I 70 år har byerne Kølstrup ved Kerteminde og Trädet i Sverige været venner. Hver anden pinse bor de hos hinanden, spiller fodbold mod hinanden og fester med hinanden. Nu skal venskabet fremtidssikres.

Kølstrup: Det gælder nærmest liv eller død, når de mødes til landskamp på fodboldbanen. Familiens, landsbyens - ja, nationens ære - står jo faktisk på spil.

Til gengæld er danskerne fra Kølstrup og svenskerne fra Trädet de bedste venner, når kampen er fløjtet af, og alle efterfølgende mødes til fest i forsamlingshuset. Dannebrog vajer side om side med de blå-gule farver, og svensken skåler med dansken.

- Vi har mange ting til fælles. Blandt andet hader vi at tabe, og vi elsker at hovere. Og humoren er den samme. Man falder nemt i hak med svenskerne.

Ulrik Hansen, Skovhuse

Sådan har det været lige siden 1947, hvor et unikt landsby-venskab blev grundlagt mellem Kølstrup ved Kerteminde og Trädet mellem Falköping og Ulricehamn i det sydlige Sverige. Og sådan er det også, når parterne igen mødes i Danmark i 2019.

- Vi har mange ting til fælles. Blandt andet hader vi at tabe, og vi elsker at hovere. Og humoren er den samme. Man falder nemt i hak med svenskerne, fortæller Ulrik Hansen.

Det begyndte med Jens Jensen

Han bor i Skovhuse ved Rynkeby og spiller fodbold i Boldklubben KR70. Et foreningsmedlemsskab, der giver adgang til det særlige landsbyvenskab.

Hver anden pinse rejser han enten mod Sverige sammen med 50-70 øvrige danskere fra Kølstrup og omegn, eller også er han med til at tage imod en flok svenskere, som i løbet af weekenden bliver indkvarteret privat, bespist - og besejret i Kølstrup og omegn.

- Når du først har prøvet at være med, fået nye venner og oplevet den stemning og hygge, det giver, så bliver du grebet af det. Sidste år havde vi min nabo på 18 år og en jævnaldrende ven med, og de havde aldrig haft så fed en tur før, og det er netop det, vi gerne vil give videre til flere, fortæller Ulrik Hansen.

Samarbejdet blev indledt, da unge Jens Jensen fra Kølstrup i 1947 besøgte Lillegården i Trädet for at studere svensk landbrug. Her mødte han Gunnar Säll, som gik højt op i sport. Han spurgte, om der var sportsforeninger i Kølstrup, der ville udfordres, og snart var den første landskamp arrangeret i Kølstrup, hvor 19 smånervøse svenskere mødte op i pinsen året efter. Resultatet taler man vist ikke så højt om i dag.

Senere er flere sportsgrene som skydning, gymnastik og håndbold kommet til og faldet fra igen.

Sproglige forviklinger

Else Kristensen er en anden af deltagerne i festlighederne. Hun bor i Rynkeby og deltog for første gang i 1981. Nu sidder hun med i arbejdsgruppen, som arrangerer festlighederne.

- Alle indkvarteres privat, og der er ingen andre udgifter end transport. Maden sørger værtsfamilierne også for. Det gælder begge veje. Det er en god måde at lære hinanden at kende på, og de familier, der har været med i flere generationer mødes også, når der er andre ting, der skal fejres i løbet af året som guldbryllupper eller konfirmationer, fortæller hun.

De unge danskere har også lokket flere unge svenskere med til havnefesten i Kerteminde. Sproglige forviklinger bidrager kun til underholdningen, fortæller Else Kristensen.

- "Taske" på dansk betyder for eksempel luder på svensk. "Karl Oscar med blitz" betyder lyn og torden. Det har vi grint meget af.

Begge nationaliteter arbejder nu på at fremtidssikre traditionen. I Kølstrup skal det 70-årige samarbejde formaliseres ved at danne en forening. Onsdag den 14. marts klokken 19 er der derfor stiftende generalforsamling på Nymarksskolen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.