Kunder tømmer fryserne: Mange vil sætte tænderne i Henriks højlændere

16 slagtninger er det blevet til på Svalehøj, mens Henrik Nielsen har drevet gårdbutik. Han går højt op i, at kunderne selv kan komme med ud og se, hvor kødet kommer fra. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Kunder tømmer fryserne: Mange vil sætte tænderne i Henriks højlændere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I slutningen af 2017 åbnede Henrik Nielsen og hans familie gårdbutikken Svalehøj Highland Cattle i Mesinge. I dag har de så mange kunder, at de har svært ved at nå at skaffe varer til dem, og derfor er grisekød nu også på vej til forretningens frysere fra en jysk leverandør.

Småstenene rasler under hjulene på Henrik Nielsens bil på parkeringspladsen uden for staldvinduerne, mens hans kone, Lotte Larsen, allerede er indenfor i familiens gårdbutik i færd med at hjælpe en ældre dame med at lede efter bøffer til aftensmaden.

Det er kun den ene fryser, der indeholder forsyninger, men Henrik Nielsen begynder hurtigt at bære røde plastikkasser med nyt, vakuumpakket kød fra bagagerummet og ind i butikken. Han har været på slagteriet, som han er omtrent en gang om måneden, og det er nødvendigt for at kunne tilbyde en passende mængde oksefilet og pølser til et stabilt antal kunder.

- Vi solgte så mange dyr sidste år. Det var godt, at der ikke var en større efterspørgsel op til jul, for vi havde simpelthen ikke mere at slagte af, siger Henrik Nielsen.

Det er snart halvandet år siden, at han åbnede gårdbutikken Svalehøj Highland Cattle i Mesinge. Her sælger han kød fra sit eget skotske højlandskvæg, der siden 2006 har gået på markerne ved familiens husmandssted på Midskovvej. Forretningen har ikke kun været en mangeårig drøm for Henrik Nielsen, der til daglig arbejder som tømrer, men har også vist sig være en større succes, end han havde forventet.

- Det her er bare blevet modtaget med kyshånd. Jeg har hørt fra andre, at der ikke altid sker lige meget i deres gårdbutik, så jeg havde ikke troet, at det ville gå så stærkt, siger han.

I omkring halvandet år har Henrik Nielsen solgt kød fra sit skotske højlandskvæg i en gårdbutik. Omkring en gang om måneden får han skåret nyt kød til kølerne. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
I omkring halvandet år har Henrik Nielsen solgt kød fra sit skotske højlandskvæg i en gårdbutik. Omkring en gang om måneden får han skåret nyt kød til kølerne. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Slagter skotterne hjemme

Da fryseren er fyldt op med kød, skal højlænderne uden for gårdbutikken have mad. Henrik Nielsen læsser sin trillebør med foder og går langs stålhegnet på marken, mens han hælder op i karrene.

- Ja, kom så, Nora, siger han, da den første langhårede hun begynder at tage for sig.

Bag en anden indhegning har alderspræsidenten Ferdinand ikke haft så længe mellem måltiderne, så han begynder med at stikke næseringen frem og snuse lidt til den nye ration.

Når han eller en af de andre skotter skal aflives, sker det ved en såkaldt nødslagtning. Det koster flere penge for Henrik Nielsen og familien, end det gør at køre til et slagteri, da en dyrlæge skal kaldes til. Dog har familien valgt kun at anvende slagterhuset til modningen og udskæringen, idet de ønsker, at dyrene skal have lov at dø i deres vante omgivelser på marken.

På det seneste har Henrik Nielsen gået og drømt om, at de skotske højlændere skulle have frilandsgrise som naboer. Den tanke er dog lagt på hylden igen, idet det vil være for dyrt for ham at opdrætte flere dyr selv.

Alle Henrik Nielsens skotter er blevet navngivet, og han har sit eget system til at huske navnene ved hjælp af alfabetet. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Alle Henrik Nielsens skotter er blevet navngivet, og han har sit eget system til at huske navnene ved hjælp af alfabetet. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Vil sælge grisekød

Alligevel har han nyheder at fortælle i forbindelse med gårdbutikken, hvor der snart vil kunne findes frilandsgrisekød fra den jyske leverandør Ladegaard Duroc ved siden af oksekødet.

- Der er mange, der gerne vil have grisekød frem for oksekød. Så jeg har tænkt, at vi måske også kan have noget fornuftigt grisekød, som vi kan stå inde for, siger han.

Planen er, at kunderne skal kunne købe frikadeller og schnitzler til påskefrokosterne i år. Derfor har han en aftale med den kommende leverandør om, at kødet skal ligge i fryserne skærtorsdag.

Tilbage i gårdbutikken har Lotte Larsen blandt andet sendt et ungt par afsted med syv kilo hakket oksekød på forudbestilling. Henrik Nielsen anslår, at forretningens omsætning ligger på omkring 300.000, men for ham er den stadig en hobby frem for at være blevet en karrierevej.

- Det er ikke noget, vi lever af, siger han.

Kunder tømmer fryserne: Mange vil sætte tænderne i Henriks højlændere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce