Lokalmad er den bedste ældremad
Af: Af Karsten Holm Jensen Ladbyvej 163, Kerteminde

Lokaldebat: Ingen duft af hjemmelavet mad på plejehjemmene. Det kan slet ikke lade sig gøre grundet krav til udsugning. Sådan siger Marianne Machon, formand for Kerteminde Kommunes Social- og Sundhedsudvalg i Fyens Stiftstidende den 2. marts. At forstå "duft af mad" så konkret er det samme som ikke at forstå, hvad Kaj Munks blå anemone egentlig handler om.

Lad mig derfor slå det fast. Lokal mad på plejehjemmene er meget, meget mere end dufte og at være med til at forme bøfferne.

Det er også impulsivitet, handle lokalt, cykle ud med en frivillig og hente nye kartofler, få sin livret på fødselsdage, uventede gæster, få leveret pizzaer eller junkfood til landskampen, køre med til havnen og hente torsk, biksemad af rester til gengæld for festmåltid lørdag, pløje tilbudsaviser igennem, datteren der kommer med friske jordbær til hele holdet, indflydelse hver dag, og så er det ikke mindst samtaler. Ud over vejret er der intet, vi snakker så meget om som mad. Og det er et emne, som vi husker, også når vi er blevet demente, gamle og svage. Samtaler om hvad vi har lyst til at spise har altså en anden livsbekræftende betydning, end samtaler om det, der kommer med en bil til os fra et stort produktionskøkken. Det være sagt uden at sige et eneste dårligt ord om hverken personalet der, eller chaufføren som leverer maden.

At Marianne Machon er kravlet så højt op i træet, at hun er uden for argumenters og egen regerings hørbare rækkevidde er tydeligt. Det betyder ikke nødvendigvis, at andre politikere i Kerteminde Kommune også er det.

Min opfordring til dem er at google "Succes med hjemmelavet mad". Så kan man kort og meget præcist læse, hvordan lokalt fremstillet mad er billigere. Ja, der står billigere! Skaber arbejdsglæde, glade og tykkere beboere og entusiastiske frivillige. Det burde ikke være så svært, at sige ja tak til regeringens millioner.