Lokal købmand overvejer at sælge: - Det er bare blevet sværere at være en lille købmand ude på landet.

Spar er den eneste købmand i Rynkeby. Foto: Birgitte Søe

Lokal købmand overvejer at sælge: - Det er bare blevet sværere at være en lille købmand ude på landet.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En presset Søren Kragh Christensen skrev i et ugennemtænkt opslag på Facebook, at han ville sælge sin Spar-købmand i Rynkeby - men det er endnu ikke helt sikkert, det sker.

Rynkeby: En overilet handling. Sådan beskriver købmand Søren Kragh Christensen, der har Spar i Rynkeby, det opslag, han midt på ugen smed op på sin private Facebookprofil. Her skrev Søren Kragh, at han ville sælge sin butik - og det fik reaktionerne til at strømme ind.

- De skrev alle sammen, at de ville hjælpe mig. De elsker min butik og mine ansatte. Det er det bedste ved at være købmand sådan et lille sted, fordi folk omkring en er fantastiske.

Frustrationen bag opslaget bunder i, den lokale købmand ikke har haft en friweekend i et år.

- Jeg har det også dårligt, hvis folk omkring mig føler, de skal have ondt af mig, for det skal de ikke. Det er jo min egen skyld, fortæller Søren Kragh om sit arbejde som købmand i et lille lokalsamfund som Rynkeby.

- Det er bare blevet sværere at være en lille købmand ude på landet.

Da Søren Kragh startede sit arbejde, lå omsætningen på 25 millioner kroner, men for 2018 er den forventede omsætning kun på omkring 23,5 million.

- Det er ærgerligt, for vi skulle jo egentlig helst følge prisindekset og stige en vis procentdel hvert år, forklarer han.

Søren Kragh Christensen skrev i midten af ugen, han ville sælge sin købmand. Foto: Spar
Søren Kragh Christensen skrev i midten af ugen, han ville sælge sin købmand. Foto: Spar

Det blev for meget

Søren Kraghs købmandsbutik giver ikke underskud, og det er ikke derfor, han røg til tasterne. Men han har arbejdet i købmanden i mere end 17 år, og de sidste seks år har Spar i Rynkeby været hans.

- Det hele er så meget anderledes, end det var, da jeg startede. Jeg blev ansat, og der var vi syv fuldtidsansatte. Nu er vi butikseleven, mig og så en ved kassen, fortæller Søren Kragh og fortsætter:

- Det er ikke for at pive, for jeg elsker mit arbejde og kunderne, og jeg kunne ikke drømme om at lave noget andet. Så det blev nok bare for meget den aften, hvor jeg skrev den status.

Det er heller ikke længe siden, det blev sværere at komme til Spar i Rynkeby på grund af vejarbejde, der lukkede en nærliggende vej - og det kunne også mærkes på omsætningen.

- Dagen efter de lukkede vejen mistede vi 30 procent i omsætning, fortæller Søren Kragh, der også udviser forståelse for de familier, som ikke bare kunne køre en større omvej for at handle hos ham.

- Det havde en stor indvirkning, fordi al den gennemkørsel, vi ellers har, pludselig ikke kom mere. Det var sådan en generel tendens.

- Ellers så bliver jeg der.

Lokalsamfundet i Rynkeby ligger Søren Kragh tæt på hjertet. Han bor der ikke selv, men han kender fra sin egen by, Birkende, at det kan være altafgørende for en by, hvis skolen forsvinder, eller købmanden lukker. Derfor har Søren Kragh heller ikke planer om at sælge til nogen, som ikke vil føre købmandsbutikken videre.

- Den bliver ikke solgt, så der bliver lavet 12 lejligheder. Det vil jeg gerne love. Man kan selvfølgelig ikke love noget, men så vil jeg hellere bo under en viadukt, end jeg vil lukke, forklarer Søren Kragh og kommer tæt på et ultimativt krav om, købmandsbutikken skal føres videre af den måske kommende køber.

- Ellers så bliver jeg der.

Men dilemmaet om salget af den lokale købmandsbutik er ikke slut, selvom det blev skrevet på Facebook - For Søren Kragh er stadig i tvivl, om han vil sælge.

- Ja, det er jeg da. For det er det bedste arbejde jeg nogensinde har haft, og jeg elsker mit arbejde.

Selvom arbejdet er hårdt, og friweekenderne er få, så trækker købmanden ikke offerkortet op ad lommen.

- Det må fandme ikke få det til at lyde som om, jeg piver, for det er det bedste, der nogensinde er sket for mig. At komme til Rynkeby, fortæller han, hvis drøm har været at få sin egen købmand.

- Jeg tror bare, jeg har glemt at holde fri, afslutter Søren Kragh og fortæller, han har en uges ferie i uge 32, som han glæder sig meget til.

Lokal købmand overvejer at sælge: - Det er bare blevet sværere at være en lille købmand ude på landet.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce