58-årige Lars Klarskov Andersen fik diagnosen paranoid skizofreni, da han var midt i tyverne. Til det kommende valg er han på listen over Socialdemokratiets kandidater i Kerteminde. - Jeg vil gå i brechen for at aftabuisere sindslidelser, siger han, og Socialdemokratiet i Kerteminde byder ham varmt velkommen.

Kerteminde: På lejlighedens fritlagte loftsbjælker står bøger på rad og række. Ved siden af en mørkerød læderstol står en stabel bøger, og på en stor, sort reol, der fylder lejlighedens ene væg, står der bøger.

- Nogle dage læser jeg et par sider, andre dage læser jeg en halv bog, siger Lars Klarskov Andersen.

Lars er 58 år og førtidspensionist. I de seneste 15 år har han boet i sin bogfyldte lejlighed på Bostedet Louisenlund i Kerteminde. Da han var i midten af tyverne, fik han diagnosen paranoid skizofreni, og måtte dengang droppe sit engelskstudie. I de seneste tre år har han været medlem af Socialdemokratiet, og i år stiller han op til byrådet i Kerteminde Kommune ved det snart kommende kommunalvalg.

Hvis du brækker armen, får du noget gips på, og folk kan komme og skrive autografer på den. Det kan du altså ikke, når du brækker sindet. Så derfor vil jeg virkelig gå i brechen for dem i min situation.

Lars Klarskov Andersen, Byrådskandidat for Socialdemokratiet

- Nu har jeg tid og lyst og mulighed for det. Jeg fik buddet, og så tænkte jeg: det lyder som en god ting, siger han.

Ifølge ham selv kan han som bruger af systemet trække på sine erfaringer fra psykiatrien og sygehusvæsenet, hvis han kommer i byrådet.

- Jeg vil både afmystificere og aftabuisere det at have en sindslidelse, forklarer han.

- Hvis du brækker armen, får du noget gips på, og folk kan komme og skrive autografer på den. Det kan du altså ikke, når du brækker sindet. Så derfor vil jeg virkelig gå i brechen for dem i min situation, fortsætter han.

Da Lars for lidt over 30 år siden oplevede sin sindslidelse for første gang, havde han voldsomme hallucinationer. I dag går der mange år i mellem de dårlige perioder, men når de kommer, trækker han sig for det meste tilbage i sin lejlighed.

- Jeg har haft det godt i rigtigt mange år, men det er også med baggrund i, at jeg bor her, siger han.

S byder Lars varmt velkommen

I Socialdemokratiet i Kerteminde er der glæde over, at Lars Klarskov Andersen har valgt at stille op til valget.

- Jeg synes, det er rigtigt dejligt. Vores parti skal kunne rumme os alle sammen, og jeg kender kun Lars som en glad og vidende person, siger Jens-Arne Hansen, der sidder i byrådet i Kerteminde Kommune for Socialdemokratiet.

- Og så kan han bidrage i forhold til, hvordan det er at være bruger af et system, fortsætter han.

I kamp for de skæve stemmer

Lars Klarskov Andersens vigtigste mærkesag er, at han vil kæmpe for de skæve stemmer, som han selv formulerer det. Det er førtidspensionister, sindslidende, ældre og misbrugere. Hvis han kommer i byrådet, vil han trække på sine egne erfaringer:

- Helt konkret vil jeg gå i brechen for, at Amandahuset ikke bliver nedlagt. Jeg vil virkelig inderligt håbe, at der bliver mere tid og råd til de varme hænder. Hvis man gerne vil indlægges, så er det et nåleøje at komme igennem, og omvendt, når man så endelig er kommet ind, kan man næsten ikke blive udskrevet hurtigt nok. Folk skal også have noget at blive skrevet ud til, siger han.

- Det er logik for fanden. Ellers havner de lynhurtigt derude igen, fortsætter han.

Lars Klarskov Andersen har altid været meget åben om sin diagnose, og han går også ærligt ind i valgkampen:

- I virkeligheden er det andre mennesker, der har svært ved at takle, hvis jeg siger, at jeg har skizofreni. Det generer ikke mig, men nogle ved ikke, hvordan de skal forholde sig til det. Så der kan jeg kun blive glad, hvis der er nogen, der spørger ind til det. Så er der da en lille del af min mission, der lykkes, siger han.

Billedet, som medierne ofte maler, af sindslidende som farlige ligger langt fra de Lars hverdag, fortæller han. Men hvis han skulle møde fordommene i forbindelse med sit kandidatur, er han klar i mælet:

- Så er jeg sgu bange for, at jeg dør af grin. Jeg er simpelthen det fredeligste menneske på jorden. Hvis der er nogen, der er dumme nok til at have forestillinger om, at alle sindslidende er potentielt farlige, så er de uden for rækkevidde, siger han.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Psykiater: Man kan godt være politiker, selvom man har skizofreni

Psykiater: Man kan godt være politiker, selvom man har skizofreni