Mangler 67 millioner: Læs hvad borgmesteren siger til borgernes spareforslag

Borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) fotograferet ved en tidligere lejlighed i sin Erik Jørgensen lædersofa. Foto: Michael Bager

Mangler 67 millioner: Læs hvad borgmesteren siger til borgernes spareforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Har du et godt råd til, hvor byrådet kan spare? Spurgte vi læserne, efter vi i sidste uge kunne fortælle, at Kerteminde Kommune skal spare 67 millioner kroner frem mod 2021.
  • Det var der, og vi har sendt forslagene videre til borgmester Kasper Olesen (S).

Byrådet står foran en større sparerunde for at få budgetterne til at stemme frem mod 2021. Derfor opfordrede vi læserne til at hjælpe byrådet med at finde steder, hvor der kan spares i Kerteminde Kommune.

Det kom der mange gode forslag ud af, og borgmester Kasper Olesen fortæller, at kommunen selv planlægger at bruge sociale medier til at høste borgernes gode spareforslag, når budgettet skal lægges for de kommende år.

- Vi holder hvert år et borgermøde om budgettet, men i år har vi tænkt os at være mere aktive på facebook for at få borgernes syn på, hvor vi skal spare. Det er også en mulighed for at få andre folk inddraget, end de folk der møder op hver gang, kommunen inviterer til møde, siger borgmester Kasper Olesen.

- Første forslag er fra Randi Jørgensen, der mener, I køber alt for dyrt it-udstyr i Kerteminde Kommune. Bruger i for mange penge på kolde maskiner og for få på varme hænder?

- Vi bruger i hvert fald ikke for mange penge på dyrt it-udstyr. Selvfølgelig er der skruet op for, hvor meget it-udstyr, der bliver brugt i forhold til før hen. Men vi er nødt til at følge med i den udvikling, der sker. Vi har haft kigget på det, og vi er også nødt til at sige, at mange af vores medarbejder er nødt til at være udstyret med it-udstyr.

- Villy Jensen har lagt mærke til, at I ikke er så gode til at slukke for strømmen. Computerne står tændt på kommunens kontorer, uden de er i brug, og lyset brænder om natten. Var det ikke et godt sted at spare?

- Det vil det absolut være, det synes jeg da, vi skal kigge på. Der kunne være nogen steder, det kunne være en fordel at bruge rumfølere, der automatisk tænder for lyset, når rummene bliver brugt.

- Irene Jakobsen er også inde på, at der må kunne spares på elregningen. Hun foreslår, at kun hver anden lygtepæl skal tændes om natten?

- Det har jeg faktisk umiddelbart ikke nogen ide om, hvad det har af betydning i forhold til sikkerheden. Det skal jeg lige undersøge først.

- Mette Jacobsen foreslår, at I sælger nogle af alle de designermøbler og lamper, i har stående rundt omkring. Der kunne i vel hente en pæn slat?

- Jeg har ikke lagt mærke til, at det flyder med designerting hverken møbler eller lamper. Om så vi erstattede dem med nogen, der var billige, så er det en engangsindtægt.

- Du har selv en Erik Jørgensen lædersofa stående på dit kontor. Den kunne vel snildt betale en månedsløn eller to for en SOSU-assistent?

- Jeg vidste ikke engang, at det var en Erik Jørgensen sofa. Den har jeg så været så heldig at arve fra min forgænger. Du kan da have ret i, at hvis du erstatter den med en anden sofa, så ville du kunne spare noget. Du kan måske få en skolelærerløn en måned ved at erstatte den, men igen det er ikke driftskroner. - Jeg har aldrig lagt mærke til, at det var en Erik Jørgensen sofa, det siger noget om, hvor ukulturel jeg er.

- I har jo en del værdifulde malerier på rådhuset. Blandt andet flere malerier af Johannes Larsen. Dem kunne i jo sælge på auktion, så penge kom borgerne til gode og ikke hang på væggen i rådhussalen?

- Så tror jeg den ondehylende, at vi får ballade med Johannes Larsen Museet, for mange af dem har vi lånt af museet. De malerier, jeg har hængende på mit kontor, har museet været så flinke at udlåne til mig.

- Der er flere borgere, der foreslår, at I bør spare på udgifterne til jer selv. Kunne i ikke spare for eksempel jeres årlige tur til folkemødet på Bornholm?

- Selvfølgelig kunne vi godt gå ind og spare den. Til det vil jeg sige, at jeg synes, det er vigtigt, at vi som politikere kommer ud og oplever, hvordan vi kan blive dygtigere, og en af måderne er at komme ud og møde andre politikere.

- Der er også flere borgere, der foreslår, at i sparer på lønninger og bonusser. Er der for mange højtlønnede ledere i kommunen?

- Det har vi bedt KLK (konsulentfirma, der er ved at gennemgå den kommunale administration, red) om at komme og tjekke op på. Det kan godt være, at der er nogle mellemledere, der skal væk. Det må KLK komme med deres bud på. I forhold til topledelsen har vi allerede skåret i antallet af direktører. Vi er gået fra fem til tre i de sidste fire år, og lige nu er vi på to, og vi giver slet ikke bonusser i Kerteminde Kommune.

- Kristian Olsen Holm-Vrangbæk har et lidt mere radikalt spareforslag. Han foreslår, at byrådsmedlemmer selv skal dække de underskud, der er i budgettet. Er det ikke et godt forslag. Hvis i skal dække kommunens underskud, så kom der vel ret hurtigt orden i økonomien?

- Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal sige. Et budget kan jo hænge fint sammen, og så i november måned flytter der en familie til, hvor vi skal sætte indsatser ind over for børnene, og så hænger byrådet på regningen. Eller hvis der er en virksomhed, der lige pludselig lukker, og der er en masse, der bliver arbejdsløse, så hænger byrådet på det.

- Så tror jeg, man ville få rigtigt svært ved at finde nogen, der vil gå ind i politik. Vi kan blive enige om, at man skal være bedre til at overholde sine budgetter, men der er altså nogle faktorer, som vi ikke har nogen indflydelse på.

- Så er der endelig den gamle traver med, at Kerteminde Kommune er for lille, og derfor er løsningen, at vi lægger os sammen med enten Odense eller Nyborg?

- Det synes jeg ikke. Det er rigtigt, at nogen steder er vi for små til de opgaver, der bliver lagt ud, men der skal vi være gode til at samarbejde med nabokommuner. Jeg vil være rigtigt ked af, hvis vi gør det hele meget støre, så fjerner vi endnu mere fra det lokale demokrati. - Vi samarbejder for eksempel om specialtandplejen på børneområdet. Heldigvis er der for få små børn i Kerteminde, der har så store udfordringer med tænderne, at der skal specialtandpleje til. Så der har vi indgået samarbejde med nogen andre fynske kommuner.

Mangler 67 millioner: Læs hvad borgmesteren siger til borgernes spareforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce