Bogbinder Anni Elkær Jensen fra Mesinge har netop fået prisen for Årets Bedste Bogarbejde 2016. Hendes arbejde bygger på pertentlighed og sanselighed, men desværre er hendes håndværk ved at uddø.

Mesinge: En bogs kvalitet skal ikke bare ses. Den skal også mærkes. Det mener bogbinder, Anni Elkær Jensen fra Mesinge. Bøger og kvalitet har været omdrejningspunktet i hendes liv siden 1973.

I juni blev hendes navn nævnt i Den Sorte Diamant i København, da hun fik prisen for Årets Bedste Bogarbejde 2016. Prisen blev givet af Forening for Boghaandværk. Anni Elkær Jensen var forhindret i at møde op og deltage i prisoverrækkelsen, så hun hørte desværre ikke selv, da hendes navn blev nævnt fra scenen. Det var maler, billedhugger og grafiker, Barry Wilmont, der havde bedt bogvinderen fra Mesinge om at binde sin kunstbog ind. Den er bundet ind i okseskind, som også bruges til møbler.

Nu ryger bøgerne direkte på hylderne, og når de ikke kan holde længere, ryger de ud.

Anni Elkær Jensen, bogbinder i Mesinge om biblioteksbøger.

I en tid, hvor det er elektroniske medier og teknologiske tigerspring, der er altoverskyggende, håber bogbinderen i Mesinge, at en sådan pris kan skabe lidt mere opmærksomhed om hendes håndværk og hendes virksomhed, for efterhånden forsvinder opgaverne, fordi de fleste indbindinger kan foretages maskinelt på store virksomheder.

På landsplan bliver der også færre bogbindere. I dag er der omkring 10 tilbage.

- Kunderne er der nu endnu, for der er stadig folk, der ønsker en håndindbundet bog, pointerer Anni Elkær Jensen, men fortæller, at der dog drypvis er flere opgaver, der forsvinder for hende.

Eksempelvis var en af de store opgaver for hende at binde bøger ind til bibliotekerne, så de var i stand til at holde til mange læseheste.

- Nu ryger bøgerne direkte på hylderne, og når de ikke kan holde længere, ryger de ud, forklarer hun.

Heldigvis er der stadig de særlige opgaver, hvor hun får lov til at udfolde sit kunstneriske talent og vise, at hendes håndværk er særligt. Blandt andet den kunstbog, som hun bandt ind til Barry Wilmont og fik en pris for. Derudover har hun også restaureret og genindbundet ældgamle bibler.

Fra elev til mester

Oprindeligt ville Anni Elkær Jensen gerne være møbelsnedker, men da hun i 1970'erne forlod Korup for at komme på efterskole i Drigstrup, kom der pludselig et vendepunkt i den karrieredrøm. Hun kom under sit efterskoleophold i praktik i 1973 hos bogbinder, Axel Pedersen i Mesinge, og her var det som om, at hun fornemmede, at hun smuttede ind på den berømte "rette hylde."

Hun fik en elevplads hos Axel Pedersen, og i 1977 var hun udlært. I begyndelsen var de fire på værkstedet, som ligger på Tavlundsvej i Mesinge. I dag er Anni Elkær Jensen alene. Hun overtog virksomheden i 1996 og blev godkendt som mester. Hun har haft en elev, som bestod med sølv. I dag arbejder den tidligere elev med noget helt andet, og bogbinderen i Mesinge har også selv været ude og finde arbejdstimer andetsteds for at kunne sikre sin eksistens. Indtil efteråret arbejdede hun i uniformsdepotet på Odense Universitetshospital, men da sparekniven ramte, røg hun ud. Derfor er det alene arbejdsopgaverne som bogbinder, hun nu lever af. Hun håber meget, at hun måske kan bruges på skoler til forskellige forløb.

- Det kunne være, at der var en skole, der kørte et forløb med noveller, og så kunne jeg sammen med eleverne hjælpe dem med at få bundet novellerne flot ind, forklarer Anni Elkær Jensen, som også selv skaber det papir, som hun bruger til bogbindingen - blandt andet bruger hun en metode, der hedder bakkemarmorering.

Bogbinderen i Mesinge har selv kursister derhjemme i værkstedet to gange om ugen.

- Jeg kan godt lide at undervise. Jeg synes, at det er sjovt, og jeg kan godt lide det sociale, når vi sidder der og snakker over arbejdet, smiler hun.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.

Mere om emnet

Se alle
Bogbinding: Du kan selv lære det gamle håndværk

Bogbinding: Du kan selv lære det gamle håndværk