Marsvin kan miste hørelsen: Selskab vil opstille 200 meter høje vindmøller øst for Romsø

En ny vindmøllepark er på vej i farvandet mellem Romsø og Reersø på Sjælland. Arkivfoto

Marsvin kan miste hørelsen: Selskab vil opstille 200 meter høje vindmøller øst for Romsø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jammerland Bay Nearshore A/S vil stille mellem 34 og 60 havvindmøller op mellem Romsø og Reersø på Sjælland. I Kerteminde frygter man konsekvenserne for de små hvaler i farvandet.

Kerteminde: Den uhindrede og naturskønne udsigt over Romsø fra Måle Bakke og de fleste øvrige kyststrækninger på den østlige side af Hindsholm-halvøen bliver måske snart garneret med en lang række 200 meter høje havvindmøller ude i horisonten.

Selskabet Jammerland Bay Nearshore A/S ønsker nemlig at opstille mellem 34 og 60 havmøller i farvandet mellem Romsø og Reersø på Sjælland.

Projektet har netop været gennem en VVM-redegørelse (vurdering af virkninger for miljøet) og en offentlig høring, hvor Kerteminde Kommune blandt mange andre har sendt en indsigelse.

Her er man særligt bekymrede for dette afsnit i VVM-redegørelsen:

"Dødelighed hos dyr i Natura 2000-områderne som følge af nedramningen (etableringen) kan udelukkes pga. afstanden, men det er sandsynligt at der, afhængigt af valg af mølletype og endelig placering af den kystnære havmøllepark, kan forekomme andre påvirkninger af havpattedyr i de nævnte Natura 2000-områder."

Marsvin og sæler, der udsættes for lydtryk kan få permanent høretab og adfærdsændringer, anfører rapporten og anbefaler derfor støjdæmpende foranstaltninger i projektfasen.

Grøn omstilling ikke for enhver pris

I Kerteminde frygter man også, at møllerne vil forringe udsigten fra kysten.

Ifølge formand for miljø- og teknikudvalget, Jesper Hempler (SF), vinder projektet dog hovedsageligt lokal opbakning:

- Vi har ikke udtrykt voldsom bekymring men derimod skrevet, at vi generelt er positive overfor den grønne omstilling og dermed også vindmøller, siger han.

Afstanden til det planlagte mølleområde fra Romsø er cirka ni kilometer, mens der er cirka 17 kilometer til Hindsholms nærmeste kyst ved Måle Strand.

Den grønne omstilling er nødvendig, men ikke for enhver pris, siger Jesper Hempler:

- Vi skal ikke ukritisk stille møller op alle steder, for der kan være naturværdier, der er stå store, at man skal tænke sig om en ekstra gang. Her mener jeg dog, at generne er så små, at det kan og bør vi leve med, uden at vores livskvalitet bliver særlig forringet.

Anderledes kritiske er de på Sjællands-siden. Her kæmper borger-foreningen "Beskyt Jammerland Bugt" indædt imod havvindmøllerne.

Hvis alt går efter planen skal havvindmølleparken installeres i 2024.

Marsvin kan miste hørelsen: Selskab vil opstille 200 meter høje vindmøller øst for Romsø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce