Styregruppen bag legeplads og vikingehus på Bytoften må endnu en gang på jagt efter finansiering.

Langeskov: Finansieringen var egentlig på plads til at udvikle en vikingelegeplads, hvor der tidligere lå et vikingehus på Bytoften i Langeskov. En million kroner fra kommunen og en halv million fra LAG Mank, men da projektet blev sendt i udbud, havde priserne fået et nøk opad. Mere præcist omkring 200.000 kroner mere, fortæller Lars Bo Jensen (L), der er medlem af kommunens Turismeudvalg:

- Alternativet er at ændre på husets konstruktion eller droppe læringsprojektet, men vi vil rigtig gerne stadig have det store projekt, så vi forsøger at finde de sidste penge i Lokale- og Anlægsfonden, siger han.

Det samlede projekt løber altså op i cirka 1,8 millioner kroner. 

Ved Bytoften fandt arkæologer fra de fynske museer og det daværende Odense Universitet i 1979 nogle spor i jorden af landsbyer i nærheden af Røjrup Mose i Langeskov. Det viste sig ved senere udgravninger, at menneskers aktivitet på stedet spænder fra stenalder til tidlig middelalder. I 1994-1996 blev husgrundende på Bytoften markeret med stolper. Der blev sat skilte op, så man kunne se, hvordan husene måske havde set ud. Beplantningen i området kom til at bestå af samme træsorter som i jernalderen.Efter idé fra Vikingemuseet Ladbys daværende museumsinspektør, Bodil Holm Sørensen, Kertemindeegnens Museer og Fyns Vikingecenter gik byggeriet i 2004 i gang med at genopføre en kopi af et af de vikingehuse, der havde været på grunden. Huset blev udført af frivillig arbejdskraft under ledelse af den lokale tømrermester Arne Jensen. Huset blev bygget i solidt egetømmer og havde en længde på 21 meter og en bredde på 6,5 meter.I 2007 stod det færdig, og indtil det brændte i sommeren 2014, blev det brugt til museets formidling. Efter branden fik kommunen knap en million i erstatning. De penge kommer nu til at indgå i det nye byggeri. Håbet er, at vikingelegepladsen kan stå færdig i sommeren 2018.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.