Lukas blev ramt af spritbilist: Kommer måske aldrig til at gå normalt igen

19-årige Lukas Lund Petersen kom værst til skade, da fire unge blev kørt ned af en 39-årig spritbilist den 1. oktober 2017. Han kender endnu ikke udsigten til at komme til at gå normalt igen.Foto: Yilmaz Polat

Lukas blev ramt af spritbilist: Kommer måske aldrig til at gå normalt igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

19-årige Lukas Lund Petersen brækkede begge ben, da han blev kørt ned af en spritbilist natten til den 1. oktober. Lægerne ved endnu ikke, om han nogensinde kommer til at smide krykkerne.

Langeskov/Ørbæk: Han husker stadig billedet helt tydeligt inde i sit hoved. Tre sekunder måske, hvor han ser sig selv oppe fra luften. Hans krop ligger helt fredfyldt nede på asfalten. Han har lukkede øjne.

- Det er først, da jeg kommer ned i min krop igen, blinker med øjnene og løfter hovedet, at jeg kan se, at mit ene ben ligger i en underlig 90 graders vinkel ud fra kroppen. Det gjorde egentlig ikke specielt ondt.

- Jeg husker bare, at det var pissekoldt at ligge nede på asfalten. Det er også lige begyndt at regne, og jeg har ingen sko på. De er fløjet af i sammenstødet med bilen. Den ene blev fundet i en hæk, den anden på en græsplæne langt derfra, fortæller Lukas Lund Petersen.

Han har altid elsket biler. Da han var lille, legede han med biler, og da han blev større flyttede legen ind i en Playstation-maskine. Han har kørt ræs i GTA, Need for Speed og Grand Turismo, markræs på naboens grund, og sidder klistret til skærmen hver gang, der er Le Man i fjernsynet. I september 2017 fik han endelig sin helt egen "skat" hjem. En sort - og sænket - Seat Altea fra 2008.

Fakta
Lørdag den 1. oktober 2017 klokken 01.30 bliver politiet kaldt til Mariesmindevej i industrikvarteret i Langeskov.En gruppe unge i alderen 19 til 25 år er blevet kørt ned af, hvad der viser sig at være en 39-årig mandlig bilist fra lokalområdet.Han er spirituspåvirket og kører omkring 100 kilometer i timen gennem området, da han påkører flere biler og fodgængere i en kædereaktion. De unge på vejstykket tilhører en gruppering, som ofte kører ulovligt gaderæs på strækningen. Denne dag er de dog blot forsamlet for at høre musik uden at genere omgivelserne.
Uddannelsen til mekaniker er blevet sat på stand by, og Lukas Lund Petersen er i dag dybt afhængig af sin kørestol og et sæt krykker. Stativet på venstre ben skal blive på i op til et halvt år.  Foto:Yilmaz Polat
Uddannelsen til mekaniker er blevet sat på stand by, og Lukas Lund Petersen er i dag dybt afhængig af sin kørestol og et sæt krykker. Stativet på venstre ben skal blive på i op til et halvt år. Foto:Yilmaz Polat

Savner sin Altea

Han savner den helt ubeskriveligt meget. At sidde bag rattet og cruise rundt på de fynske landeveje med en god kammerat ved sin side. De kan få en hel lørdag aften til at gå bare med det. En tur omkring Svendborg og hjem igen.

Men i øjeblikket kan han knap nok komme ud i en bil. 19-årige Lukas Lund Petersen brækkede begge ben den aften. Omkring klokken 01.30 den 1. oktober.

Musikken spiller højt fra en af bilerne, som holder parkeret på Mariesmindevej i Langeskov. Den holder med motoren tændt, for at det kraftige anlæg ikke skal dræne batteriet. De er vel omkring 100 mennesker og biler forsamlet i industrikvarteret. De har været til gaderæs på Odense Havn.

Eller det vil sige, ræset blev aldrig til noget, for politiet var hurtigt fremme til at forhindre det, så efter et kort ophold på Rosengårdscentrets parkeringsplads, hvor der bliver købt mad og drikkevarer, kører de videre til industrikvarteret i Langeskov. Her er god plads og fred til at hyggesnakke uden at genere omgivelserne.

- Jeg er lige nået over på den anden side af vejen, da jeg ser et par forlygter komme imod mig, og der lyder et brag. En pige skriger højt, og så snurrer det ellers bare rundt for mig, fortæller Lukas Lund Petersen.

39-årige Johan Henriksen har netop haft et større skænderi med sin kæreste på sin bopæl i Langeskov, og han har stærkt beruset sat sig ud i sin bil for at køre ud på sit arbejde i industrikvarteret. Han gasser op, da han drejer ned af Mariesmindevej og sætter en domino-ulykke i gang, som involverer flere biler og fire unge i alderen 19 til 25 år.

- Han snitter mig med 60-70 kilometer i timen, og knoglen i mit venstre underben er nærmest fuldstændig pulveriseret. De fortalte mig på sygehuset, at hvis ikke jeg var blevet opereret med det samme, så skulle de have amputeret mit ben, fortæller Lukas Lund Petersen.

Drømmer om at blive racerkører

Han er indlagt i ti dage, og lægerne kan ikke garantere, at han kommer til at gå igen:

- Der gik tre dage, hvor jeg tissede blod og kastede blod op. Men de finder ikke nogen alvorlige skader indvendigt. Jeg har brækket min tommelfinger og revet noget i stykker i skulderen, og så er der det med benene. Det er faktisk først den 16. november, de kan fortælle mig, at jeg kommer til at gå igen, men de kan stadig ikke sige noget om, hvor godt. Det kan lige så godt være, at jeg kommer til at gå med krykker resten af mit liv.

Lukas Lund Petersen bor hos sin mor i den lille landsby Måre nær Ørbæk. Der er gået to måneder siden ulykken, og han er rykket ind på sit gamle børneværelse i stueetagen. Han triller rundt i en kørestol. Venstre ben sidder fikseret i et to kilo tungt metalstativ, der er skruet ind i benet, og et langt mørkt operationsar fylder underbenet. I det højre har han fået indopereret et stort søm.

I dag er der genoptræning hjemme. Fysioterapeuten Jens Nielsen fra Nyborg Kommune kommer ind af døren:

- Har du fået øvet dig med krykkerne?

- Jeg går da på toilettet selv nu. Jeg får en sovepille til aften. Jeg får også mindre morfin.

- Kommer du ud?

- Jeg er ikke ude overhovedet med dem her. Men der kommer nogen gange nogen venner, som kører mig lidt op og ned af vejen i kørestolen, fortæller Lukas Lund Petersen.

Johan Henriksen blev for to uger siden idømt et års ubetinget fængsel og frakendelse af førerretten i 10 år. En alt for mild dom, mener ofrene. Men Lukas Lund Petersen er ikke vred på manden:

- Jeg er ikke sur på ham, men på det han har gjort. Især fordi han har drukket og sat sig ud i sin bil. Det kunne jeg aldrig selv finde på, fortæller han.

Planen om at blive mekaniker er intakt, og uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole fortsætter efter genoptræningen.

- Biler og ræs er mit liv. Min drøm er at blive mekaniker, og hvis jeg kan måske endda professionel racerkører. Men først og fremmest håber jeg bare at kunne få det her stativ af, inden jeg fylder 20, så jeg kan føle mig lidt normal igen, fortæller Lukas Lund Petersen.

Det gør han om præcist tre måneder, nemlig den 27. marts.

Lukas blev ramt af spritbilist: Kommer måske aldrig til at gå normalt igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce