Fænomenet Hvalsarafi betyder, at turister kan opleve hvaler i deres naturlige habitat. Men selvom det lyder som en god ide, mener marinbiologen Geneviéve Desportes, at det forstyrrer hvalerne for meget.

Kerteminde: Hvis du gerne vil ud i naturen og opleve hvaler helt tæt på, så kan det virke som en god ide at tage på hvalsafari. Det er en sejltur, hvor du og din familie kan opleve marsvin lige ved bådens kant. Der er bare dét problem, at hvalsafari kan være dårligt for hvalerne. Det siger marinbiolog Geneviéve Desportes, der i 1990'erne var med til at etablere Fjord & Bælts marsvine-afdeling.

- Det er rigtig fint, at man gerne vil lære mere om dyrene og opleve dem tæt på. Desværre kan whale watching bare forstyrre dyrene, forklarer Geneviéve Desportes.

Det kan være flere forskellige aspekter, som gør sig gældende, når hun vurderer, at aktiviteten ikke er god for pattedyrene.

- For eksempel er der turister, som fodrer dyrene. Og man fodrer jo generelt ikke vilde dyr, da det ikke er godt for dem. Desuden ved man ikke rigtig, hvad turisterne kaster i vandet. Nogle gange er fiskene frosne, og det kan marsvine-maver slet ikke tåle. Og de både man sejler med, kommer nogle gange alt for tæt på. Det forstyrrer deres søgning efter føde og mor-ung-forhold, siger hun.

Marinbiologen forklarer, at det ikke nødvendigvis er med hvalsafari, man skal stille sin tørst efter de søde dyr. I stedet kan man besøge Fjord & Bælt, hvor marsvinene er i fangeskab, fordi de grundet omstændighederne ikke kan være i den vilde natur.

- Det kan godt være, at man ser sig selv som dyreven. Men man skal lige huske at tjekke, om det man laver også er godt for dyrene, siger hun med et glimt i øjet.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Kertemindes kendte marinbiolog: Vi skal være bæredygtige

Kertemindes kendte marinbiolog: Vi skal være bæredygtige

Geneviéve Desportes generalsekretær for NAMMCO

Geneviéve Desportes generalsekretær for NAMMCO