Millionunderskud: Byrådet er på vej med en ny sparerunde

Sonja og rådhuset i Kerteminde

Millionunderskud: Byrådet er på vej med en ny sparerunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt er som det plejer at være i Kerteminde Kommune. Der mangler millioner i budgettet, og borgmesteren vil ikke sige, hvor pengene skal findes.

Kerteminde: Der er langt fra de rundhåndede løfter, politikerne delte ud i valgkampen for et par måneder siden til den benhårde økonomiske virkelighed det nye byråd vågnede op til 1. januar.

En af byrådets vigtigste opgaver er at fastlægge budgettet for de kommende år, og administrationen har beregnet, at for at få økonomien til at hænge sammen i Kerteminde Kommune frem til 2021, skal byrådet spares 67 millioner kroner over de næste tre år.

De 10 af millionerne har byrådet betalt sig fra at finde. Konsulentfirmaet KLK er nemlig hyret til at lave en analyse af kommunens administrative organisation og komme med forslag til, hvor der kan luges ud i ledelseslagene, så kommunen får en fladere struktur. Det skulle gerne give en besparelse på 10 millioner kroner, oven i kommer så de 940.000 kroner KLK får for opgaven.

De resterende millioner skal politikerne selv ud og finde. Og for at få lidt hjælp til opgaven har byrådet bedt samme konsulentfirma om at lave et sparekatalog på 70 millioner kroner. Hvad KLK skal have for den opgave, er endnu ikke oplyst.

Vi tager ansvar

Hvor penge skal findes, har Borgmester Kasper Olesen en ide om, men han ønsker ikke at fortælle det.

- Nu har vi bedt et firma om at komme og lave en redegørelse og pege på besparelser, så giver det ikke meget mening, at jeg peger på et område, og så kommer de og peger på noget andet, siger Kasper Olesen.

Der er heller ikke meget hjælp at hente hos byrådets andet store parti, De Konservative.

- Det korte svar er nej. Vi har et byrådsseminar om budgettet i marts, og så vil vi bagefter sætte os sammen og se på, hvor vi kan spare, så det gør mindst ondt, siger Klavs Norup Lauridsen.

- Men det er helt sikkert, at vi kommer til at tage ansvar, også selvom det kommer til at gøre ondt. Vi kommer ikke til at sidde og sige: - Nej, det må i selv finde ud af.

Skolerne går fri - måske

Mens borgmesteren ikke vil sige, hvor pengene skal findes, vil han godt garantere, at de ikke bliver fundet ved at lukke skoler i kommunen.

- Vi har alle sammen givet hinanden hånden på, at vi har de skoler, vi skal have, så det er ikke der, vi skal finde besparelserne, siger Kasper Olesen.

I valgkampen var netop skolerne et af de områder, der fik adskillige løfter fra politikerne om flere penge. Blandt andet da det kom fra, at der var skoler i kommunen, hvor en lærer måtte undervise to klasser på samme tid.

- Det er rigtig svært at sidde og give garantier, fordi det netop er et flertal, der skal finde de her besparelser. Men jeg kan ikke se, at vi kan spare flere penge på skoleområdet. Det er det nærmest det modsatte, der er på spil, siger Kasper Olesen, der bakkes op af De Konservative.

- Skolerne vil være et område, hvor vi meget nødigt vil spare. Og det gælder hele børneområdet, for det koster på den lange bane, hvis vi ikke sørger for ordentlige forhold, siger Klavs Lauridsen

Hvor pengene så skal findes, må stå hen i det uvisse, indtil KLK kommer med sparekataloget på 70 millioner kroner. Byrådet kan dog få en lille håndsrækning fra den reform af det kommunale udlignings- og tilskudsystem, som forventes at falde på plads senere i år. Kerteminde og 41 andre kommuner har nemlig skrevet til Indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og bedt om en mere rimelig udligning.

- Der er de her ubekendte i forhold til den mellemkommunaleudligning, og kommer det til at gå i den rigtige retning, så kan det være, at vi skal spare mindre, så der er nogle usikkerhedsmomenter, forklarer Klavs Lauridsen

Men spares, det skal der.

Millionunderskud: Byrådet er på vej med en ny sparerunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce