietur for at lære om, hvordan man opretter et anlæg og dyrker muslinger. Anlægget i Storebælt blev etableret i 2016, og foreningen, der er støttet af fondsmidler, er langsomt vokset til omkring 50 medlemmer. Medlemmerne har både organiseret sig i en muslingegruppe, en tanggruppe, en gastrogruppe og en bådgruppe.

- Vi er løbende blevet klogere på, hvordan man dyrker muslinger, vi har lært dem at kende, og vi har fundet ud af, hvornår der for eksempel er fare på færde i forhold til edderfugle, siger Bernt Kjær Sørensen.

Hjælper andre foreninger

Efterhånden er foreningen blevet klar til også at dele ud af sin viden og har blandt andet været med til at løbe en ny, maritim have i gang i Vejle. Haven er en af i alt 12 haver, som i skrivende stund er på vej på landsplan, mens der i forvejen findes seks, herunder anlægget i Kerteminde.

Det har givet anledning til at oprette en sammenslutning af maritime haver, som Kerteminde-foreningen er blevet en del af. Sammenslutningen har hjerte i de Maritime Nyttehaver i København, men skal arbejde for at øge antallet af maritime haver i hele landet.

- Vi arbejder lige nu for at få endnu flere kystbyer med, fortæller Bernt Kjær Sørensen.

Anlægget i Kerteminde kan ses fra Klintevej og Risingevej, hvor det ligger 500 meter ude i bugten. Det er afmærket med fire høje, gule bøjer.

Før haverne blev anlagt, kørte Syddansk Universitets Fjordbiologiske Laboratorium forsøg med at dyrke muslinger på line i området.

Minister roser Kertemindes havkøkkenhaver: Flere kystbyer bør dyrke maritime madvarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce