Langeskov Planteskole fylder 90 år: - Det er let at sælge planter i en by, hvor der sælges byggegrunde

Charlotte Andersen med en fredslilje, der er en af planteskolens populære planter. Den er nemlig både let at holde samtidig med, at den er en af de allerbedste planter til at rense luften. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Langeskov Planteskole fylder 90 år: - Det er let at sælge planter i en by, hvor der sælges byggegrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra en beskeden start har Langeskov Planteskole på 90 år udviklet sig til et moderne havecenter, der sælger planter, chokolade og hundekiks.

Langeskov: - Du skal være lidt idiot for at være i den her branche, siger Charlotte Andersen, der ejer og driver Langeskov Planteskole, inden hun slår en latter op.

Indenfor i drivhusene på planteskolen er der varmt, og blomsterne og planter står på rad og række og venter på haveglade købere. Der er bare ikke ret mange haveentusiaster på besøg en lørdag formiddag, hvor temperaturen er under nulpunktet udenfor.

- Den største udfordring i den her branche er vejret. Vi havde regnet med at begynde at sælge planter allerede nu, men det ser ud til, at det først bliver sidst i marts, at foråret for alvor kommer, forklarer Charlotte Andersen.

Halvdelen af planteskolens omsætningen skal nemlig hentes i de tre forårsmåneder, hvor solen begynder at varme jorden, og det kribler i de grønne fingre. Hvornår havnesæsonen starter, er dog umuligt at forudsige, nogen år er det lige efter vinterferien andre år først sidst i marts.

- Det gør det svært, for vi ved jo aldrig, hvor mange medarbejdere vi skal sende på arbejde, men det er i hvert fald altid spændende at være gartner, siger Charlotte Andersen, der på trods af det genstridige vejr nyder godt af, at det går fremad i Langeskov.

- Det er let at sælge planter i en by, hvor der sælges byggegrunde, og vi kan mærke, at folk har flere penge i dag end under krisen, siger Charlotte Andersen, der regner med, at planteskolen i år kommer ud med det bedste regnskab i mange år.

- Det er let at sælge planter i en by, hvor der sælges byggegrunde, og vi kan mærke, at folk har flere penge i dag end under krisen

Tredje generation

Charlotte Andersen er tredje generation på Langeskov Planteskole, der blev startet af hendes bedstefar 28. februar 1928.

Fra en beskeden start på 21½ hektar jord, hvor der blev produceret hæk- og skovplanter, har planteskolen i dag udviklet sig til spraglet forretning, hvor der udover planter sælges delikatesser, livsstils- og kæledyrsprodukter, og selv en lille cafe har planteskolen indrettet i et hjørne af drivhusene.

- Jeg kan ikke leve af folk bare i Langeskov, så der skal der være noget at køre efter, forklarer Charlotte Andersen, der endda har udvidet med en webshop, så kunderne kan bestille varerne hjemmefra stuen.

På trods af, at bornholmske karameller og maling fra Vintage paint har sneget sig ind på hylderne, er det stadig planterne, der står for den største del af omsætningen i planteskolen.

- Vi har et af Danmarks største udvalg af haveplanter, siger Charlotte Andersen, der blandt andet kan prale med, at planteskolen har over 100 forskellige roser og 620 forskellige stauder.

Dyrk dine egne tomater

Som i alt andet i livet er der også mode-trends indenfor haveplanter, og i år er det sjovt nok nogle af de samme planter, der var moderne, dengang haveskolen startede i 1928, folk køber i 2018.

- Vi sælger de samme sorter som dengang: Clematis, duftgeranier, og mange af de store grønne planter, der er fremme nu, var fremme dengang i 20'erne.

En anden stor trend, havecentrene nyder godt af i de her år, er "Grow your own"-trenden, eller på dansk: Dyrk dine egne madvarer. Hvor det tidligere var en nødvendighed for at få husholdningen til at hænge sammen, at man puslede om gulerødderne i køkkenhaven, er det i dag populært, fordi du så ved nøjagtigt, hvordan varerne er produceret.

- De æbler du kan købe i supermarkederne nu, de er plukket i september måned, og de er behandlet på alle mulige måder for, at de skal kunne holde sig, siger Charlotte Andersen, der selv lider af allergi.

Og lige som i 20'erne, hvor der var god økonomi i at have en lille køkkenhave, er der også mange penge at spare i dag, ved selv at producere grøntsager.

- En lille bakke tomater koster jo i dag 25, kroner, så hvis du er en familie på fem, så kan du spare rigtigt mange penge, ved at dyrke dine egne tomater, siger Charlotte Andersen.

Langeskov Planteskole fylder 90 år: - Det er let at sælge planter i en by, hvor der sælges byggegrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce