Landsbyer er fjender på fodboldbanen og venner i forsamlingshuset

Der er altid sport på programmet. Gennem tiden har både håndbold, fodbold og skydning fyldt meget. Nu er det mest de to sidstnævnte discipliner. Håneretten er af lige så stor værdi som den vandrepokal, der følger med. Foto: Privatfoto.

Landsbyer er fjender på fodboldbanen og venner i forsamlingshuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 70 år har byerne Kølstrup ved Kerteminde og Trädet i Sverige været venner. Hver anden pinse bor de hos hinanden, spiller fodbold mod hinanden og fester med hinanden. Nu skal venskabet fremtidssikres.

Kølstrup: Det gælder nærmest liv eller død, når de mødes til landskamp på fodboldbanen. Familiens, landsbyens - ja, nationens ære - står jo faktisk på spil.

Til gengæld er danskerne fra Kølstrup og svenskerne fra Trädet de bedste venner, når kampen er fløjtet af, og alle efterfølgende mødes til fest i forsamlingshuset. Dannebrog vajer side om side med de blå-gule farver, og svensken skåler med dansken.

Sådan har det været lige siden 1947, hvor et unikt landsby-venskab blev grundlagt mellem Kølstrup ved Kerteminde og Trädet mellem Falköping og Ulricehamn i det sydlige Sverige. Og sådan er det også, når parterne igen mødes i Danmark i 2019.

- Vi har mange ting til fælles. Blandt andet hader vi at tabe, og vi elsker at hovere. Og humoren er den samme. Man falder nemt i hak med svenskerne, fortæller Ulrik Hansen.

- Vi har mange ting til fælles. Blandt andet hader vi at tabe, og vi elsker at hovere. Og humoren er den samme. Man falder nemt i hak med svenskerne.
Ulrik Hansen, Skovhuse
Der er altid fest og fællessang, når danskerne og svenskerne mødes. Deltagerne er i alle aldre, og fra Danmark er de både fra Kølstrup, Rynkeby, Ladby og Revninge.
Foto: Privatfoto
Der er altid fest og fællessang, når danskerne og svenskerne mødes. Deltagerne er i alle aldre, og fra Danmark er de både fra Kølstrup, Rynkeby, Ladby og Revninge. Foto: Privatfoto

Det begyndte med Jens Jensen

Han bor i Skovhuse ved Rynkeby og spiller fodbold i Boldklubben KR70. Et foreningsmedlemsskab, der giver adgang til det særlige landsbyvenskab.

Hver anden pinse rejser han enten mod Sverige sammen med 50-70 øvrige danskere fra Kølstrup og omegn, eller også er han med til at tage imod en flok svenskere, som i løbet af weekenden bliver indkvarteret privat, bespist - og besejret i Kølstrup og omegn.

- Når du først har prøvet at være med, fået nye venner og oplevet den stemning og hygge, det giver, så bliver du grebet af det. Sidste år havde vi min nabo på 18 år og en jævnaldrende ven med, og de havde aldrig haft så fed en tur før, og det er netop det, vi gerne vil give videre til flere, fortæller Ulrik Hansen.

Samarbejdet blev indledt, da unge Jens Jensen fra Kølstrup i 1947 besøgte Lillegården i Trädet for at studere svensk landbrug. Her mødte han Gunnar Säll, som gik højt op i sport. Han spurgte, om der var sportsforeninger i Kølstrup, der ville udfordres, og snart var den første landskamp arrangeret i Kølstrup, hvor 19 smånervøse svenskere mødte op i pinsen året efter. Resultatet taler man vist ikke så højt om i dag.

Senere er flere sportsgrene som skydning, gymnastik og håndbold kommet til og faldet fra igen.

Sådan blev danskerne modtaget, da de var i Sverige i 2017. Til 70-års-jubilæet for venskabssamarbejdet. Med traktor, vogn og optog.
Foto: Privatfoto
Sådan blev danskerne modtaget, da de var i Sverige i 2017. Til 70-års-jubilæet for venskabssamarbejdet. Med traktor, vogn og optog. Foto: Privatfoto

Sproglige forviklinger

Else Kristensen er en anden af deltagerne i festlighederne. Hun bor i Rynkeby og deltog for første gang i 1981. Nu sidder hun med i arbejdsgruppen, som arrangerer festlighederne.

- Alle indkvarteres privat, og der er ingen andre udgifter end transport. Maden sørger værtsfamilierne også for. Det gælder begge veje. Det er en god måde at lære hinanden at kende på, og de familier, der har været med i flere generationer mødes også, når der er andre ting, der skal fejres i løbet af året som guldbryllupper eller konfirmationer, fortæller hun.

De unge danskere har også lokket flere unge svenskere med til havnefesten i Kerteminde. Sproglige forviklinger bidrager kun til underholdningen, fortæller Else Kristensen.

- "Taske" på dansk betyder for eksempel luder på svensk. "Karl Oscar med blitz" betyder lyn og torden. Det har vi grint meget af.

Begge nationaliteter arbejder nu på at fremtidssikre traditionen. I Kølstrup skal det 70-årige samarbejde formaliseres ved at danne en forening. Onsdag den 14. marts klokken 19 er der derfor stiftende generalforsamling på Nymarksskolen.

Landsbyer er fjender på fodboldbanen og venner i forsamlingshuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce